跳至
[2005年] 腸胃問題

首頁

尾頁

大宅

腸胃問題

Hello ! 我係新加入的成員,胎兒衣家11 wks 大。
我有個問題,就係我差不多每星期都肚潟一次,問醫生,佢話可能係食物既問題。
其實,我自己腸胃一直唔好,好容易肚痾,衣家仲密過以前。
都唔知點算好...

侯爵府

Re: 腸胃問題

myrchan,

我的婦科醫生同我講過, 佢話孕婦的腸胃會比普通人敏感, 就算同屋企人同桌食飯, 屋企人食o左d食物冇肚瀉, 但孕婦都可能會肚瀉, 所以她提我不要吃生的食物和不衛生的食物, 如街頭小食。

大宅

唔怪之得啦,我有次行街,有檔舖頭請我試食魚蛋,只係食左一粒咋,我老公都有食,一個鍾之後即刻痾到7彩。好慘呀,老公仲唔比人搽白花油。

子爵府

o夷! 點解唔搽得白花油呀?

大宅

因為白花油、萬金油之類既油都係藥,經滲入皮膚至發揮到效力,個BB位於肚皮下面,驚住藥力會影響胎兒囉!我都問過醫生,醫生都話唔好搽,仲叫我有咩事就去醫院。不過,我想只係肚痛之痲,唔駛下下去醫院ha wa...

唯有食野小心為上啦。

子爵府

我每次嘔完就搽白花油係個頭同埋頸, 咁有冇影響o架, 因為我差唔多日日搽!!

大宅

Kuiyui_BB,問下醫生穩陣d啦。

Previously I lived in Tin Shui Wai. No vomitting occured when travelling long distance by bus everyday. But recently, I feel very uncomfortable when travelling even a short distance by bus. Then I discover a method to relieve such feeling. That is to put my head on the back of the seat and my kneel against the back of the seat at my front. So 兩邊頂住, and my body doesn't move as the bus moves. In this way, I feel better.

首頁

尾頁

跳至