自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我地5月底搬左新屋....

上星期日, 99同 2個家姐 (老公家姐) 入左黎我地到行下...

99 響樓梯轉角位 (屋企2層高), 好鬼祟咁塞左封利是比我, 我 見佢咁鬼祟, 我無多問, 只係同佢講 "多謝利是" 就同佢上左樓搵個孫玩....

今日, 工人洗衫, 響我褲袋到搵到封利是, 我先醒起我有封利是.... 一打開, 係3000大元~

我企響到呆左....

我問老公, 知唔知星期日係咩日字, 做咩 99比禁大封是... 因為平時過年, 生曰, 都係 $20架咋, 加上, 佢都成80歲, 無咩收入, d 仔女比零用錢佢都係剛剛夠洗...

我叫我老公比返 d 錢99, 但老公話, "得啦, 呀媽有錢, 夠錢洗, 佢可能賀我地入伙麻, 得啦, 唔洗打電話比佢喇"

我而家袋住3000蚊...唔知點好...

我比返99好, 定買返d禮物比99好?

伯爵府

我會請佢食飯囉.
:loveliness:

大宅

好媽媽勳章

比返佢, 老人家會唔開心架...
你不如閒時同佢飲多d茶, 去下大6二天團, 陪佢多d, 我諗佢會仲開心!

男爵府

打電話多謝她
並問她點解封o甘大封利是

大宅

買嘢比佢又得同佢食飯又得,總之比番佢就唔得.
一來利是係唔退得
二來呢D應該係比妳入伙嘅,咁比番佢即係唔領情囉 唔得,唔得...

公爵府

佢一份心意, 你收左佢啦~
請佢飲茶, 同d孫見佢多d, 99已經好開心喇~

大宅

我會買返啲岩佢架野俾佢.....................

男爵府

年頭我搬屋,奶奶又係比咗封利是我哋,都係同你差不多數目,平日6299生日食飯,佢哋都會派利是比我哋各人....

新年仲多每人派$500....

男爵府

點都要打個電話多謝佢, 同佢傾吓計.

(我自己竟見)你買番野比佢, 除非好有用, 否則佢都會覺得side錢 (我估佢應該都係慳果種), 多d關心, 帶埋個孫同佢飲吓茶...會更開心 !

原帖由 RonicaKwok 於 09-6-30 10:20 發表
我地5月底搬左新屋....

上星期日, 99同 2個家姐 (老公家姐) 入左黎我地到行下...

99 響樓梯轉角位 (屋企2層高), 好鬼祟咁塞左封利是比我, 我 見佢咁鬼祟, 我無多問, 只係同佢講 "多謝利是" 就同佢上左樓搵個孫玩.. ...

伯爵府

畀面勳章

你99 一番心意,你收咗佢,等過時過節或者佢生日再封返大封d比佢,氹吓佢老人家啦

男爵府

過節時當俾利時俾返$2000佢

侯爵府

好~ 咁, 我就用d錢, 去買件外套比 62 & 99... 再等同佢地飲茶時送比佢地啦~

唔該晒大家~~

伯爵府

原帖由 RonicaKwok 於 09-6-30 10:39 發表
好~ 咁, 我就用d錢, 去買件外套比 62 & 99... 再等同佢地飲茶時送比佢地啦~

唔該晒大家~~

好新抱 !

珍珠宮

果舊錢, 係咪妳老公的.

不過如佢地平時係好慳, 我會用番3千蚊係佢地身上.

原帖由 RonicaKwok 於 09-6-30 10:39 發表

唔該晒大家~~

侯爵府

我老公邊有比禁多個 老豆同老母...

原帖由 LILY媽咪 於 09-6-30 10:44 發表
果舊錢, 係咪妳老公的.

不過如佢地平時係好慳, 我會用番3千蚊係佢地身上.

男爵府

你99對你好好丫....

侯爵府

好新抱就知點做啦...洗咩上黎問 wo..

你地個個都好叻.... 可能我做左人新抱得果3年貨仔....

我真係諗唔到你地諗既野~

我只係諗到比返錢佢, 要洗佢地 $3000我過意唔去...

原來用返d錢買野比佢地先係上策~~

我真係要好好反省~~~

原帖由 2bzmummy 於 09-6-30 10:44 發表

好新抱 !

大宅

你99真係好, 比返佢都唔會收返, 或者買返隻金介指仔or玉器送比佢.....

侯爵府

touch wood, 我62 99, 都係好老既老人家...

但佢地諗野都好時毛~

永無煩我地d後生~

我同大嫂都唔洗面對 d 咩婆媳問題...

原帖由 芝士腸 於 09-6-30 10:47 發表
你99對你好好丫....

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

其實我反而會覺得關心老人家多 d 好過去買嘢囉
同埋 d 錢會唔會係比孫仔架?
又或者知道你地搬咗新屋用咗好多錢
所以比返封大利事過你地
咁你就更加唔好去買返份禮物回禮

不如你地以後多 d 接老人家去你地屋企食飯仲好啦
食到樓主親自下廚之外又可以見多 d 個孫

首頁

尾頁

跳至