親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

民房

本人打算4個家庭在暑假到大梅沙玩3日2夜,請問有無食住玩的好介紹,多謝指教!!

男爵府

Sheraton hotel, very nice, own beach and restaurant is not expensive.

禁止訪問

男爵府

住:五星--喜來登或華僑城,其他,如;凌海、海景都ok。
食:除左喜來登裏面的餐廳,成個大梅沙主要都係五谷芳乳鴿皇,一係係喜來登對面有間芯泉茗,仲有一間kfc。如果唔嫌遠,可以出鹽田海鮮街or 南澳食窯雞。
玩:陽光海灘,水上電單車、降落傘,如果唔多人可以放風箏,仲有東部華僑城。

男爵府

Sheraton has a private beach and it is ok because you do not need to go to the public beach with so many Chinese people here.

OCT I have been there before, last time when I go there, a lot of people and it is so crowd. May be in the summer, it will has less people as it is so hot.

民房

住:

有錢可以住 --喜來登或華僑城 (約 hk$1300 一晚, 不包早餐), 喜來登, 戶戶向海正, 又有 private beach, 小朋友可以玩沙, 沒有公眾那邊咁迫! 游海灘就唔recommend. (最近出事)

平平地可以考慮住
~凌海 (大約hk$480) 這間 (房間比較大)
~雅蘭 (大約hk$480) 間房比較細, 但這間樓下有 KFC, M記,五谷芳乳鴿皇, 最就腳, 過一條馬路就是沙灘. (今年復活節住過不錯)
~ 海景在雅蘭旁. 看LOBBY比較舊一點!

大宅

我6月20日入住過淩海,間酒店外表o.k,但間房勁唔得,個天花石屎剥落,露台個浴缸又漏水,個泳池有冇換水,池底好多青苔,間房已經係高級個隻,都咁差好失望(佢比咗間6A5我)。

下次一定要住Sheraton,環境好,個中餐廳d食物好食又合理!

男爵府

原帖由 小豬肉媽咪 於 09-7-3 17:24 發表
我6月20日入住過淩海,間酒店外表o.k,但間房勁唔得,個天花石屎剝落,露台個浴缸又漏水,個泳池有冇換水,池底好多青苔,間房已經係高級個隻,都咁差好失望(佢比咗間6A5我)。

下次一定要住Sheraton,環境好,個中餐廳d食物好食又合理! ...

你有無投訴?會理你嗎?

伯爵府

去過2次, 2次都住Sheraton, 水準同其他差太遠了...
中餐廳環境好, 又唔貴, 早上飲茶, 7個人, 都係300蚊人仔, 晚上食飯, 一人平均100人仔, 大魚大肉啦....

平日去, 仲好, 幾個waiters服待一張台.....第2次去, 係周未, full house, 服務當堂無咁周到, 不過, 都已經唔錯..

原帖由 cottontree 於 09-7-3 18:18 發表

你有無投訴?會理你嗎?

男爵府

原帖由 cheapbombom 於 09-7-3 23:28 發表
去過2次, 2次都住Sheraton, 水準同其他差太遠了...
中餐廳環境好, 又唔貴, 早上飲茶, 7個人, 都係300蚊人仔, 晚上食飯, 一人平均100人仔, 大魚大肉啦....

平日去, 仲好, 幾個waiters服待一張台.....第2次去, 係周未 ...

明白!
由於我先生公司宿舍在鹽田及大梅沙,我每月會到大梅沙幾次,有時亦要為一些工作伙伴訂附近的酒店。喜來登這類國際五星酒店,向來是質數保證,在附近除了華僑城,她亦是最新的,但相對價錢亦比附近的高3-5倍。如果行程並不單單於酒店內,而大多是往外走,若可以在附近找到一間舒適而便宜的,讓孩子們體驗一下,也是一個不錯的選擇。

大宅

我明天去玩, book 左淩海, 聽完你甘講好擔心 !!
book之前都有上網check過, 其他人意見都話ok,仲話下次去都會再book淩海!
唉~~希望只係你上次唔好運啦

原帖由 小豬肉媽咪 於 09-7-3 17:24 發表
我6月20日入住過淩海,間酒店外表o.k,但間房勁唔得,個天花石屎剥落,露台個浴缸又漏水,個泳池有冇換水,池底好多青苔,間房已經係高級個隻,都咁差好失望(佢比咗間6A5我)。

下次一定要住Sheraton,環境好,個中餐廳d食物好食又合理! ...

大宅

請問你去完大小梅沙, 對淩海有甚麼comment?

原帖由 MonAnson 於 09-7-4 20:52 發表
我明天去玩, book 左淩海, 聽完你甘講好擔心 !!
book之前都有上網check過, 其他人意見都話ok,仲話下次去都會再book淩海!
唉~~希望只係你上次唔好運啦
   ...

大宅

我覺得唔錯, 好有度假feel
佢沒有其他酒店甘多設施, 沒有豪華大LOBBY, 沒有GOOD SERVICE, 但勝在舒服自在
你可以著住泳衣上房, 泳池好舒服開楊
房間露台對住個海, 比一般酒店房大
原帖由 kimmyu 於 09-7-8 13:34 發表
請問你去完大小梅沙, 對淩海有甚麼comment?

別墅

我6月尾去左, 住"雅蘭", 真係好ok喎.

原帖由 MonAnson 於 09-7-8 13:44 發表
我覺得唔錯, 好有度假feel
佢沒有其他酒店甘多設施, 沒有豪華大LOBBY, 沒有GOOD SERVICE, 但勝在舒服自在
你可以著住泳衣上房, 泳池好舒服開楊
房間露台對住個海, 比一般酒店房大
...

大宅

想問下大梅沙個沙灘會唔會好dirty?? 另外海闊凌海個泳池大唔大架?

大宅

大梅沙個沙灘唔算DIRTY,但D 水唔清,而且假期勁多人
有一個奇怪現在: 大陸人係沙灘唔會好似我地甘坐/訓係沙灘度, 佢地個個都企係度 OR 踎係度

原帖由 EMILYCHAN825 於 09-7-8 15:01 發表
想問下大梅沙個沙灘會唔會好dirty?? 另外海闊凌海個泳池大唔大架?

男爵府

原帖由 MonAnson 於 09-7-9 13:20 發表
有一個奇怪現在: 大陸人係沙灘唔會好似我地甘坐/訓係沙灘度, 佢地個個都企係度 OR 踎係度

Yes! Yes!仲係著晒高跟鞋同裙,有d用手拿住。:D

可能自己係附近工作,每次朋友話去,我都是覺得怪怪的,果個沙灘好長,但沙唔幼,大浪,如果平日係岸邊玩下沙,浸下水,放下風箏都OK,星期五至日好多內地人去,我試過塞5個鐘(而家有新隧道好左)。而且我成日覺得咁大個貨櫃碼頭係鹽田,另一邊又遊艇會,D水........。

別墅

游水就唔多好啦, 都幾大浪, 係岸邊玩下就算la.

同埋如果你落水游, 就好似做show咁, 好多大6人會行到好近岸邊睇你游水, 感覺好怪!!!!

原帖由 MonAnson 於 09-7-9 13:20 發表

大宅

7月頭住過凌海, 感覺一般,用$380來衡量可以接受, 但不會再住第二次. 而泳池都冇開過濾器! 寧願嘗試住 雅蘭, 話晒都係一間酒店, 價錢相約. 另不建議去鹽田食海鮮, 冇驚喜及貴. 香港嘅海鮮好好多, 食市冷氣不足. 熱到死, 想搭的士返大梅沙, 竟然係冇嘅. 要行15分鐘去大街搭公巴. 反而雅蘭樓下間五谷方乳鴿及海鮮都唔錯, 仲便宜過鹽田.

別墅

我都係雅蘭下面間五谷方食左2餐, 真係好ok架.

原帖由 vivian6108 於 09-7-10 16:03 發表
7月頭住過凌海, 感覺一般,用$380來衡量可以接受, 但不會再住第二次. 而泳池都冇開過濾器! 寧願嘗試住 雅蘭, 話晒都係一間酒店, 價錢相約. 另不建議去鹽田食海鮮, 冇驚喜及貴. 香港嘅海鮮好好多, 食市冷氣不足. 熱到 ...

首頁

尾頁

跳至