婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

希望大家聽下我既故事~ 出年同男友結婚 我大學畢業後 出黎做野都係兩年到~ 男友就讀埋master 先做野 都係多我一年 我地搵得唔多 都係萬幾蚊一個月 但我家境ok 以前儲落二十萬到~ 男友有幾萬 我地計過結婚要用二十萬到 agree 左遲d渡蜜月…剛剛好用晒d錢~早起plan 結婚之前半年買左樓 當時買樓 無諗過咁快結婚 諗住自己都有二十萬 會鬆動 而且低息都係供7000蚊到~ 我同男友都可負擔 所以當時問左雙方家長 借首期 男既出左40萬 女既出左18萬到~ 當時女家家長就無講過我要幾時還 不過男方既 我地當時協議左7年還晒 (當時仲以為自己會有20萬saving + 諗住層樓租出去) 而家發覺好大問題 我地兩個俾家用合共7千幾 無租到層樓出去 因為出年已經結婚 雖然我地而家好少用$$ 但因wedding exp 真係好多..我地根本save 唔到錢~ 我而家好驚 諗唔到 點樣可以還錢俾屋企人 條數好似計極都計唔掂~睇見自己戶口愈來愈少錢~ 咁都唔夠~ 因為 我工作上令我出現了好大既情緒問題~ 三日唔埋兩日就病~ 已經抑鬱得好緊要 男朋友非常擔心情況 雖然我地經濟有困難 但佢都不停叫我resign 因為佢好怕我會崩潰~ 而家其實我真係唔知點算 點好~ 我應唔應該resign? 定係我點都要捱住?! 我男朋友係對我非常好 佢亦唔介意自己捱得辛苦 但係我好怕 我一resign 我真係番唔到轉頭 而家個市差 我try 過 apply 其他工作 但都無音訊~ 我父母唔理解我點解有工唔做 同佢地講 resign 佢地都好不滿 唔係好支持~ 而且 我都欠緊佢地錢~ 我resign 埋 真係睇唔到幾時先可以還到$$....唉~ 我真係好無方向!

子爵府

回覆 1# sasasasab 的文章

你不如賣咗樓, 一來你唔使想點還首期俾99 同阿爸阿媽, 二來你手頭有錢, 唔使煩

複式洋房

d個都係一個幾好既提議 其實 我都有諗過~但我地仲有一年就結婚 長遠買樓都住諗住for 結婚住既 而家間屋 已經吉左成年 個個月交mgt fee 有成千蚊~ 之前買樓都用左唔少錢 捱左咁耐 而家 到結婚 先反而買番出去 ~ 好似唔知點咁 而且男家屋企好細 無地方我地住 而且租 同供既錢基本上都係一樣~ 什至可能仲貴 因為我地息低~

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好結婚住, 租咗間屋出去先, under咁情況, 如果妳身體真係頂唔住, resign咗, 咁都不止於無收入, or 賣樓都係好提議, 可能有賺tim!!

子爵府

點解當初唔租咗出去先, 起碼叫做有人幫手供嘛...

伯爵府

醒目開學勳章

唔好resign, 有份工會好d架.
個個結婚前都比較緊張, 壓力大.
你問自己人借錢既, 唔好咁緊張, 如果真係計唔掂, 同父母傾減家用, 婚禮後再比返, 男家方面交比男友去傾, 你唔好理.
你地有冇傾好結婚擺酒d禮係咪你地自己收返? 如果係你地自己收, 應該可以收返10萬架.
婚禮後, 你財政就會正常返, 放鬆d個人啦~

子爵府

畀面勳章

原帖由 Money媽 於 09-7-2 11:46 發表
你不如賣咗樓, 一來你唔使想點還首期俾99 同阿爸阿媽, 二來你手頭有錢, 唔使煩

我睇最重要係你自己先要識得放鬆自己,廿萬雖然唔係少,但係要擺酒又要還錢,又想供樓添,邊會够呢, 一定要作取捨囉.....
賣樓--既可以還錢比爸媽,又唔駛咁早比層樓困住, 手頭又充足,唔駛咁手緊麻. 結婚後可以租住地方住先...

結婚要用廿萬都好貴吓喎, 有無諗過簡單'D'呢, 又或者擺少'd'圍數, 好過用晒'D'錢, 講真擺酒食餐飯, 都係益晒'D'街外人(酒樓).自己同'D'親友都無著數.....留錢去旅行結婚sweet 吓囉, 鐘意買乜都得, 唔駛就住就住...

大宅

租樓出去,結左婚都唔一定要一齊住,等大家儲到舊錢,咪收返層樓

複式洋房

好多謝大家既意見呀~ 起碼真係有人同我理性討論下~ 首先講番..唔結婚住既問題先~ 其實 而家先話唔結婚真係好大鑊 因為d親戚朋友都知道晒..我地進行結婚既野 要下訂既都下左…前前後後已經用左好多$$~ 例如係酒席 租衫 影相果d~ 另外 用成20萬結婚 唔係因為我地大使呀~ 我地已經好control 支出架la~ 最大支出主要係俾禮金~ 之前都提到我屋企女家環境比男家好~ 都係一個傳統大家族 阿媽唔俾旅行結婚~ 收禮金方面 打算同家姐一樣 即係都係8萬蚊~ 其實 d 舊$$ 真係幾多~ 但因為 我至小 屋企人都對我好好~ 就算而家大左 佢地都係好多方面有support 我...我覺得 d 筆禮金真係應該要俾~ 男友都認同~所以先用成廿萬~ 至於 結婚後唔一齊住 就失左我地當初咁快要結婚果個原意la~ 因為當初都係想儘快可以一齊生活 先結婚 唔使大家成日兩邊走~ 我同男友住得比較遠~ 至於當初點解無租出去~ 唉~ 我地果到可能比較郊區~ 唔太方便 唔係咁易租出去呀~至於 減少家用果到~ 我都唔知點開口~ 如果每邊減一千蚊 都係得二千蚊~ 有排都還唔到$$俾佢地la~ 何況 其實 有d 自欺咁..因為減佢地家用 為左還番d $$ 俾佢地 咁即係無還到 > <" 唉~~~~ 另外 如果我自己resign 埋~ 我連俾家用都俾唔到la~ 都唔好話減la~ 唔resign 其實可能係最好~ 不過 我真係feel 到自己精神情況 好差~ 我同男友都好驚會出事~

男爵府

先賣左層樓OR租俾人住, 婚期就延期, 咁既經濟環境騎牛搵馬先, 唔好resign住。

複式洋房

其實 而家先話唔結婚真係好大鑊 因為d親戚朋友都知道晒..我地進行結婚既野 要下訂既都下左…前前後後已經用左好多$$~ 例如係酒席 租衫 影相果d~

伯爵府

醒目開學勳章

我當你兩個收入合共30000
家用: $7500
供樓: $7000
還錢: (40+18)萬 / 7年 /12月 = 每月$6900

你兩個得返$8600洗, 慳慳地都夠架
主要係你情緒問題, 你迫得自己太緊

大宅

仲有水電煤上網保險電話管理費,都應該夠,掹掹緊,但ok

如果一定要結婚,就一定唔可以辭職啦

原帖由 MK2006 於 09-7-2 13:04 發表
還錢: (40+18)萬 / 7年 /12月 = 每月$6900

主要係你情緒問題, 你迫得自己太緊 ...

子爵府

回覆 11# sasasasab 的文章

結婚可以結, 但只係d親戚食飯, now 個市唔係好, 其實d親戚朋友都明白, 而且你快d同你亞媽講你個心係點, 等佢俾d意見你. 好可能到時唔使8萬. 第二你快d先張層樓租俾人住, 就算你明年結婚要自己住,你都重有1年時間. 我同你講, 有錢同無錢男家對你係唔一樣.

複式洋房

原帖由 MK2006 於 09-7-2 13:04 發表

主要係你情緒問題, 你迫得自己太緊 ...

如果仍然係好大壓力就可否向公司請下假,並且要看下醫生:如錢銀仍短缺,可以向銀行要求更改利率,如不能則加長年期,則每月可給少些,幫補下.

複式洋房

原帖由 LODI-MAMA 於 09-7-2 13:42 發表

如果仍然係好大壓力就可否向公司請下假,並且要看下醫生:如錢銀仍短缺,可以向銀行要求更改利率,如不能則加長年期,則每月可給少些,幫補下.

如加長10年,另加提早還不用交手續費, 雖然比多点利息,但每月比少些,多些錢用,銀根比較鬆動,而你如第日有錢便可先還一些,我都係這樣幾年便供完層樓

複式洋房

原帖由 wxxyxn 於 09-7-2 13:23 發表
仲有水電煤上網保險電話管理費,都應該夠,掹掹緊,但ok

如果一定要結婚,就一定唔可以辭職啦

係呀...正如你地計果條數~ 而家係剛剛好架..
而家問題係 我無辦法再做而家d 份工...我唔日番工都
好似番地獄咁~ 我男朋友都覺得好大問題~
所以佢先希望我可以快d resign..但一resign 左
上面條蚊就唔可以咁計la~ > <"
e個先係最大問題~~

複式洋房

原帖由 LODI-MAMA 於 09-7-2 13:42 發表

我d假已經 用晒~~ 仲成日請病假 再請可能公司真係會炒我~ 睇醫生果到 亦好大問題~ 我每個月幾百蚊咁睇 其實都好貴.. 我自己又唔想waste $$~

複式洋房

原帖由 Money媽 於 09-7-2 13:36 發表
結婚可以結, 但只係d親戚食飯, now 個市唔係好, 其實d親戚朋友都明白, 而且你快d同你亞媽講你個心係點, 等佢俾d意見你. 好可能到時唔使8萬. 第二你快d先張層樓租俾人住, 就算你明年結婚要自己住,你都重有1年時間. 我 ...

果日都有agent 打黎問~ 係咁禁價 同埋佢話一年唔會有人租wo~~

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

你唔想結婚改期, 都可以照結. 其中有8萬係禮金, 我諗你媽咪都會俾番大部份你做嫁, 再加上擺酒嘅禮金/金器可以回番幾萬, 只要你地結完婚, 就可套回十多萬. 應該可以應付成年嘅還款.

層樓可以出租幫補供樓, 自己就租層平d樓, 可以考慮市區套房都係3千蚊一個月, 仲可以慳埋交通費.

至於辭職問題, 你真係頂唔住就辭職囉. 你父母咁support你, 佢地而家未明你情緒問題所以叫你唔好辭職. 你可以俾醫生證明佢地睇, 又或者叫你家姐幫口解釋. 佢地咁錫你, 明白之後一定會support你嘅.

同埋你地女家環境好, 其實可以開心見誠同你父母傾錢嘅問題, 分分鐘可以問佢地借黎週轉下. 唔好逼自己埋牆角, 其實只要你肯同人講, 一定會搵到解決方法, 唔好諗埋一邊.

首頁

尾頁

跳至