自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我覺得唔係咁好食

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 摩登姑娘 於 09-7-3 00:55 發表
我個人認為招牌窩貼好好食 麵線好難食, 又細碗........最離譜係揀肉丸的話, 得1粒CUT為4份

我仲諗住試添,
我見成日好早賣晒,
仲以為好好味添~~

別墅

係太古食過鍋貼good/水餃ok/麵好林; but係台灣食good wor. maybe 廚房問題

男爵府

原帖由 wendycyp 於 09-7-3 12:29 發表
太古城果間唔掂... 但佐敦果間ok

不過我覺得麵線真係唔多掂... 又細碗... 佢有分大小, 但大碗的都依然好細...

講得岩, 太古個度d人掛住傾計講電話, 個收銀姐姐收完錢仲要做埋執野上盤果個, 其他男的就係度九唔搭八, d餃煎到油泣泣, 又爆哂口, 我都食到想爆粗 , 北角個間就好好多

翡翠宮

啱啱去完黃埔新店,門口好多人等外賣,店內滿哂座,幸好等10~15分鐘已有位...店員好多,不過醒目嘅冇幾個(估計大多數係暑期生),其中有一位台灣大姊,應該係台灣派嚟(亦唔見得佢有力領導群雄、解決問題!)...所以感覺幾混亂:人人入座後申長條頸冇人理(絕大多數等鍋貼食)、其他食物速度正常,似乎係鍋貼速度追唔切需求,催幾催就有人同你跟,不過五隻五隻咁嚟(一個柯打一般是10隻)...所以食下塞下...
四個人叫了:
一碗酸辣麵
一碗酸辣水餃麵
一個咖喱鍋貼+玉米湯+豆漿餐
一個招牌鍋貼+酸辣湯餐
再散叫10隻招牌鍋貼
麵稍糊了一點、其他食物合乎水準、四人感覺都算飽肚、口感、份量、味道...算唔錯!
埋單115元
以今日出街食飯計,一人唔使30元→算是便宜!
以價格比,非常抵食!
服務、速度...可以改善則更佳!

民房

得個樣好睇,d料好差,試過不會幫診

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實水餃呢家野,真係好睇個人喜好喎, 不過我知荃灣都有好多又平又好味的水餃同鍋貼舖嫁.

子爵府

味道幾好,份餐都抵,不過味精幾重手(太古個間)

男爵府

我今日arm arm食左個招牌鍋貼餐, OK bor, 我2個仔都話好食 , 不過D麵我老公就話食到想

(TKS嗰間)

水晶宮

原帖由 慧妮會員 於 09-7-4 22:39 發表
其實水餃呢家野,真係好睇個人喜好喎, 不過我知荃灣都有好多又平又好味的水餃同鍋貼舖嫁.

有邊間介紹下,經過幾次都未入去試過。

禁止訪問

男爵府

我覺得好好食~好重台灣風味
鍋貼d皮好薄,唔似一般上海舖咁厚同有咁多油(千祈唔好同其他食物比,鍋貼一般都係勁多油,但八方真係冇上海舖果d咁大灘油).
用即棄餐具完全係因為台式嘅緣故,去過台灣就知道,佢地食店嘅碗筷全部都係即棄嘅.
八方d醋可能有人呷唔慣,原因都係因為台灣貨,但我就好鍾意.人地成套地道野搬過黎,最唔需要本土化,咁樣先至有風味嘛.
但佢地當然有缺點:樓面同佢d麵線就勁唔掂.管理太台式,冇香港嘅效率.d麵線唔似台式咁多湯,一pat野咁.

男爵府

今日lunch試埋4海,原來4海啲煎餃大個8方好多
上次8方唔夠飽,1口一隻
今次4海2,3口先一隻,仲飽到上心口,幾乎食唔哂
(同樣是十隻)
2間味道都差唔多

禁止訪問

男爵府

原帖由 catherine00 於 09-7-6 19:07 發表

四海遊龍/浮龍:lol :lol
都係賣台式煎餃,水餃

別墅

食過太古的, 好食少少, 旺角的唔係幾好, 爛晒, 內容好似冇晒味, 唔得,

典實我反而喜食傳統的, 在ToKwaWan 近樂民新村個度有條街個間北京水餃(唔記咩名)好食..

首頁

尾頁

跳至