嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章

急﹗有冇人可以話我知我個仔做乜唔肯食奶??

前几日開始, 餐餐餵奶都喊, 個奶咀一掂到佢個口佢就喊, 喊一輪先肯飲. 初初我以為佢未肚餓, 所以唔想食. 但今朝佢成 10 點先飲奶, 隔咗成十個鐘 (最後一餐係尋晚 12點), 都一樣好似我餵毒藥比佢食咁, 又喊又 fing 頭!! 好彩係最後都飲晒. 但頭先隔咗成 6 個鐘我再餵佢, 今次佢完全唔肯飲, 仲喊到拆天!! 究竟佢做乜? 我摸過佢肚仔唔係凍, 應該唔係唔舒服. 有冇媽咪有此經驗? pls help :-(

別墅

Re: 急﹗有冇人可以話我知我個仔做乜唔肯食奶??

你仔仔幾大呀???係唔係哩幾日轉左其他牌子奶粉?

珍珠宮

醒目開學勳章

我囝囝二個几月大, 轉咗食新奶粉已經有 20 日咁耐 (已食了 3 罐). 之前一直都無問題, 係邊呢几日先唔肯食 :-( :-( :-(

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

係米有次支奶熱得制,令佢有陰影。試

我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

珍珠宮

醒目開學勳章

冇 ar! 因為我係用曠泉水開奶, 只係用 warmer 座番暖少少比佢飲.

水晶宮

好媽媽勳章

我剛找到一些文章, 是因為生理性厭食期:
[size=small]幼兒胃口不佳--厭食
[size=small]寶寶為什麼厭奶?

大宅

chilli 寫道:
冇 ar! 因為我係用曠泉水開奶, 只係用 warmer 座番暖少少比佢飲.

礦泉水唔可以用嚟開奶ga,礦物質太多對bb腸胃唔好呀

別墅

千萬唔好用礦泉水開奶呀!
快停快停!
蒸溜水都唔好呀!
用普通水得架啦!

仲有,
佢呢種情況,可能係有肚風!

民房

真架,真係唔可以用礦泉水比bb飲架!不如你帶佢去睇醫生啦!

仲有,你只可以用普通的水喉水,用火或電煲滾後,再加d涷滾水來開奶比佢飲.通當warmer係用來坐暖d人奶或攤涷了的奶粉.唔係用來坐熱d全涷水的!

珍珠宮

醒目開學勳章

sorry, 我應該講清楚比你地知, 我係住響法國. 呢邊係用 evian 曠泉水開奶, 可能你地會覺得好怪, 乜曠泉水都可以用黎開奶咩? 其實係得ga, 只係唔係每隻牌子都得. 而 evian 係可以的, 樽身都寫明可以 for bb.

呢几日聖誕 e 生放晒假, 所以我先冇同 bb 去睇 e 生.

大宅

chili.... 我阿仔呢個幾星期都係噤, 我係喂緊人奶架, 而家要放棄啦, 喂奶粉睇下會唔會好d, 都會去睇下e生點講, 要等假期過左先有e生睇. 而家要迫佢先食到3-4oz, 成日食1oz就訓左唔肯食, 都唔知點算, 只係兩個月大, 唔會噤快到厭奶期瓜?

大宅

Hi Chili,

我有經驗! You are not lonely. 我個BB依家就係噤. 佢過兩日就四個月大, 一星期前就同你個BB一樣, 一喂奶就瓜瓜叫, 我都唔知點好 ...... ?-(

複式洋房

我囡囡2.5 months old, 最近又係個奶咀一掂到佢個口佢就喊, 喊一輪先肯飲, 但結果都係會飲晒. 經過觀察一輪, 我發現可能係佢地開始"八卦",唔再專心一意飲奶,可try到安靜房間飲奶,我亦試過sing to her, 好似都work, 如真係唔想飲,就等一陣先再feed可能會d

大宅

智仔媽咪 / dovolet.... 妳地都好過我, 阿仔成日訓左就唔肯飲, 點算 ?-(

複式洋房

hkcindy,

其實我囡囡每晚7-8pm訓, 到11pm支奶都好難餵, 因為佢一訓得"林"就好難整開個嘴仔飲奶, 好彩就食30mins, 否則要用凍水洗面要攪成粒鐘先食完!!

大宅

My Ho Yin is like that recently.
He is 4.5 months old and 7.5kg.
He only has about 4-5oz milk 5 times a day.
He sleeps from 8:30pm to 6:30am and when he wakes up, he can only take 4oz.
Now I need to feed him for an hour to make him take about 5oz.
We are going to try to feed him 4 times a day and see whether he will be more hungry.
If not, then I will start to give him so rice cereal (mixed with formula) and see whether he will take more.
I m not too worried although he is losing some of his reserve (fat).
Well, he still has a bit to lose!!!
Try hard!!!

大宅

智仔媽咪 .... 我冇攪醒佢架, 佢訓左我照試, 唔得就算囉, 不過10次有9次都係唔會再食架啦. 而家又係噤, 食得2oz.... :cry:

珍珠宮

醒目開學勳章

原來有咁多人同我一樣, 咁我都冇咁驚!

hkcindy....你個仔應該唔係厭奶, 佢只係掛住訓, 唔肯起身飲奶! 我就係唔明, 佢地唔肚餓既咩? 你有冇試過整醒佢, 多 d 同佢玩, 等佢唔好掛住訓 ar?

厭奶應該係到佢地開始食副食品先會有, 但如果唔食厭奶, 我真係諗唔到佢究竟做乜? 一時食一時又唔食, 好似睇心情咁!!

dovelet....你同我一樣, 一餵奶就喊!! 你搵到原因未? 搵到麻煩話聲我知, tks.

尋日我個仔食 4 餐, 第一餐玩好耐奶咀先食, 餵咗成個鐘, 跟住二餐就好正常, 啜啜啜一口氣飲晒 7 安. 到最後一餐就飲到一半訓咗著 (因佢由 14:00 開始冇乜訓過, 可能太攰啦).

點知今朝又發癲咁喊, 我強迫佢飲咗三安就放棄啦, 佢係咁喊喊喊, 煩 c 人!!

智仔媽咪....我都發覺有時我個仔係掛住八卦, 周圍望而唔飲奶. 如果佢係因為呢個原因, 我會熄咗個電視, 播 d music 比佢聽, 咁就 work. 但而家佢既問題係: 有時我做晒所有野, 比一個好寧靜既環境佢, 飲奶前又同佢講叫佢乖乖, bb 要飲奶先會快高長大 (tum 到我口水乾). 佢都一樣唔飲, 仲喊喊喊! 比佢玩死.

hoyinma.....你都好丫, 你個仔有 4 個半月大, 可以餵佢食米糊/果汁. 我就冇得選擇 (只可餵奶比佢), 佢唔飲奶我就企咗係到!!

唉.......做 mami 最大滿足莫過於揍到個 bb 肥肥白白, 而家見到佢唔飲奶, 真係好心煩 :cry: :cry: :cry:

複式洋房

無獨有偶,我輝輝上星期都突然唔肯食奶,他快四個月學識到處望,去八掛,唔肯專心。但最重要是我後來發覺原來他要由三個鐘食一次轉做四個鐘,所以現在又回復正常了,只是要餓久一點

大宅

唉.......做 mami 最大滿足莫過於揍到個 bb 肥肥白白, 而家見到佢唔飲奶, 真係好心煩

chilli,

I feel the same as you.
My ho yin was quite chubby and now he is losing his fat (heart breaking)!!!
However, I cant force him to eat as he knows how to spill the milk out now.
He gets a bit better after we feed him 4 times a day.
he eats a bit quicker for the first 4 oz but very hard to take more after that.
I was feeding him for an hour but my hubby said that I shouldnt do that.
I will try to stop after half an hour and hope that he will have more next meal.
I will start him on solids next week (he will be 5 months).
although I dont really want to start solids with him that soon, I need to do it as he just doesnt take enough milk.
Try hard!!! I believe that they will get better!!!

首頁

尾頁

跳至