跳至

首頁

尾頁

洋房

hello!我剛搬入荃景花園3座,囡囡出年入讀k1,請問各位,有無小朋友現時在讀"天主教領報幼稚園"呀?這間學校好嗎?師資好嗎?請大家比比議見呀,謝謝你們!

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

我都想知丫,我都會報呢間,但讀唔讀就未考慮好,報左先算,你個囡囡出年讀k1,我囝囝都係喎!你只報呢間?

男爵府

我都係住荃景, 個仔讀o左年半(插班),好與唔好真係各人有各人睇法. 因為我見好少領報媽咪係bk的. 但我本人覺得都好ok ! 課程適中啦 !
你快樂,所以我快樂 !!!

洋房

我都未知呀,我都係報左名先,旭輝都有唸過嘅,最想報迦南,我都未有缺家..睇多幾間同問下其他人意見先..
原帖由 catfy 於 09-7-6 18:01 發表
我都想知丫,我都會報呢間,但讀唔讀就未考慮好,報左先算,你個囡囡出年讀k1,我囝囝都係喎!你只報呢間?

複式洋房

我個大b已經報左領報,不過唔知點呢?上次上k1預備堂都幾好!

別墅

好贊成呀, 我個仔都係插班o家, 不過只係讀o左半年咋, 但係我就覺得d老師好好, 好有愛心, 我個仔返o左一個星期已經開始適應, 到依家放暑假佢仲話好掛住d老師添呀, 佢讀得好開心

原帖由 evitalcm 於 09-7-6 22:27 發表
我都係住荃景, 個仔讀o左年半(插班),好與唔好真係各人有各人睇法. 因為我見好少領報媽咪係bk的. 但我本人覺得都好ok ! 課程適中啦 !

複式洋房

聽你講完都好d,我都放心d,我個大b9月就返學,相信佢一定扭計架!

禁止訪問

男爵府

原帖由 jomel 於 09-7-17 23:51 發表
聽你講完都好d,我都放心d,我個大b9月就返學,相信佢一定扭計架!

小朋友最初一定會有少少 ! 唔駛擔心, o的老師有辦法啦 !

男爵府

原帖由 louisachau 於 09-7-18 20:21 發表
唔知多唔多新移民呢?
我唔想搵D咁多新移民的學校呀!

呢樣o野好難講 ! 都係睇吓你個一年度多唔多咋 ! 不過老實講 ! 我覺得佢已經算少 ! 因為學費貴唔係咁多人選擇! 反而我見竟然有o的外區o既家長 (黃大仙) 入o黎讀. 佢講因為好鍾意呢間學校喎 ! ( 佢唔係有人係呢頭住嫁) 所以乜人都有, 睇你個年點咋 !

大宅

我個仔讀左1年佢好開心, D老師好好, 有時會打電話比你講下小朋友係學校的事, 或者小朋友閙情緒可以話比老師知佢會跟進.

我唔覺有新移民, 多數係荃景, 荃威, 愉景的小朋友讀.

複式洋房

領報學費算貴嗎?其他好似有d仲貴喎!
嘻!我第一個小朋友讀真係唔知,所以想識吓你地,好彩有你地,可以有時傾吓!如果大b讀得好,亞妹都會讀架!

別墅

我個仔9月升k3, k2時學費扣左學劵之後仲要比$1,300; 即係原價要$2,300一個月, 其實都幾貴, 不過近屋企, 同埋我覺得d老師幾好, 好有愛心, 所以就繼續讀囉!

原帖由 jomel 於 09-7-20 22:21 發表
領報學費算貴嗎?其他好似有d仲貴喎!
嘻!我第一個小朋友讀真係唔知,所以想識吓你地,好彩有你地,可以有時傾吓!如果大b讀得好,亞妹都會讀架! ...

複式洋房

其實我選幼稚園除左睇佢d課程,我都好睇佢地既洗手間,其實洗手間都睇到好多野,乾唔乾淨就知道教職員細唔細心,對小朋友有幾多既關注。
我去過參觀好多幼稚園,如迦南個洗手間就麻麻、聖文嘉好陰暗等,其實綠楊都幾好,不過無學券。
最後都係選領報,因為老師親切,環境舒服自然,希望大b讀得好。

大宅

同意, 因為之前見方方個洗手間好唔得, 而且用過的毛巾四周圍放, 旭輝好大陣味. 所以冇報名

只要小朋友顫得開心, 已經好高興啦!

複式洋房

嘻嘻!講開又講吓先,我見方方個門面同幼稚園概覽介紹學費都幾貴,所以無去參觀。
但係去領報時都有去旭fai睇過,真係唔同,環境都幾狹窄,而且好舊,d單車同周圍都已經生锈啡色,而且無課室,好似一板之隔,所以佢地都幾難同人比。

大宅

我朋友個囝都讀緊k1, 今年升k2, 佢都講環境好, 地方大及toilet 清潔, 老師有愛心, 我都去過好多幼稚園, 地方細, toilet 好污衊, 有陣臭味, 入到去, 都唔好印象.....

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

該校有冇校巴?

別墅

有架, 我日日都見到有兩位老師企在門口待校車到, 佢地幫手扶小朋友落車同帶佢地入學校架!

原帖由 SAGO 於 09-8-4 16:51 發表
該校有冇校巴?

複式洋房

我都知道有校巴,不過我個大b只係9月讀k1,我覺得佢咁細個就推佢上校車好慘,唔係好忍心,而且要$500車費。
老公好攪笑話,不如要兩個位,外婆同大b一齊返學咪得囉!
(邊度咁多$,人地都唔比喇!)

首頁

尾頁

跳至