單親天地

跳至

首頁

尾頁

民房

我係新加入的!!!
我都做左單親mother 3年多了. 都習慣了無咗另一半既生活, 有時, 見到身邊既朋友個個好幸福時, 內心都會唔太好受. 尤其食飯時, 個個都忙於講佢地老公點點.. 我都唔知講咩好. 但我都好同意你既睇法...

原帖由 Lovely媽咪 於 2009-10-28 16:31 發表
可能太耐la,做咗單親媽咪6年,頭一年都會唔慣,但現在我反而覺得唔需要,可能我已經習慣咗同仔仔2個人既生活,要我再適應另一個人,我反而會唔習慣,亦眼見其他人不論去邊或做咩都先要問咗另外個一半,可能呢啲係尊重,但我 ...

大宅

我d 朋友個個有家庭唔得閒理我,我就覺得孤單!或者去試下參加單親家庭的社區活動啦,咁樣可以識多d 朋友冇咁悶!大家都係單親可以出來聚聚!

唔好成日諗做單親就會孤單,你地仲有小朋友陪伴!

至於另一半,隨緣啦!單身可以自由d!有另一半就可以分憂!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 min9 於 09-10-28 15:58 發表

我覺得搵一個接受自己的過去嘅人唔難,但要接受我的小朋友就十分難,我遇到2個男人都對我很好,但仍要分開,因為逃不了他們家人的冷言冷語..

我都好認同你o既講法~
o係呢一刻我遇到個對我好好o既男人, 佢亦都唔介意我o既過去~
但係基於我仲未辦好離婚手續, 我地只能夠維持朋友關係, 但我相信佢會等我~
但另一方面我好擔心, 假如遲o的同左佢一齊, 而佢o既家人係介意我個仔, 咁點算好呢??
有幾多家庭真係可以咁睇得開, 唔介意呢??
當初我嫁比 C6 o既時候, 我屋企人都介意佢有個女 (無o係 C6 面前講出口), 不過我就唔理佢地囉!!

別墅

孤單....當然有....

自己一個人返工路途中....
自己獨立工作時....
自己一個人放工路途中....
自己一個人去街....

其實好多時間都會孤單,另一半在不在身邊也會有孤單時候,只是自己点處理,從前生活太集中在家庭上和另一半,現在小了一個伴有点不慣,我地父母當初可常不是....孤單生活,佢地都可以習慣..我地都得

子爵府

原帖由 sukiecheung2006 於 09-10-19 00:43 發表
每個人經歷過程都唔同!

現在的婚姻太兒嬉!

希望大家能夠開開心心生活下去!

有緣的話找到另一半(包括我)當然開心啦!
但沒有亦唔差!有仔女陪住自已都是一種福氣! ...

洋房

逢節日假期, 人哋一家人一齊嘅時候就最難受!!

複式洋房

o係街見到人o地一雙一對,感覺好孤單

大宅

搵樣興趣既野去做下吧,我自己做芳療既,有好多書追住睇,平時無咩時間去亂唸野,我連出街都習慣帶本書.而且仲想多啲時間睇多啲其他方面既書.

首頁

尾頁

跳至