跳至

首頁

尾頁

大宅

我個囝依家兩歲四個月大,依家仲係只識發"媽媽"呢個音,而間中可以發"BaBa",但係好問佢我係邊個,佢又吾識答我law,其他都係一大堆BB話+手勢.

有好多媽媽話比我聽,男仔三歲先識講野吾出奇,想問下各位的經驗,你地的小朋友係幾多歲先識講野呢?

男爵府

幾時識講嘢係每個人都唔同架喎~
我姨甥女都係, 兩歲幾都唔肯講嘢, 只係波波或者婆婆架咋~ 後嚟去睇咗啲語言發展既度睇過, 話佢有小許語言障礙, 但係返學後慢慢又冇嘢喎! 有障礙唔代表佢有問題, 可能只係呢方便發展得冇咁快或好, 搵轉業既先可以幫到小朋友正常發展, 你擔心既不如去健康院睇下啦! SO FAR有咩事佢地都可以轉介你去啲可以幫助小朋友語言既地方嘛!

大宅

可能有D男仔真係會較遲講嘢, 我阿B以前(2歲半前)都唔係好識講嘢,
我地都好担心, 近三四個月多左好多嘢講. 你要多D 同佢講嘢, 第時佢學識左講嘢可能會不停講…不過你担心嘅話都可以去健康院Check吓嘅mouth:

別墅

yes.. agree go to do some testing

常人眼中你只是一個平凡既bb.但在父母心中.你是優越.活潑.可愛的囡囡  (Eunice Kwok因因)

大宅

係呀...去健康院check 下

首頁

尾頁

跳至