論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

新姐姐黎左,之前請開賓,但炒左之前神神化化既工人,一時間請唔到人睇女,唯有要個印印。

黎到湊我女都仲ok,我女好似幾鍾意佢咁,其實我女係姐姐都鍾意。個工人真係超級無規舉,短短1個月,事件薄如下:
1. 試開打開房門換衫,原因係先生出左trip,佢以為ok wo,話完佢後無再犯。
2. 將d衫周圍擺,有櫃俾佢,但只fill-in50%,其他鍾意放果出黎,including既佢bra bra,一直話到今日都仲係咁
3. 星期日一定遲返,講好9點要返到,每個星期都遲,每個星期都話,只有一個星期係準時,剛剛星期日仲10點先返到
4. 放完假返到屋企已經見佢有份newspaper放係床,佢同我女同一間房,半夜去睇下我女訓成點,見到成地都係newspaper
5. 用kitchen paper 幫我女抹pat pat,只求就手,我地平時係用kitchen paper幫我女抹poopoo only,wewe要用正常toilet paper,我媽叫過佢唔好,唔聽;我再叫,叫左2次,暫停未有發現再用
6. 飲哂我成個雪櫃既lemon tea、coke、木瓜豆奶,請佢飲唔緊要,但一排6盒,佢夠膽死一盒都唔飲剩
7. 剛剛發現佢有食我女既餅餅,以前我女成個星期都未食完一盒,而家一星期未到已經食完2盒。我都無懷疑,只係轉另一隻cheap d,我女無咁鍾意食既餅,今晚發現又無左一半,因我係唔太鍾意果隻餅,同太細個,3日食大半包,係無可能
8. 有人送左6次旅行裝200ml既洗頭水俾我,其實我係無用,放左係toilet既櫃,佢問都唔問拎左黎用,仲放埋入自己既兜入面,我問佢你係咪無洗頭水,佢唔認,堅持係自己買,但其實係有哂code,同埋唔係正常買到既大brand,我唔覺得佢會買
9. 今日放工返黎,老公出左trip,佢同我女已經歎緊冷氣,後來問我爸先知,原來尋日我爸帶我女落街玩果陣,佢已經自己係屋企開冷氣
10. 最經典事件係上星期佢話我女掉左佢mobile落街,其實係佢將個mobile放係床上,我上就爬上床玩佢mobile,佢自己都話,我女問佢可唔可以玩,佢自己話得,佢話平時我女玩一陣就俾返佢,果日唔俾,咁佢搶我女就一個拎轉背fing走左個mobile,咁o岩個window開左,係佢自己講既口供。點解俾我女玩?點解俾我女上佢床?點解唔關好window?點解我仲要賠返個mobile俾佢?

上一個工人已經係做左6日,用左我total $9000 送走佢,之前幾星期真係想死。而家呢個工人叫做湊到我女,但又咁,我可以點?個個月都$9000 送走工人?係咪我有問題,係咪我太刻薄,係咪真係要就哂個工人?佢算唔算過份?

另外佢係勁就我個女,鍾意點就由得佢,俾原子筆佢劃sofa都得,呢個都可能係我女肯跟佢既原因,我唯有係因為呢樣野好嚴厲咁話過佢。其仔都係好客氣咁勸佢,好明顯係無用。

伯爵府

好媽媽勳章

你家印印清潔唔得,縱容小朋友,咁快就貪威識食...宜家已經under control,之後點算

男爵府

換左係我, 一定炒左佢.

別墅

佢之前仲要係一張4年既約,我都識佢ex-employer,但唔熟。同佢講返,佢係你屋企真係咁架?佢話係呀,佢份人係無咩規舉既,可能我地縱壞左佢啦,但你話得佢架,你咪話下佢loh。

大佬呀,佢唔係一兩個問題呀,佢係一大籮問題,點話得佢咁多呀,真係話既,又唔知佢係咪真係咁話得,一陣話走左佢又死,話完對我女唔好又係死。

救命呀!係咪我要求太多?佢既ex-employer話,佢真係湊掂個仔就咩都無所謂,我而家檢討緊,係咪我有問題,我要點適應個工人呢?

好想有最低工資,等佢地即刻有一半以上返歸呀,留低既真係俾心機做好呢份工!

伯爵府

好媽媽勳章

hm...關於佢d衫周圍放..我1定會話佢,照顧小朋友1定要clean
志於佢食晒雪櫃d野..咁咪將d野食放晒入房
我舊印都話我女女掉左佢電話落toilet...就算真係又點...無人叫你比佢玩..呢個risk佢自己咩番...倍得1次,下次想change mobile又找你

大宅

無計, 一定要炒!!!!!

侯爵府

你試下呢個方法得吾得
1. 同佢講, 屋企未齊人, 吾可以開冷氣, 再吾係收埋control 入房, 日頭你返工就鎖晒入房, 你放工返黎先開

我依家日頭都吾比佢地開冷氣, 有時, 都係慣出黎, 小朋友都要出下汗先好, 吾係下下都要嘆住冷氣

2. 至於飲晒你d 飲品同食晒你d 野, 搵日同佢去supermarket, 買一大埋又重又成的果汁, 餅之類, 你話無辦法, 你食晒飲晒我d 野, 我要入返d 貨, & 同時間買多一兩排/位盒飲品同餅, 同佢講, 呢d 係你既, 呢度係你的一個月/星期份量, 總之你飲晒/用晒就無, 要下個月再黎入貨先有

記住, 吾好送貨, 車仔都吾好拿, 係要佢拿到cc 下果種

3. mobile, 係佢既risk, 呢d 野, 吾應該亂放, 再加上, 開工時間, mobile 點會放係床

4. newspaper 要佢每日清, 總之每日檢查佢間房, 有吾岩, 要佢執好先訓

5. 拿鉛子筆劃sofa 之類, 要佢抹到無晒痕先收工

看下得吾得

下下真係抄, 我們吾係李+成個新抱......

別墅

bobobooo,

我同你同病相憐..我請左個印印3日就唔想要佢, 好後悔請左佢...係無錯, bb好跟佢, 因為佢好就佢...咁一定鐘意佢啦...但佢就係成日跟住bb..唔做清潔既工作..要叫先去做...
還有其他問題如下:

1) 我巳經比佢晚上9:30我就自己理番bb..同bb入房玩, 佢就真係咩都唔做, 佢就關埋門入自己房..昨晚仲唔沖涼就訓左, 我拍門同佢講叫佢沖涼先訓, 佢都唔沖..

2) bb通想早上7:30就起身食奶, 點知佢都未起身, 起左身佢就去左沖涼, 8am先沖完, 我都比阿b食飽奶了...

3) 跟住無問過我就開我洗衣機洗自己衫...

4) 我巳經同阿b玩緊, 佢又一齊玩, 唔識自動波去做清潔...

5) bb 訓覺, 我比佢休息下, 點知佢唔班bb自己關埋門訓覺,

我請左一個week 假教佢同觀察佢, 咁我番左工都唔知點算..佢又唔洗整早餐,午餐同晚餐, (因為我地晚上去我奶奶到食)...其實都好舒服, 但佢都咁懶呢...現在唔知點好...唔要佢, 佢又好慘咁....!!!! 教我點做好啦...???

複式洋房

I think the maid have too much freedom to get the drink/food easily.
At the very beginning , I will show & tell the maid what should do, not allow to eat food inside freige except my permission. I also show her the daily schedule to follow the job on time. I am so serious & don't let her think that she is so important even both of you go out for work. Let her know that she just the helper to reduce the workload at home but not do her own way. Must obey the instruction by mom or sir. You must be hard & treat her strictly at the beginning. Now I think you better give her warning letter first, let her know that how you dis-satisfy her job & give time to improve, otherwise give her one month notice (of course in safety condition) & find another one. Good luck to you la

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 bobobooo 於 09-7-7 22:25 發表
新姐姐黎左,之前請開賓,但炒左之前神神化化既工人,一時間請唔到人睇女,唯有要個印印。

黎到湊我女都仲ok,我女好似幾鍾意佢咁,其實我女係姐姐都鍾意。個工人真係超級無規舉,短短1個月,事件薄如下:
1. 試開打開房門換衫,原因係 ...

bobobooo,

你記得我嗎? 聽到你個新工人咁.....真係. 我果個下個sat黎喇, 希望順順利利.

你叫佢無問過你以後唔准開冷氣, 如果唔係電費每月係佢人工到扣起$100~200蚊, 零食叫佢自己買, 唔好就佢, 我之前果個又係咁, 之後我勁話佢之後就算d野擺到爛佢都唔敢再食. mobile唔洗賠比佢, 得佢講又無人證, d私人野應該自己收埋, 關人x事. 同佢講每日幾點要off light, 阿囡要瞓覺, 要睇報紙就放假先準睇. 總之, 你樣樣執緊d啄住佢, 或者到時佢唔like自己唔做, 你慳番好多.

別墅

Hinhinmummy多謝你既意見,有d已經有做,但多數都唔太work。

1. 同佢講, 屋企未齊人, 吾可以開冷氣, 再吾係收埋control 入房, 日頭你返工就鎖晒入房, 你放工返黎先開
尋晚我係黑哂臉咁同佢講,得你同bb既話,你最好唔好開冷氣,然後大力關門,佢知道我照唔妥佢。今朝bb 起身黎左我房,佢即時關冷氣,平時佢會照開,開到自己訓醒。

我依家日頭都吾比佢地開冷氣, 有時, 都係慣出黎, 小朋友都要出下汗先好, 吾係下下都要嘆住冷氣
已經講過,但佢問題係得佢自己一個人係屋企都開,所以對bb身體點樣,唔關佢事。

2. 至於飲晒你d 飲品同食晒你d 野, 搵日同佢去supermarket, 買一大埋又重又成的果汁, 餅之類, 你話無辦法, 你食晒飲晒我d 野, 我要入返d 貨, & 同時間買多一兩排/位盒飲品同餅, 同佢講, 呢d 係你既, 呢度係你的一個月/星期份量, 總之你飲晒/用晒就無, 要下個月再黎入貨先有
其實佢一黎我已經發現佢係好鍾意食零食,我有問過佢,你鍾意食咩呀,我去supermarket買埋俾你。但佢又話唔駛啦,我得架喇,後來又話其實咩都無所謂。佢真係咩都無所謂,食得既,佢都食哂,正餐佢反而唔係點食。

記住, 吾好送貨, 車仔都吾好拿, 係要佢拿到cc 下果種
屋企正正樓下商場,真係打風都唔駛帶遮,呢招對佢無咩用。

3. mobile, 係佢既risk, 呢d 野, 吾應該亂放, 再加上, 開工時間, mobile 點會放係床
係!已經同佢講左,BB再整爛佢咩都唔關我事喇,因為係你自己應承佢。跌左mobile落街第2日,佢仲同我complain話我女又攪佢電話,其實係因為佢又放個電話出黎charge電,我就話佢,呢個唔關bb事wo,係你自己放得個電話唔好,你唔好再拎出黎引佢。

4. newspaper 要佢每日清, 總之每日檢查佢間房, 有吾岩, 要佢執好先訓
第2朝係執好既,只係我半夜入去見到原來佢會將d newspaper通地放,感覺好唔衛生。newspaper本身已經係dirty,加埋佢唔知邊度拎返黎。

5. 拿鉛子筆劃sofa 之類, 要佢抹到無晒痕先收工
佢有抹,但已經救唔返,最終咪又係我suffer loh

你講得好o岩,我地唔係咩有錢佬既新袍,個個月抄工人,真係唔掂。

別墅

其實一樣啦,我工人係唔駛煮飯架,早午晚3餐都唔駛佢煮。只係一般既清潔工作,同湊我女,但因為佢只係黎左1個月,呢1個月我爸我媽都有每日黎帶我女落街完at least 1個鐘,星期二同四仲要返半日學。

我除左要出糧俾佢,仲要俾多extra $2000家用我爸我媽 for佢地黎幫手睇我女既車馬費,雖然係我自己話俾,但你話幾咁重皮!!

我工人又係今朝7點我女喊,我入去睇我女已經發現個工人係廁所入面,tum完個女,俾佢攪左成25分鐘,個工人都仲未出黎。我要返工架,勁忙果隻工呀,我梗係想爭取時間返入房再訓多陣啦,等到7點半,頂佢唔順我去敲門問佢咩事,佢話肚痛wo。我好似好唔人道咁,屎都唔俾人痾,但我真係唔該佢痾都搵第2個好d既時間。

原帖由 cherry_bird 於 09-7-8 10:36 發表
bobobooo,

我同你同病相憐..我請左個印印3日就唔想要佢, 好後悔請左佢...係無錯, bb好跟佢, 因為佢好就佢...咁一定鐘意佢啦...但佢就係成日跟住bb..唔做清潔既工作..要叫先去做...
還有其他問題如下:

1) 我巳經比 ...

別墅

我梗記得你啦,希望你唔好再同我同一伙喇,哈哈!你要搵個好工人呀!

我唸係因為佢係一個識既人用左4年既工人,而果個人仲唔似係對工人咁無要求既人,後來先知原來個工人係同佢仔住,阿仔係同公公婆婆住,即係我識果個人其實都唔太多時間對住個工人。

我知我係要話下佢架喇,仲係狠狠的果一隻,開頭2星期佢無咁過份架。第3-4星期,佢開始有d唔對路,但因為係開始有d衰野出黎,我都仲ok。到呢2個星期,真係開始覺得要話佢,但我老公又咁o岩出左trip,仲係成2星期果隻,呢個時間話佢又好似好危險咁,一來驚佢心地唔好,二來怕佢唔做,咁我就死喇。

唉!到底再換有無意思?佢開頭黎,我係對印印有d改觀,覺得印印係比較有人情味,你會feel到佢都有d care你點唸,賓賓係唔會,總之就係黎做野,做完就關人。但經過呢個幾月,我覺得賓賓係比較有規舉,知道有咩係可以做,有咩係唔可以做。同埋賓賓做野,真係企理d。

原帖由 LongRyan 於 09-7-8 12:48 發表

bobobooo,

你記得我嗎? 聽到你個新工人咁.....真係. 我果個下個sat黎喇, 希望順順利利.

你叫佢無問過你以後唔准開冷氣, 如果唔係電費每月係佢人工到扣起$100~200蚊, 零食叫佢自己買, 唔好就佢, 我之前果個又係 ...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 bobobooo 於 09-7-8 13:07 發表
我梗記得你啦,希望你唔好再同我同一伙喇,哈哈!你要搵個好工人呀!

我唸係因為佢係一個識既人用左4年既工人,而果個人仲唔似係對工人咁無要求既人,後來先知原來個工人係同佢仔住,阿仔係同公公婆婆住,即係我識果個人其實都唔太 ...

係hk做左4年, 都叫做老seafood, 係難攪d. 不過我唔啱就一定會話. 你有媽咪幫手睇住, 唔洗驚. 如果你唔想自己出面, 或者叫agent丙下佢先.

侯爵府

boboboo

甘佢自己一個人時, 更加嚴厲講明吾准開冷氣
佢開既就要比電費

買野果樹, 搵間遠d, 要行10幾分鐘先到既, 講真, 如果d 野重既話, 5分鐘我都頂吾順

報紙, 見一次, 丟佢一次, 吾准拿入房
見佢拿入房一次, 就要佢大清潔間房一次, 做到佢怕

講真, bun 印我都請過, 真係看你好吾好彩
撈撈攪攪的bun 我都請過
自巴自為, 吾理我們c 活的都請過

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

Boboboo,

Have read your post some while ago, and truly pathetic about your situation back then.

For the time being, I don't have much suggestion but there seems still one remianing selling point of this Yan, and that is, she treats your girl not too bad.

Perhaps try those ideas suggested by moms above and see how it turns out to be. It can be understood that some can show improvement when warned, and some of them not. So it depends how much she takes your warning/persuation. If her negatives still persist, it is unavoidable to find replacement, though I think that her situation isn't something life threatening to the extent that calls for immediate dismiss.

To me, life with maids had never been easy for me, simply becuz i don't have the luck.

Wish you will have better fate very soon.

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

好媽媽勳章

咁快又聽到你個工人嚟料,真的心灰意冷!

如果佢take care到你女女,慢慢睇定D先啦! 可能過多2個月,你會比佢純服到呢? 唔係講笑,如果你想你改變到佢,不如你改變你自己,样样隻眼開隻眼閉把喇!

至於零食方面,揾一個地方,於D响到,同佢講佢只可以食用呢到架野,其它地方架野係唔可以不問自取,另外記得同佢講我地係冇義務供應!

手提其實係佢比你個女玩,如果可能的話買部二手or你的舊機比返個cheap精啦! 印印好記仇,你又要返工! 當然你要同佢講只此一次啦! 唔係真係好似樓上D媽咪講想換機又揾你喇!

如果要換人換返賓啦! 我唸你同我都係頂唔順印架喇!

別墅

我當然唔會當面話佢,話佢都係笑笑口,佢打開門換衫,我都係以好正常既口氣,笑住咁話"下?!你做咩呀?快d關門呀"

我已經又再自我檢討一次,尋晚落街買左百幾蚊野食俾佢,make sure佢有佢既野食,就唔好再食我同我女果d。再同佢講清楚,呢d係你食,呢d係bb食,呢d係我食。同佢講bb食開既野,要買係好麻煩要去特定既shop先有,所以大家食各自既野。

冷氣果d就呢幾日都唔敢再開,平時我女起左身,佢都開多陣既,呢幾日係即關。好好彩,我女暫時仲未有野掉落街,而呢個幾星期,我直情係無再見到佢既MOBILE,佢往日係通處放,放係TABLE,同係TV櫃,驚死你唔知佢講完電話。

首頁

尾頁

跳至