婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

佢突然幫住佢阿媽, 99將我之前比佢放衫個膠箱放咗張床墊, 呢張床墊我唔要, 99死話要返可以舗係地下訓, 跟住仲放哂自己D衫係SOFA, C6又讓咗隔櫃桶比佢, 一個鐘內比咗2次奶共9安阿仔食又唔同我講, 平時佢食開4安半, 嚟到唔洗手洗腳走上我張床同阿B玩, 每日返到屋企張床都有一粒粒咁, 淨係抱住我個仔睇電視, 個仔只顧住睇電視乜都唔識啦, 同C6呻下點解會咁, 佢竟然鬧返我, 話唔通佢要成日鬧阿媽咩, 仲有唔好成日咁講佢老母, C6又迫我要星期五山長水遠去食飯, 其實上星期五巳經去咗, 原因又要招呼佢D親戚朋友見下阿B, 食完返到去12點幾, 我每晚要起身2-3次餵奶同泵奶, 我講咗唔去, 佢又走去同個仔講叫佢去, 可唔可以睇諒下我, 真係好倦, 好憎個C6好大聲同我講唔好成日講佢阿媽, 我就嚟比人搶咗間屋同個仔, 我隻眼紅到白兔仔咁都唔理, 係要去食飯, 幾日都唔想同C6講嘢, 佢先同我講SORRY話講嘢大聲咗, 不過真係巳經好憎佢, 個心唔想原諒佢, 亦唔想同D一齊, 可以點?

伯爵府

畀面勳章

唉,你c6係好過份, 完全都無體諒你
最憎d幫住老母的男人, 唔係男人來的
你隻99根本就想係你到住啦
你c6唔出聲,咁唯有你出聲叫佢唔好黎住啦
如果你c6嬲你,都無計,你問返佢,如果外母黎住瞓你張床個個星期要你應酬你外家12點幾先返屋企,半夜要佢餵奶得唔得?如果佢做得到全部,你都可以妥協,否則,請佢公平一點...

侯爵府

好媽媽勳章

Do you need your 99 to help you to take care of your baby in day time?

原帖由 sickbanana 於 09-7-8 12:58 發表
佢突然幫住佢阿媽, 99將我之前比佢放衫個膠箱放咗張床墊, 呢張床墊我唔要, 99死話要返可以舗係地下訓, 跟住仲放哂自己D衫係SOFA, C6又讓咗隔櫃桶比佢, 一個鐘內比咗2次奶共9安阿仔食又唔同我講, 平時佢食開4安半, 嚟 ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都好怕應酬c6果邊d人..佢地唔識體諒人..見bb大過天...
你c6又係既..幫住佢呀媽一d都唔體諒你..去到咁遠食飯..一次夠啦~!第二個星期仲要去多次?有無搞錯?餵人奶好辛苦架~少d精神都唔得呀..你慢慢同你c6講下啦~!

侯爵府

好媽媽勳章

樓主,好明白你既感受,因為我有幾次為左99而同C6鬧交鬧到想離婚…唉…我唔明,點解我地要為左呢個老女人而搞到同C6既感情變差,我本身同C6好好架,無鬧交架,但次次鬧交都係為左99,有次C6衝口而出問我係咪好後悔嫁左俾佢,我:"我無後悔嫁俾你,但係如果我一早知道99係甘既人,我未必嫁俾你囉!"
好似我甘…我有左bb,有幾次返99度食飯,99都對我勁差仲不停單打我,總之我做乜佢都唔滿意,每次食完飯,我返到屋企都會喊,覺得好委屈,所以我自此之後唔想返去99度食(起碼生b完先至返去),因為我唔想有產前抑鬱呀!但C6前排發我脾4,話99好唔開心我唔返去,又話唔知點交代(99係C6面前做戲話委屈),我想C6陪我,唔好返99度(因為C6係大陸返工,我1個禮拜見到佢2日咋,仲要呢幾個禮拜日都俾99霸左),點知C6好惡甘話:"你唔返,唔可以阻止我返,我阿媽只係想見下個仔o者,都唔得,你唔返就咪返....."
之後C6走左,我就激到嘔左1晚(真架,原本無病架),之後C6返黎想乙水返我話買野俾我食(但果陣10點半啦),我當然唔食啦……我果刻有諗過不如離婚.....唉

男爵府

原帖由 ac321 於 09-7-8 13:41 發表
Do you need your 99 to help you to take care of your baby in day time?

就因為呢樣嘢嘈咗好多次, 我話請工人湊, 佢老母死要嚟我家湊, 嚟嚟下咪佔據咗我屋企, 佢個仔梗話比阿媽湊, 有幾次佢話要去旅行唔得閑, 要我揾人, 咁我咪叫老豆湊, 因為我媽媽早死, 所以老豆識湊仔, 湊完99話原來你老豆識湊仔, 你估全世界得你識咩, 講真, 我老豆湊仔同煮飯叻過你千萬倍啦

男爵府

原帖由 boobecky 於 09-7-8 13:36 發表
唉,你c6係好過份, 完全都無體諒你
最憎d幫住老母的男人, 唔係男人來的
你隻99根本就想係你到住啦
你c6唔出聲,咁唯有你出聲叫佢唔好黎住啦
如果你c6嬲你,都無計,你問返佢,如果外母黎住瞓你張床個個星期要你應酬你外家 ...

我都係好憎幫住老母的男人, 乜都阿媽阿媽的男人, 最討厭D老母特登等個仔返嚟同佢入書房講嘢但我聽唔到, 一日打9百幾次比C6講嘢, 知你2母子好情心, 以前佢唔係咁, 如果知道佢咁我一定唔會同佢結婚生仔

男爵府

點知C6好惡甘話:"你唔返,唔可以阻止我返,我阿媽只係想見下個仔o者,都唔得,你唔返就咪返....."

D男人講嘢之前唔顧老婆感受, 唔諗下老婆又要出去做嘢, 又要做家務, 又要湊仔, 有好多仲要出埋錢包括我自己, 你老母咁鐘意見個仔咪攬住佢一世唔好比佢娶老婆啦

大宅

樓主,你99異常地恐怖..一d衛生都無,咁你可唔以趁返工時,lock住對房門,唔比個死99係你張bed到生產一粒粒既野(講到依到有d想嘔 )

至於老公,佢可能都係一時火起吧,果個始終係佢ar媽,可能佢怕開口話佢,佢ar媽又唔開心(你99會唔會係果種人地話佢,佢就會發好大脾4既人??)

因我bf mammy就係依種,我都甚少係bf臉前講起佢ar媽(間中佢ar媽太過份都會講下)...真係會影響夫妻/情侶感情ga,惟有避得就避,我同佢ar媽,已經發展到,佢問我一句,我就答一句,甚少理會佢既境界...同霸道既99保持距離係最好既方法

男爵府

原帖由 arcaar 於 09-7-8 13:46 發表
我都好怕應酬c6果邊d人..佢地唔識體諒人..見bb大過天...
你c6又係既..幫住佢呀媽一d都唔體諒你..去到咁遠食飯..一次夠啦~!第二個星期仲要去多次?有無搞錯?餵人奶好辛苦架~少d精神都唔得呀..你慢慢同你c6講下啦~! ...

好多時同佢呻下之嗎, 佢就成日發惡咁, 見到佢咁惡仲更加唔想去, 佢成家都覺得我要餵人奶自己攞嚟辛苦, 抵我死, 所以冇人會體諒我, 亦唔會支持, 我成日同C6呻話好少奶點算, 佢只會話唔好餵囉, 佢哋成日攬住阿B玩玩玩就係對佢好, 所以只有我一個人作戰, 乜都要自己解決包括心理

男爵府

麻煩亞B幫幫手,賴篤"紙"係在墊褥度,大條道理叫你99個乖仔掉左佢!

侯爵府

好媽媽勳章

To solve this problem, what you should do now is: try to make agreement with your husband to employ a yan yan.
In the first moment, you may tell your husband that your 99 is old and she need a helper to help her to take care of the baby (and so on).....
i.e. your 99 take care of the baby, with the help of a bunbun.
Then, later on, ............ find some reasons and don't let your 99 come daily!

原帖由 sickbanana 於 09-7-8 14:29 發表

就因為呢樣嘢嘈咗好多次, 我話請工人湊, 佢老母死要嚟我家湊, 嚟嚟下咪佔據咗我屋企, 佢個仔梗話比阿媽湊, 有幾次佢話要去旅行唔得閑, 要我揾人, 咁我咪叫老豆湊, 因為我媽媽早死, 所以老豆識湊仔, 湊完99話原來你 ...

伯爵府

畀面勳章

不過,各位姐妹,大部份人都因為呢d 唔識做的99物體而同自己honey關係差的
我想不如調轉角色, 轉做弱者,等c6憐惜你...
咁work 唔work? 同呢d老女人,而c6又愚孝仔的話, 唯有用呢d方法架咋...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 boobecky 於 09-7-8 15:33 發表
不過,各位姐妹,大部份人都因為呢d 唔識做的99物體而同自己honey關係差的
咁work 唔work? 同呢d老女人,而c6又愚孝仔的話, 唯有用呢d方法架咋... ...

應該係一個好方法,特別係個99做到好出面,好過份嗰D,慢慢c6會睇到你既忍耐,可能會對老婆仲好D...

我自己就無得咁做,因為99係調返轉係任何人面前都對我好好,好客氣,好到當你係客人咁,當無人係屋企時,就會有說話我聽,做D小動作咁,起初忍唔住同c6講返,佢都會氹返我2句,耐咗佢話我針對99,唔就99,好彩而家搬開咗,不過都仍會為99嘈交...

男爵府

原帖由 boobecky 於 09-7-8 15:33 發表
咁work 唔work? 同呢d老女人,而c6又愚孝仔的話, 唯有用呢d方法架咋... ...

呢個方法好好, 我以後都會咁, 之前好多時忍唔住, 好似前幾日放假我個妹上嚟, 隻99又要上嚟, 見到妹幫我洗衫, 煲湯, 走去同阿妹講: "咁客氣呀, 麻煩你上嚟唔好意思, 成日要你照顧佢, 多謝哂你, 真係唔好意思, 你真係好人呀" 嘩, 真係好想問99係咪傻架, 呢度係我屋企同我個妹嚟架, 你想點呀, 咪走去同C6講, 講完又話我小氣囉

大宅

原帖由 黑白豬 於 09-7-8 13:54 發表
樓主,好明白你既感受,因為我有幾次為左99而同C6鬧交鬧到想離婚…唉…我唔明,點解我地要為左呢個老女人而搞到同C6既感情變差,我本身同C6好好架,無鬧交架,但次次鬧交都係為左99,有次C6衝口而出問我係咪好後悔嫁左俾佢,我:"我無 ...

同你情況一樣, 我同c6真係好少嘈, 幾乎次次都係為99, 佢覺得我永遠要就佢阿媽, 我覺得好委屈好難受, 但無計, 因為99永遠排第一位, 無得傾

大宅

原帖由 sickbanana 於 09-7-8 14:45 發表
點知C6好惡甘話:"你唔返,唔可以阻止我返,我阿媽只係想見下個仔o者,都唔得,你唔返就咪返....."

D男人講嘢之前唔顧老婆感受, 唔諗下老婆又要出去做嘢, 又要做家務, 又要湊仔, 有好多仲要出埋錢包括我自己, 你老母咁鐘意見 ...

同我c6講嘢一模一樣, 我之前為咗要求99上嚟我屋企前打個電話通知我一聲(已經要比key99),我c6嘈到我顛, 佢話唔通個阿媽要見下個仔都要我批准, 但其實我只係想有私隱, 唔想間屋比佢自出自入, 可惜無用,我無得出聲, 因為佢阿媽一定啱哂

大宅

十分十分同意, 我而家都努力緊, 但有時真係好難頂, 學唔到99扮可憐咁叻

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

呢個方法我試過..我仲激到玩一哭二鬧三上吊...
而家C6都無咩再話我點對佢阿媽...

伯爵府

我以前都係同親c6鬧交就基本上十次有九次都係因為佢阿媽,以前我講「事實」,c6覺得我係針對佢阿媽,特登話佢。

後來我就咩都唔講 --- 唔係因為想扮弱者,而係真係心淡,所以由得佢阿媽o係我c6面前打小報告、大報告,我就咩都唔理。

講真,真係好辛苦,因為真係明比人屈、明比人襟住黎打。但後來居然真係好似以上既媽媽咁講,c6覺得佢阿媽愈來愈煩,佢阿媽講既野同我做既野唔似 (佢唔覺我好似佢阿媽講得咁衰),同埋佢開始睇到係佢阿媽自己生安百造,所以而家同c6先有好日子!

樓主,唔知我既經驗幫唔幫到你!

首頁

尾頁

跳至