婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

原帖由 BBqueenie 於 09-7-8 19:02 發表

呢個方法我試過..我仲激到玩一哭二鬧三上吊...
而家C6都無咩再話我點對佢阿媽...

但佢係唔同你講佢阿媽,定真心企你o個邊架?

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

原帖由 irene_the_pooh 於 09-7-8 19:26 發表

但佢係唔同你講佢阿媽,定真心企你o個邊架?

由於我無再同老公講99點對我,而家有時老公同我講佢阿媽點煩,呢樣個樣.. 我就會話:" 佢係咁架啦..我唔係無同你講過..你咪忍下佢囉..佢係老人家麻..你個時都係咁叫我架...
而且99好識扮野..係我同老公面前係兩個樣..不過老公細佬同佢老婆都知佢地阿媽點對我..有時會同老公講..
所以我諗佢係真係企我個邊既...

大宅

原帖由 sickbanana 於 09-7-8 16:52 發表

呢個方法好好, 我以後都會咁, 之前好多時忍唔住, 好似前幾日放假我個妹上嚟, 隻99又要上嚟, 見到妹幫我洗衫, 煲湯, 走去同阿妹講: "咁客氣呀, 麻煩你上嚟唔好意思, 成日要你照顧佢, 多謝哂你, 真係唔好意思, 你真 ...

我都試過, 不過係我坐月時, 我阿媽幫我, 99見到又好似你99咁同我阿媽講, 我答返佢: 又幾唔好意思, 呢個係我媽, 係我屋企人, 況且阿媽成日都幫我, 係你唔知啫。
99即刻收聲。
你c6一星期先返屋企2日, 我係你, 除左c6返家先比99入屋, 其餘時間佢唔好入屋, 我會同c6講: 見得多, 大家有磨擦, 同你講又話我好話你阿媽, 如果我忍唔住同你阿媽嘈, 搞到你做左磨心就唔好啦, 所以麻煩你叫佢平時日子唔好上來, 相見好同住難, c6, 你明呢個道理掛?
先唔好比佢入屋, 跟住開始換鎖, 杜絕佢成日入屋。

伯爵府

原帖由 BBqueenie 於 09-7-8 22:31 發表

由於我無再同老公講99點對我,而家有時老公同我講佢阿媽點煩,呢樣個樣.. 我就會話:" 佢係咁架啦..我唔係無同你講過..你咪忍下佢囉..佢係老人家麻..你個時都係咁叫我架...
而且99好識扮野..係我同老公面前係兩個樣.. ...

我99又係識得中國既國寶級藝術 --- 變臉!
不過而家已經失敗左,因為佢個仔已經知道呢個把戲係點玩!

有人知道你99點對你都係好事,起碼比你C6知道唔係你屈佢阿媽!

複式洋房

我同c6鬧交, 多數都係佢屋企嘅問題. 我試過鬧到同c6講, 叫佢返去屋企同佢阿媽瞓...

男爵府

99又有新攪作, 我唔肯星期五去食飯, 佢竟然叫個仔買個暖奶器, 我咪問佢要嚟做乜, 佢話帶阿b出街可以帶d人奶暖住, 吓, 心諗, 幾時話比個仔你帶出街, 人奶暖住會變壞都唔知, 你可唔可以唔好亂嚟, 我冇同C6講乜, 只係講咗句唔好帶佢出街就乜都唔講, 亦都唔想講

伯爵府

原帖由 sickbanana 於 09-7-10 13:41 發表
99又有新攪作, 我唔肯星期五去食飯, 佢竟然叫個仔買個暖奶器, 我咪問佢要嚟做乜, 佢話帶阿b出街可以帶d人奶暖住, 吓, 心諗, 幾時話比個仔你帶出街, 人奶暖住會變壞都唔知, 你可唔可以唔好亂嚟, 我冇同C6講乜, 只係講 ...

呢期熱成咁,你仲大條道理唔比阿仔出街啦,話佢知費事中暑呀!

伯爵府

原帖由 kappei 於 09-7-10 12:33 發表
我同c6鬧交, 多數都係佢屋企嘅問題. 我試過鬧到同c6講, 叫佢返去屋企同佢阿媽瞓...

我試過鬧到要分手添呀 (因為我地未結婚時我已受迫害)!

民房

原帖由 irene_the_pooh 於 09-7-10 16:44 發表

我試過鬧到要分手添呀 (因為我地未結婚時我已受迫害)!

我都為左99 & 姑9..無野再同c6講..
不過, 都有左呀囡..可以點...
好想同呀囡搬返去娘家住

男爵府

原帖由 irene_the_pooh 於 09-7-8 19:25 發表
我以前都係同親c6鬧交就基本上十次有九次都係因為佢阿媽,以前我講「事實」,c6覺得我係針對佢阿媽,特登話佢。

後來我就咩都唔講 --- 唔係因為想扮弱者,而係真係心淡,所以由得佢阿媽o係我c6面前打小報告、大報告, ...

絕對同意,我都有差不多經歷!!!!可能真係"日久見人心",c9以前成日都會覺得隻99係佢呀媽,個仔講佢咩都得,但係當我想投訴隻魔鬼99呢,c9又覺得要就下老人家.
後來諗住忍,點知自己頂唔順,屈到變左抑鬱症,仲要老公後來同99講因為佢,令我有病,99好冷血地講左一句:你老婆有病關我咩事???,c6開始睇清楚佢親愛的母親大人的真面目.而家c6已經同99無咩聯絡了

都係0個句,人在做,天在看,公道自在人心呀!
good luck!

複式洋房

原帖由 sky_blue618 於 09-7-11 13:09 發表

絕對同意,我都有差不多經歷!!!!可能真係"日久見人心",c9以前成日都會覺得隻99係佢呀媽,個仔講佢咩都得,但係當我想投訴隻魔鬼99呢,c9又覺得要就下老人家.
後來諗住忍,點知自己頂唔順,屈到變左抑鬱症,仲要老公後來同 ...

我都想知我幾時先可以討回公道????

男爵府

之前我奶奶都無黎過我屋企,自從我上個月生左阿b後,就成日黎睇阿b,依家仲令到我同樓主一樣好憎我c6,基本上唔想同佢講野,99每次黎都唔識自動自覺洗手先抱阿b,每次我地點湊阿b又點又點,而我c6佢不滿我媽湊b,我會同我媽講,叫佢唔好咁做,調返轉99同我媽做或者講既野差唔多,個c6又覺得無問題,令到我覺得c6對佢阿媽仲好過對我地2母子,而家坐緊月,個人超唔開心,成日喊,半夜起身喂b又累,本來我阿媽黎陪我坐月過夜,唔想我辛苦,但c6唔like,所以我依家好憎我c6

伯爵府

原帖由 sky_blue618 於 09-7-11 13:09 發表

都係0個句,人在做,天在看,公道自在人心呀!

係呀!我都係用呢D說話安慰自己,務求令自己唔好咁憎佢!

伯爵府

原帖由 unlike 於 09-7-10 17:25 發表

好想同呀囡搬返去娘家住

返娘家都唔係長遠方法,唔通因為99而要令個小朋友冇爸爸咩?咁對個小朋友好唔公平喎!

如果我係你,我會自己做番自己事,如果同C6係講唔到既,就寧願唔出聲,因為我一直相信一個人既真面目唔可能掩飾到一世!

伯爵府

原帖由 littlecarcar 於 09-7-12 20:13 發表
之前我奶奶都無黎過我屋企,自從我上個月生左阿b後,就成日黎睇阿b,依家仲令到我同樓主一樣好憎我c6,基本上唔想同佢講野,99每次黎都唔識自動自覺洗手先抱阿b,每次我地點湊阿b又點又點,而我c6佢不滿我媽湊b,我會同我媽講,叫佢唔 ...

你99唔講衛生,對湊仔又諸多意見,你咪直接同佢講囉,當然唔係叫你態度好差咁講,目的都係為左個BB好啫!

就算你C6唔明,佢覺得你話佢阿媽,你都可以大條道理話佢知而家豬流感咁危險,佢都唔係想自己個BB有事掛!

複式洋房

我都是為左99同C6關係轉差~
唉!

以後咩都唔講咩都唔理:;pppp:
我一D地位都冇

別墅

各位 MA MI﹐ 唔好唔開心。 我都有同樣經歷﹐就係同C6 鬧交次次都係關於99 個邊﹐而家我都睇化﹐時間過得好快﹐阿 B又一日一日咁成長﹐我覺得我應該同C6同埋阿 B 開開心心﹐唔想聽既野米當唱歌囉﹐我知道好難﹐但我都得﹐你地都得啊﹐努力﹗笑下啦﹐人生有幾多個 10 年先﹗﹗

別墅

原帖由 unlike 於 09-7-10 17:25 發表

好想同呀囡搬返去娘家住

我都係經常因為99 & 姑9同c6曹...同99住再加埋姑9經常黎我屋企....所以好煩好多磨擦

大宅

睇完咁多sis回應, 我都覺得如果對6299有什麼不滿, 同老公講係冇用, 可能仲激氣, 不如學下"左耳入, 右耳出", 或者上來同咁多sis呻下, 以免谷爆.

別墅

我次次都係為咗我果個佛口蛇心既99嘈,佢把口就成日話做咩都係想我兩公婆開心,但背後就成日同我c6講三講四..

例如有次佢同我c6講“點解阿嫂咁靜既,成日都唔出聲....係咪有咩事呀?”

查實我只係想靜靜哋睇吓報紙啫,因為佢本身係口水怪,唔講野會死果隻,仲要係講佢自己點好點好...所以佢唔會比人哋有安靜既時間...

就係因為佢講咗呢句,我c6當晚即刻叫我下次唔好睇報紙,唔係佢老母唔開心...

大佬...咁你迫我同你傾計,我夠唔開心la,咁邊個可憐我呀

首頁

尾頁

跳至