婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

D99真係好麻煩, 講嘢完全唔理人感受.
同B仔著咩衫都有意見, 永遠唔合佢心意. 真係關佢鬼事咩, 個仔係我嘅, 我唔清楚得過佢 (因為B仔唔係佢湊, 係我MAMA湊, MAMA同我一齊住).

當初我有左時, 佢就話喇"係囉....人有你米有囉, 米生返個囉" 我心諗咩意思呀, 死肥婆 (因為C6個阿哥遲結婚過我地, 但早過我地生BB, C6個哥係未婚懷孕). 我做咩永遠都係錯, 佢做咩永遠都係岩. 我唔識湊仔, 佢至叻至醒.

別墅

你個99同我果隻一樣咁大細超,佢錫果個就咩都好,叫佢食屎佢都話好味.....

原帖由 JoJo_1021 於 09-7-28 14:17 發表
D99真係好麻煩, 講嘢完全唔理人感受.
同B仔著咩衫都有意見, 永遠唔合佢心意. 真係關佢鬼事咩, 個仔係我嘅, 我唔清楚得過佢 (因為B仔唔係佢湊, 係我MAMA湊, MAMA同我一齊住).

當初我有左時, 佢就話喇"係囉....人有 ...

洋房

原帖由 yorkmami 於 09-7-28 14:22 發表
你個99同我果隻一樣咁大細超,佢錫果個就咩都好,叫佢食屎佢都話好味.....

係呀......一定係呀.
佢成日都係度講 "個大仔話會照顧我架, 無嘢做都會攞埋份MPF黎養我". 咁講咩意思姐, 係! 我地每個月都無俾$你, 但都要體諒下, 我地要供樓, B仔出左世$又用多左, 每個月都係岩岩好. 個大仔同你一齊住淨係交個千幾蚊租, 加上你幫佢湊仔, 佢養你係應份架喎.

別墅

我唔係冇比錢佢架,仲要係比最大果份tim...都要睇人面色,所以我覺得佢哋唔係比錢多同少既問題,而係大細超...

其實我覺得我99係有病架,因為佢响我面前成日數佢個死鬼99以前點樣對佢唔好,但佢今日就做番曬所有佢99以前既野响我身上....

原帖由 JoJo_1021 於 09-7-28 14:36 發表

係呀......一定係呀.
佢成日都係度講 "個大仔話會照顧我架, 無嘢做都會攞埋份MPF黎養我". 咁講咩意思姐, 係! 我地每個月都無俾$你, 但都要體諒下, 我地要供樓, B仔出左世$又用多左, 每個月都係岩岩好. 個大仔同 ...

洋房

原帖由 yorkmami 於 09-7-28 14:51 發表
我唔係冇比錢佢架,仲要係比最大果份tim...都要睇人面色,所以我覺得佢哋唔係比錢多同少既問題,而係大細超...

其實我覺得我99係有病架,因為佢响我面前成日數佢個死鬼99以前點樣對佢唔好,但佢今日就做番曬所有佢99以前既野 ...

真係痴痴地架.....佢都唔like佢99咁對自己啦, 佢做咩用返呢套姐, 真係有病架.

由頭到尾, d99覺得我地搶走佢個仔, 驚個仔聽晒我地話. 唉......永遠都係自己個mama好, mama永遠都係得一個, c6個mama係叫奶奶, 唔係mama, 無得比.

男爵府

係呢, 點解99成日驚個仔比人搶咗, 好似怕我帶埋佢個仔走咗去, 連我生個仔都怕我搶咗咁, 仲有, 成日吹到自己湊仔點好點好, 星期五先大大聲咁講我最唔鐘意帶細路仔去街, 吓, 我C6即時篤爆佢你上日先偷偷地帶阿B出街, 鬼怕後尾講咗出嚟比C6鬧, 佢肯定唔記得自己講咗, 仲以為冇人知佢帶過阿B出街, 囉爆

別墅

佢呢啲叫“鬼上身 ”好得人驚架

原帖由 JoJo_1021 於 09-7-28 15:07 發表

真係痴痴地架.....佢都唔like佢99咁對自己啦, 佢做咩用返呢套姐, 真係有病架.

由頭到尾, d99覺得我地搶走佢個仔, 驚個仔聽晒我地話. 唉......永遠都係自己個mama好, mama永遠都係得一個, c6個mama係叫奶奶, 唔 ...

大宅

我記得最初我逼我c 6 逼到佢發癲...
我岩岩生完bb..bb都未甩肚臍6299唔識幫佢沖涼..又成日抱佢去浸水...搞到肚臍發炎..
我好擔心話俾我c6聽...62 99今晚又會黎我地屋企幫bb沖涼啦..點算...我唔想bb個肚臍好唔返啊 ...
跟住 c 6 拎起個電話打去俾99好惡甘..
叫佢地以後唔晒再幫bb沖涼..我老婆會搞掂..
之後佢冷靜返...佢同我講左一樣野..令到我反省左....佢話 6299同你唔岩...
但係唔關佢事架...唔好鬧埋佢果份...
雖然我覺得我無..但係佢話返俾我知...
我講俾佢聽62 99點做果時...好惡好大火藥味..令到佢覺得我埋怨緊佢...係佢我先要受氣..所以佢先會甘嬲...我99有時都有d唔講道理 !
不過我既說話方式可能同樓主有少少唔同 !
我一早就同老公協意左...
如果62 99有d咩事令到我唔開心既..
我唔可以話佢地...我會覺得好受委屈..
哩d屋企野..又唔可以同人地講...
甘係得你可以做我唯一既聆聽者,
我同你講...你只需要聽我講一次..
你可以唔俾意見唔俾反映..但係你要聽我講..
起碼我想你知道今日我為左你...
唔同你屋企人嘈..最少你要讚我乖...讚我叻..
因為如果唔係為左你..我根本唔需要受多2個人既氣..
我 c 6 佢都好明白事理...佢ok左...
之後..我地就會每日都有個總結甘.
訓覺/ 食飯既時間就會傾計...
如果我同佢講62 99點點點..
最初..佢會..答我...um um..oic..oic...
最後...依架..佢會同我講..如果佢地再係甘..
你同佢地講...我話唔得..我話既...好man啊 !
慢慢黎啦...

大宅

相信而家好多男人都未成熟到可以順利handle婆媳之間的事, 如果你夠成熟, 可能未必會壞關係. 最緊要係不要嘈先, 因為道理在你那裡,要是如發脾氣般演繹出來都變成無道理. 老公的EQ是要train 的, 而唯一可以說服人的, 只有坦誠對話. 根本改變他對自己媽的睇法太難, 最緊要是令他知道老婆是明白事理, 不要妄想他會因你而同自己媽反面.

首頁

尾頁

跳至