母乳餵哺

跳至

首頁
12345...15

尾頁

別墅

LHLMother: please pm your method to me. Thank you.
生左啦   小朋友早教教材分享:  http://www.kidsgoflash.com/tra_ch/ (no ads, just sharing)

別墅

請問猛長期有幾多日? 點分別佢想食奶/食 nipple 來瞓? 起初喂完佢叫佢仲哭想食野, 以為佢係用來瞓, 但後來比 nipple 佢, 佢又真係不停飲奶.. 所以, 我都分唔到。呢個情況有好幾日, 下星期二就 wk 4, 係咪到時就分到? 唔會再有咁既情形?

原帖由 LHLMother 於 09-7-16 21:28 發表

我會試吓同佢唱吓歌, 抱吓佢來瞓, 最後先比奶咀佢, 最最後先比nipple.

but要小心, 奶咀 or nipple一旦成習慣, 就好難戒.

男爵府

LHLMother:
如全依妳的方法應該都好有效!
但我要返工又係全泵型奶媽, 同埋日頭係我99湊, 真係好難唔抱住bb等bb入睡後才放上床..唉~
不過都好多謝妳!!

大宅

可否pm比我呀...thx!!!

原帖由 LHLMother 於 09-7-16 21:28 發表

我會試吓同佢唱吓歌, 抱吓佢來瞓, 最後先比奶咀佢, 最最後先比nipple.

but要小心, 奶咀 or nipple一旦成習慣, 就好難戒.

男爵府

原帖由 菜菜子媽媽 於 09-7-17 22:54 發表

已pm比你好耐了, please check PM.

男爵府

原帖由 TY33819 於 09-7-17 16:27 發表
請問猛長期有幾多日? 點分別佢想食奶/食 nipple 來瞓? 起初喂完佢叫佢仲哭想食野, 以為佢係用來瞓, 但後來比 nipple 佢, 佢又真係不停飲奶.. 所以, 我都分唔到。呢個情況有好幾日, 下星期二就 wk 4, 係咪到時就分到? ...

猛長期的長短, 人人都唔同, 我就約10日.

以我個人經驗, 其實好難响猛長期分辨佢想食奶/食 nipple.
所以如果我係你, 我會响猛長期後先會開始訓練bb.

至於到完結猛長期後係咪易分到, 我唸會係.....如果仲係分唔到, 你可以試下泵出黎, 比bb食, 計吓一次食幾多安. 我個b就1個月大時食4安, 如埋身餵我會比佢食約半小時. 總之到時你confirm佢已經飲飽晒(可用樽餵嗰次計), 佢再喊要奶的時間, 如相距不少於2.5hrs.就合埋, 如2.5hrs.內我就覺得係bb想要啜奶咀多d(可能佢想藉此安撫), 我會先試吓抱吓佢, 同佢唱吓歌, 同佢eye contact多d, 傾吓計, 玩吓, 約半-1小時, 佢會開始眼訓, 咁就同佢講要訓覺, 將佢放在bb床上, 然後離開.....(跟番之前我pm比你d程序做).

然後你會得出一個答案 = 每次bb要奶奶相距的時間, 如果你bb期間喊的話, 即有兩個可能性 a) 佢炸嬌要抱 or 要奶咀 b) 你上一餐餵得佢唔夠飽, 可能唔夠耐(但每餐飲45min.已是極限).

比d心機啦, 你好叻嫁啦!! 我支持你呀!! 呢度好多人都支持你嫁, 偉大的人奶媽, 加油呀!! 辛苦的日子好快過去, 將來你會覺得好值得嫁(我依家個b好鬼健康!!), 你都一樣!!

大宅

岩岩check左...收到哂...唔該哂你呀~~
我會努力架la!!!!

原帖由 LHLMother 於 09-7-17 23:00 發表

水晶宮

Can u pm me as well? Many thanks

原帖由 LHLMother 於 09-7-17 23:00 發表

男爵府

原帖由 cc1549 於 09-7-17 18:02 發表
LHLMother:
如全依妳的方法應該都好有效!
但我要返工又係全泵型奶媽, 同埋日頭係我99湊, 真係好難唔抱住bb等bb入睡後才放上床..唉~
不過都好多謝妳!! ...

唔駛咁灰喎, 我都係全泵型奶媽, 其實全泵型奶媽仲易train bb自己訓.....

其實你可以响星期六日自己在日間訓練bb, 等bb識得自行入睡後, 咁你99湊佢時, bb都會識得自己訓嫁, 我就係train完bb, 日間比工人湊時, bb都識得自己訓.

不過我覺得bb唔難搞, 老人家先至係最最最難搞!

大宅

LHLmother.

我都好想BB可以自己瞓.我上個星期六好忍心咁俾佢喊.佢喊咗差不多1個鐘就自己瞓咗.但之後都唔得.跟住我又要番工,要weekend先可以train佢.

我好想佢可以夜晚早d瞓覺.而家11點已經係早.平均係12點or1點.

另外,佢有時會食我(由於返工,我係nearly全泵型.只係最後個餐埋身餵),有時個口放埋去就喊.唔知點解呢?

8 Mar
3.16kg -> 4.5kg -> 5.45kg -> 6.3kg

大宅

原帖由 LHLMother 於 09-7-14 15:33 發表
雖然話為咗bb健康, 餵人奶幾辛苦都要頂住, 但係我覺得媽咪同bb餵/飲人奶而享受健康, 同時可以冇咁辛苦喎!而且我覺得bb定時定候作息, 健康會再好d.

以我的bb為例, 佢未夠1個月時已每3hrs.飲人奶一次, 玩一陣(約0.5-1 ...

男爵府

原帖由 mmf3 於 09-7-18 00:06 發表
LHLmother.

我都好想BB可以自己瞓.我上個星期六好忍心咁俾佢喊.佢喊咗差不多1個鐘就自己瞓咗.但之後都唔得.跟住我又要番工,要weekend先可以train佢.

我好想佢可以夜晚早d瞓覺.而家11點已經係早.平均係12點or1點.

...

你由佢喊1hr. 會唔會.......可以用人性化d既方法既, 如佢大喊時抱下佢, 同佢傾吓計, 噯吓佢, 等佢感覺到有安全感....連續試多幾次, 通常都ok, 除非你個bb非常缺乏安全感 or 硬頸, 咁你就要比多d時間佢train佢.

如你weekend開始train佢 + 週日, 咁bb一日小睡約3次+夜晚1次(如半夜就唔好train佢lu, 因大家都tire, 又會嘈住鄰居), 即可連續train佢8次, 咁應該會ok.

如果你想bb早d瞓, 我建議你試吓先訓練bb自己識入睡先, 下一步先幫佢調校佢早d瞓, or 如你心急的話, 可以兩樣一齊train, 但就要日間比bb多d清醒時間, 等佢到夜晚八九點開始tire, 咁你咪可以比佢早d瞓囉.

註 : bb最佳的入睡時間約為8:00pm, 有聽錯, 係8:00pm, 因為到夜晚10:00pm人體的生長激素會達到最高峰, 但要進入深睡期先可以吸收得好, 由開始睡約1hr先可進入深睡期, 咁即係要約8:00pm就開始比佢瞓......但香港好多家庭都唔得, 好多父母都放工返來已是七至八點, 咁同bb玩吓 + 食飯, 都九至十點, 所以盡量啦, 我都係比bb9:30pm前入睡, 到現在為止佢發育得好好, 生得好高.

男爵府

hi 各位人奶媽媽,

收到很多媽媽查詢有關bb睡眠的問題, 其實我都唔係咩專家, 只不過按我的經驗來分享一下, 以下有個強生的睡眠網址, 大家不妨上去看看, 有很多有用的資訊.

http://www.johnsonsbaby.com.hk/knowledgebase/sleeping/4.5.1.aspx

別墅

PM 比我 謝謝
原帖由 LHLMother 於 09-7-16 14:29 發表
好高興, 好開心真的能幫到你手.

真實我的方法都說不上是甚麼magic, 只是較為人性化的方法, 使到bb能夠自己識得在床上入睡而己.

我不介意post出來, 只怕太長, 會"客"親人.......

以前 ...

洋房

BB飲食作息不定時問題

Please pm to me, thanks.

別墅

收到嗱 THANKS LHL MOTHER

民房

Sorry, i dont know how to pm. Please send details for me ! thks !

男爵府

LHLMother :
麻煩您請pm給我~謝謝!

男爵府

LHL MOTHER:

煩請PM給我,謝謝!

原帖由 LHLMother 於 09-7-18 14:32 發表

你由佢喊1hr. 會唔會.......可以用人性化d既方法既, 如佢大喊時抱下佢, 同佢傾吓計, 噯吓佢, 等佢感覺到有安全感....連續試多幾次, 通常都ok, 除非你個bb非常缺乏安全感 or 硬頸, 咁你就要比多d時間佢train佢.

如 ...

複式洋房

LHLMother:

Please kindly pm your method to me. Thank you.

首頁
12345...15

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊