親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

畀面勳章

我上次有玩揸牛奶, 真係要6:30準時開波, 冇第二個時間, 不過好值得, 真係好好玩
揸牛奶果度叫友夢牧場, 好似同Yorkshire Farm好friend, 你可以試下話俾Yorkshire Farm知你冇車睇下可以點安排, 你最好之前果晚通知York同你打電話book友夢, 第二朝一早去左揸牛奶先, 玩完8:00到番York吃早餐, 之後10:00佢地有羊咩show, 有得餵羊, 一次過玩晒!

番來再報料!

原帖由 annamjyeung 於 09-7-18 01:13 發表

去完可唔可以返來報料?你會唔會去揸牛奶?好似要早上6.30,我唔揸車,都唔知點去,唔知其他時間有冇得玩?
大片的薰衣草就冇,但應該有其他花,朋友9月去都有花睇,只係花田會細d。 ...

大宅

原帖由 Portialeung 於 09-7-18 10:07 發表
我上次有玩揸牛奶, 真係要6:30準時開波, 冇第二個時間, 不過好值得, 真係好好玩
揸牛奶果度叫友夢牧場, 好似同Yorkshire Farm好friend, 你可以試下話俾Yorkshire Farm知你冇車睇下可以點安排, 你最好之前果 ...

之前問Yorkshire Farm, 佢叫我坐的士,但禁早有車咩?

如果6:30準時開波,要幾點由Yorkshire Farm出發?
都唔知點剷醒老爺同小姐!

除揸牛奶外,仲有冇其他活動?我見佢有馬仔同其他動物。

Yorkshire farm d房 OK ma? 我只book左twin房 2大1小住,房間和床會唔會好細?佢有叫我book triple,但囡囡得3歲幾,點都要跟我瞓,所以冇改房。

男爵府

畀面勳章

其實由Yorkshire Farm去友夢車程只係5分鐘, 所以如果可以book定的士等你既就冇問題, 你睇York果邊可唔可以book到的士, 因上次經過條路真係連車都冇架

友夢果邊一開波有全程電腦化習體揸牛奶睇, 有個牛農全程講解(當然係架文, 唔知講咩)睇完有牛奶同雪糕食, 跟住過隔離睇牛仔, 仲可親身用大奶樽餵牛仔,跟手可以去揸牛奶, 牛農仲會比你飲下新鮮揸出來的牛奶添, 小朋友又可以騎驢仔, 舊年我兩公婆去都玩到唔捨得走
至於York既房就唔知, 我舊年冇住, 今年我4大2小 ,book 6人房, 有自己toilet, 要住過先知
原帖由 annamjyeung 於 09-7-19 15:41 發表

之前問Yorkshire Farm, 佢叫我坐的士,但禁早有車咩?

如果6:30準時開波,要幾點由Yorkshire Farm出發?
都唔知點剷醒老爺同小姐!

除揸牛奶外,仲有冇其他活動?我見佢有馬仔同其他動物。

Yorkshire farm d房 OK ma? 我只bo ...

大宅

原帖由 Portialeung 於 09-7-19 22:29 發表
其實由Yorkshire Farm去友夢車程只係5分鐘, 所以如果可以book定的士等你既就冇問題, 你睇York果邊可唔可以book到的士, 因上次經過條路真係連車都冇架

友夢果邊一開波有全程電腦化習體揸牛奶睇, 有個牛農全 ...

謝謝你詳細的回覆 。希望你住完返來報料。

我見有blog話玩羊要著水靴,因為滿地泥同羊糞,大人的會有得供應。你知唔知有冇小朋友size?

你去幾多日?仲會去邊道玩?有冇心水食野地方?大家分享下

男爵府

畀面勳章

我會去8日, 主要去札幌, 旭川, 美瑛, 富良野及新得, 都會去大家熟識的地方看花, 睇景, 之前睇隔離Post知道有好野岩小朋友, 今次會去埋

丘陵公園
旭山動物園
大橋さくらんぼ観光農園摘Cherry

食就係再encore蟹將軍, 福壽司, 另會試根室花壽司同場外市場

最緊要係shopping買bb野啦, 西松屋, Akanchan, Toyrus, baby Toyrus 同 Birthday (新野, 見blog友話平靚正) 都會去, 希望夠時間啦! 之前旅行都係兩公婆, 今次帶埋2個b去, 都有d緊張 , 係呢, 你之前有冇帶b去旅行經驗 有咩注意可分享下

原帖由 annamjyeung 於 09-7-19 23:40 發表

謝謝你詳細的回覆 。希望你住完返來報料。

我見有blog話玩羊要著水靴,因為滿地泥同羊糞,大人的會有得供應。你知唔知有冇小朋友size?

你去幾多日?仲會去邊道玩?有冇心水食野地方?大家分享下 ...

男爵府

畀面勳章

唔記得答你, York有小童size水boot, 我朋友個仔2歲半都岩著

大宅

原帖由 Portialeung 於 09-7-20 00:11 發表

我會去8日, 主要去札幌, 旭川, 美瑛, 富良野及新得, 都會去大家熟識的地方看花, 睇景, 之前睇隔離Post知道有好野岩小朋友, 今次會去埋

丘陵公園
旭山動物園

食就係再encore蟹 ...

去d地方勁似
我上次去北海道係4個大人去。今次唔去美瑛,上次去本來想騎單車,但天氣唔好,結果坐JR bus。只睇風景,唔多適合小朋友,唔揸車就更唔掂。

我囡囡由2.5歲開始去旅行,已去左2次日本。你揸車放便好多,我次次都帶bb車。另外,小朋友一定要帶平安药,最好跟身上機,我會帶小量水俾小朋友上機,通常都OK。上次係東京返,係日本機場俾d姐姐叫我囡飲支水,飲左幾口便放行。次

大宅

原帖由 Portialeung 於 09-7-20 00:11 發表

丘陵公園
旭山動物園

食就係再encore蟹 ...

仲有想問西松屋,Toyrus同Birthday係邊? 我都要入d貨

男爵府

畀面勳章

Toyrus係Sapporo Factory對面, 西松屋同Birthday係札幌, 有好多分店, 我揸車所以搵就腳果間, 網址明天搵比你, 現在
原帖由 annamjyeung 於 09-7-20 00:33 發表

仲有想問西松屋,Toyrus同Birthday係邊? 我都要入d貨

男爵府

畀面勳章

西松屋--> please click
Birthday--> please click

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我想問下, 最近, 方便去係邊間 ?

我住 keio plaza , or有幾日會駕車去美瑛/富良野.

原帖由 Portialeung 於 09-7-20 10:33 發表

男爵府

畀面勳章

如果你由富良野反札幌, 西松屋既琴似店同清田店都順, 其實你揸車由札幌酒店去都係15分鐘車程到, 你可以copy個日本地址去google map check下邊間近你d

原帖由 BOBO128 於 09-7-20 11:10 發表
我想問下, 最近, 方便去係邊間 ?

我住 keio plaza , or有幾日會駕車去美瑛/富良野.

大宅

BK Milk勳章

嘩!原來有咁多family係今個暑假去北海道喎,我都將會係27號出發啦。第一次去北海道自駕遊都有些緊張,好彩上年試過帶住兩個仔去過大阪自由行吸取到唔少經驗,相信今次自駕都應該會舒服些啦。

如果小朋友細過4歲,我想最好帶定架BB車去會舒服D,起碼行起街黎都多架車放野嗎!

我對友夢牧場都好有興趣喎,需唔需要預先book架?係富田農場過去遠唔遠呢?事關我會住係果度附近。

大宅

原帖由 Portialeung 於 09-7-20 10:33 發表

西松屋都好似坐鐵去得到附近,但Birthday唔揸車唔駛諗

我農曆年係橫濱西松屋都買左好多野

想提你上機最好帶d小食如乾果、餅仔或糖俾小朋友,起飛同下降時被佢地食,唔會耳仔禁唔舒服。

男爵府

畀面勳章

Ellen,

友夢要前一日打電話book定, 但負責人不懂英文, 所以最好叫民宿幫手, 我上次個民宿超衰, 唔肯幫我打, 要自己打, 好采友夢個果聽到cow feeding,知我講咩

由中富良野去要個半鐘車程, 我上次晨早5:00揸車去, 去到岩岩好(我揸120km)

男爵府

畀面勳章

annamjyeung,

多謝你的建議 你去完旭川動物園有冇時間shopping, 我見birthday 同西松屋旭川都有分店, 我都係諗住果陣一次過去兩間

大宅

原帖由 Portialeung 於 09-7-20 15:26 發表
annamjyeung,

多謝你的建議 你去完旭川動物園有冇時間shopping, 我見birthday 同西松屋旭川都有分店, 我都係諗住果陣一次過去兩間

但都好似唔近旭川JR站。我會住1晚旭川,第二朝去動物園,下午坐動物号列車4點左右返札幌,所以冇咩時間。今次行程都tight,帶住小朋友步笩慢幾倍,大人就幾早幾趕都得,同小朋友去真冇符。上幾次去旅行,餐餐要成10點11點出門口,少好多時間玩

你富良野住邊?

男爵府

畀面勳章

我住Cottage himawari, 貪佢夠近富田農場
原帖由 annamjyeung 於 09-7-20 15:58 發表

但都好似唔近旭川JR站。我會住1晚旭川,第二朝去動物園,下午坐動物号列車4點左右返札幌,所以冇咩時間。今次行程都tight,帶住小朋友步笩慢幾倍,大人就幾早幾趕都得,同小朋友去真冇符。上幾次去旅行,餐餐要成10點11點出門口, ...

大宅

BK Milk勳章

嘩!乜要咁早架,咁真係要考慮考慮啦,反正有一日都預左去千代田牧場,當補數罷了。

我都係住CH喎,你book左幾多號呀,係咪有獨立洗手間果間呀?我住29/7及30/7兩晚呀,唔知到時見唔見到面呢!

原帖由 Portialeung 於 09-7-20 15:22 發表
Ellen,

友夢要前一日打電話book定, 但負責人不懂英文, 所以最好叫民宿幫手, 我上次個民宿超衰, 唔肯幫我打, 要自己打, 好采友夢個果聽到cow feeding,知我講咩

由中富良野去要個半鐘車程, 我上次晨早5:00 ...

伯爵府

我都book左2晚...

想問, 我都會去旭山動物園, 也計劃坐動物園號下午回札幌, 係咪要一到步就係機場買定票?

原帖由 Portialeung 於 09-7-20 16:12 發表
我住Cottage himawari, 貪佢夠近富田農場

首頁
12345...6

尾頁

跳至