親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 Portialeung 於 09-7-21 17:48 發表
富田d花田冇開放時間, 你晨早6點幾去最好, 冇人可以任影, 影完反CH吃個早餐, 先再慢慢帶小朋友去, d shop 成9:00先開, 行完再吃雪糕同蜜瓜, 記得試白粟米, 有個車仔檔賣, 好鬼甜
quote]原帖由 annamjyeung ...

CH覆我話要行25分鐘

你地又話好近?

你地book幾錢晚?佢quote 8950 yen 大人 4500 yen 小朋友

大宅

原帖由 bbqueen 於 09-7-21 23:48 發表

千代田近邊 shu ga? 有冇 website?

http://www.f-chiyoda.com/index.htm

男爵府

畀面勳章

千代田牧田-->Please click
原帖由 bbqueen 於 09-7-21 23:48 發表

千代田近邊 shu ga? 有冇 website?

男爵府

畀面勳章

d blog友之前話CH對面有條小徑行去富田只是3分鐘!, 唔通冇左 我未住過CH, 等我住完話你知
原帖由 annamjyeung 於 09-7-22 00:08 發表

CH覆我話要行25分鐘

你地又話好近?

你地book幾錢晚?佢quote 8950 yen 大人 4500 yen 小朋友

伯爵府

我想book個間美瑛民宿丘之宿, online registration short 左, 最後book左旭川既Terminal Hotel. 我會由札幌上富良野, 住2晚CH, 之後skip美瑛, 直達旭川為基地, 住Terminal Hotel, settle down 之後, 再坐車往返美瑛玩拚布之路同全景之路, 仲會去埋旭山動物園, 之後再上層雲峽住一既大雪飯店, 回程坐旭山動物園號直返札幌, 唔知work 唔work?

想問, 坐旭山動物園號, 係邊度上車? 係咪係動物園內? 咁, 我會考慮先上層雲峽, 回程個日至去動物園, 行完直畢住火車走, 唔洗ton來ton去?

仲有, 旭川除左去動物園, 你地會唔會考慮去個間雪之美術館? 值唔值得去, 我會係旭川合共3日2夜 (包去埋層雲峽), 時間應該夠...

你地會係邊度買旭山動物園號既指定席門券? 有blog友話要係機場就要買...

原帖由 annamjyeung 於 09-7-21 01:03 發表

我都係book Terminal。其實睇過旭川近JR站的酒店間間都麻麻。有agent話 Grand ok,但行得遠d,d房都好細,而Terminal自己有shuttle bus去動物園,所以最後都揀佢,我自己上網book唔到twin,後來agent又幫我book到,$1100左右,ok l ...

大宅

原帖由 cheapbombom 於 09-7-22 09:13 發表
我想book個間美瑛民宿丘之宿, online registration short 左, 最後book左旭川既Terminal Hotel. 我會由札幌上富良野, 住2晚CH, 之後skip美瑛, 直達旭川為基地, 住Terminal Hotel, settle down 之後, 再坐車往返美瑛 ...

動物園号火車由旭川JR站開,回札幌得四點一班,由動物園到JR站要坐巴士,book Terminal 都係因為佢有shuttle bus往返動物園。你其實應買札幌富良野4日pass,抵好多。我都應該會買再補指定席費用坐動物園号。

係唔係機場買唔係問題,只係要盡早book位,因為有朋友試過book唔到。

你唔揸車諗住點玩美瑛d景點?

大宅

原帖由 Portialeung 於 09-7-22 00:58 發表
d blog友之前話CH對面有條小徑行去富田只是3分鐘!, 唔通冇左 我未住過CH, 等我住完話你知

有網友話揾唔到

你幾時出發?

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 Ellen 於 09-7-21 23:36 發表
你講果d地方都是我今次的行程之列,並且會放多些時間,免得走馬看花。而剛巧我都放棄左去旭山動物園,因為我都得不太值得要花兩個鐘駕車專程去。情願投放多些時間在美瑛和富良野,悠閒寫意還好呢!

...

明智選擇,旭川無乜野睇,特登去簡直徙油錢

大宅

原帖由 Portialeung 於 09-7-22 00:58 發表

CH覆左我,話真係有shortcut,要经森林。

大宅

Portialeung,

可唔可以幫眼睇下千代田有冇的士同locker
新榮之丘離千代田有幾遠?行得到ma?

男爵府

畀面勳章

嘩!要經森林咁驚! 等我叫C6晨早行下睇下咩料先, 我25/7出發, 2/8返, 仲有時間報料比你

原帖由 annamjyeung 於 09-7-23 10:48 發表

CH覆左我,話真係有shortcut,要经森林。

男爵府

畀面勳章

原帖由 annamjyeung 於 09-7-23 12:06 發表

Portialeung,

可唔可以幫眼睇下千代田有冇的士同locker
新榮之丘離千代田有幾遠?行得到ma?

我記得好似冇, 可幫你留意下, 千代去新榮之丘揸車要7-8分鐘, 我睇行路都幾遠, 同埋佢係山上(所以看到美瑛的一幅幅田, 好靚), 我上次見個個都係揸車上, 可能你真係要包車好d, 因為美瑛d景點都好近, 一日行晒, 你有小朋友包2日車去英瑛同富良野會方便d

大宅

原帖由 Portialeung 於 09-7-23 13:00 發表
嘩!要經森林咁驚! 等我叫C6晨早行下睇下咩料先, 我25/7出發, 2/8返, 仲有時間報料比你

好快la! 玩得開心d

大宅

原帖由 Portialeung 於 09-7-23 13:08 發表

我記得好似冇, 可幫你留意下, 千代去新榮之丘揸車要7-8分鐘, 我睇行路都幾遠, 同埋佢係山上(所以看到美瑛的一幅幅田, 好靚), 我上次見個個都係揸車上, 可能你真係要包車好d, 因為美瑛d景點都好近, 一日行晒, 你有 ...

我應該會買 富良野美瑛4-day pass,其實係富良野&美瑛得日半,會Day 1去芝士工房整雪糕,行埋富田,宜家都會book CH,好似方便d。 Day 2會包的士玩上富良野&美瑛,去d上次冇咩玩的地方。仲等緊quote價,冇辦法,老爺冇牌,我個就雪藏牌,唔敢揸。就係禁,一定要住旭川,唔係d行李唔知放邊

大宅

其實唔駛兩個鐘, 我當日由美瑛去, 大概1個鐘(唔記得太清楚),已經到, 我仲係食完飯,兩點幾, 由美瑛千代田牧場出發去到三點左右先入場,玩到四點幾五點,再回富良野民宿,返到去五點九左右,剛剛好六點吃飯,如果你有小朋友, 不妨一去,因為富良野美瑛一帶,沒什麼地方適合小朋友玩,那裡好細,但好歸一
原帖由 Ellen 於 09-7-21 23:36 發表
你講果d地方都是我今次的行程之列,並且會放多些時間,免得走馬看花。而剛巧我都放棄左去旭山動物園,因為我都得不太值得要花兩個鐘駕車專程去。情願投放多些時間在美瑛和富良野,悠閒寫意還好呢!

...

大宅

你好,我剛剛去完回來,行程同你差不多,不過先住札幌兩晚,再住兩晚富良野,由於旭川近美瑛,建議你玩完美瑛同旭川,先返富良野,再回札幌,咁會順路d(講揸車), 但如果你搭火車由旭川返札幌,咁就冇問題,其實富良野可能比較花時間,因為景點較多同濕碎, 選擇住富良野比較合適,不過富良野同美瑛其實都好近, 講靚就真係美瑛靚d,不妨book一晚富良野,一晚美瑛
原帖由 Portialeung 於 09-7-21 01:07 發表
你睇下這行程ok嗎

Day 1: 香港-->札幌 (住札幌)
Day2: 札幌--->美瑛 (住CH)
Day3: 玩富良野 (住CH)
Day4: 玩富良野-->旭川動物園-->札幌
Day5: 小樽 (住札幌)
Day6: 札幌 shopping
Day7: 札幌-->香港

...

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

北海道自覽遊 3 Day Rail Pass

0804 札幌站(特急富良野薰衣草Express1)->0956富良野站
1152富良野站(富良野.美瑛NOROKKO2) ->1210中富良野站
1421薰衣草園站(富良野.美瑛NOROKKO4) 美瑛站
1503/1515 (TWINKLE BUS美瑛號 600 [JR 美瑛車站, Ken & Mary之樹, 七星之樹, 親子之樹, 北西丘陵, JR 美瑛車站])
1610美瑛站(富良野.美瑛NOROKKO6) ->1720旭川

旭川JR1000->札幌1120/1320->登別1430->登別溫泉1500->第一滝本館checkin ->地獄谷,行山->晚餐->行街->溫泉

酒店早餐->行街->1000 酒店巴士->札幌 1130 >午餐->1215 (Bus No. 55)白之戀人->1414/1446小樽->行街(運河)->1737/1807札幌

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

SISIMAMA,

多謝你意見, 我是自駕遊....

你睇下這行程ok嗎 ( 更改 )

Day2: 札幌--->旭川動物園---->美瑛 (住CH)
Day4: 玩富良野-->札幌
Day6: 札幌 shopping
Day7: 札幌-->東京 6 DAYS

機場去酒店, 坐 jr or shuttle bus 好 ?

最後想問下CH 是否一定是獨立小屋 ?

quote]原帖由 sisimama 於 09-7-23 14:59 發表
你好,我剛剛去完回來,行程同你差不多,不過先住札幌兩晚,再住兩晚富良野,由於旭川近美瑛,建議你玩完美瑛同旭川,先返富良野,再回札幌,咁會順路d(講揸車), 但如果你搭火車由旭川返札幌,咁就冇問題,其實富良野可能 ... [/quote]

大宅

原帖由 cheapbombom 於 09-7-22 09:13 發表
我想book個間美瑛民宿丘之宿, online registration short 左, 最後book左旭川既Terminal Hotel. 我會由札幌上富良野, 住2晚CH, 之後skip美瑛, 直達旭川為基地, 住Terminal Hotel, settle down 之後, 再坐車往返美瑛 ...

我已book左Hotel Terminal的shuttle bus去動物園,大約9點出發,下午3點返到酒店,如果搭到4點幾個班重力動物號火車,就perfect
有免費車坐仲唔駛同人迫。d fd話出面d巴士好多人排隊又冇位坐,要企成40分鐘。

大宅

原帖由 BOBO128 於 09-7-23 15:40 發表
SISIMAMA,

多謝你意見, 我是自駕遊....

你睇下這行程ok嗎 ( 更改 )

Day2: 札幌--->旭川動物園---->美瑛 (住CH)
Day4: 玩富良野-->札幌
D ...

CH應該係獨立屋,我book左16/8住,你幾時去?

有機場巴士去Keio,但時間耐d。JR 站到Keio都要行最少5分鐘,要拉喼過幾個街口。我今次都放棄住Keio,揾間近d JR站,唔想又拉喼又拖小朋友,好唔方便。

首頁

尾頁

跳至