婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唉..已經一week先返去一次...但唔明點解次次都有說話聽...
之前返去...遲小小又問點解咁遲...早小小又問做乜咁早..
尋日一返到去...呀女落車就嘔..可能熱過頭..咁返到去..隻99都冇句關心..就問..做乜搞到個女嘔...我成身都係呀大佬..紙巾都冇張比我..都算la..重話.."你自己抱住你個女呀..你個身都dirty晒架la"....好..我咪自己同佢換衫抺身之後先自己沖涼lor...
我一沖完涼..佢就問..點解bb瘦左咁多...我答" 咪又係咁..我唔覺有乜特別wo"....跟住到bb食5點餐糊仔既時候..由於呀b唔鐘意食糊仔..所以我都比得唔多佢食..佢重要食到發晒脾氣..食淨小小唔食我就唔理佢..點知我99出黎話.."唔怪得知呀b瘦晒la..原來係媽咪唔比野bb食.."...頂呀..我聽到火都黎埋...不過我冇出聲..費事一陣又話我鬧佢...
之後冇啦啦對我講話.."你以後唔好再比雞bb食呀..對佢唔好呀"...真係唔知可以比乜bb食..我比乜佢食都唔好..你比乜佢食都好架la...

男爵府

係我情願向街晒死
都等埋老公先一齊上去
一定唔會同佢單獨相處

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我都已經一點半先上去...(2點我去做物理治療)...
5:30先返上去餵bb食野...架la
但佢都會趁個半個hr屋企冇人嘈嘈嘈...
屋企d人返齊黎又唔見佢出聲...

複式洋房

好以我咁一週都唔去見面,要見個孫女自己同佢去食嘢!我唔會去.99 & 姑9一日唔還錢 我都唔想出來應酬99.

大宅

原帖由 fat.1025 於 09-7-10 13:23 發表
好以我咁一週都唔去見面,要見個孫女自己同佢去食嘢!我唔會去.99 & 姑9一日唔還錢 我都唔想出來應酬99.

別墅

等埋c6先上去啦
無謂比人遭則o麻!

伯爵府

一星期上去一次都有說話聽有咩咁奇啫!

我地一星期見幾次又有說話聽、幾個月唔見一次又有說話聽 (因為聽得太多所以怕左唔敢見)…總之,有人想比說話我地聽,唔係因為幾耐見一次,而係d人係咪有心攪事!

別墅

認同irene所說,如她們要比說話你聽,根本不理會幾耐才見一次面=.="

大宅

好媽媽勳章

等老公一起上去, 老公遲就一起遲, 老公問點解你咪同老公講佢媽媽點對你, 不過講一次好啦, 唔好成日講, 男人會明, 不過都係小D見最好.

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 HangPig 於 09-7-10 17:08 發表
認同irene所說,如她們要比說話你聽,根本不理會幾耐才見一次面=.="

所以我絕對唔會俾機會99同姑9佢地同我單獨相處。

別墅

無錯, 要比說話你聽的幾耐見一次都可以, 我同你差不多又係遲又話遲, 早又話早, 約佢lunch早餐遲食, 有
d飽都要話你好食野. 仲要次次都係同我講 (就算老公係隔離都係同我講), 一係就話我肥左, 邊到唔好睇. 到而家我有左bb, 佢都見一次話我一次肥. 真受夠.

我差在bb未出世, 未能對呢樣野有意見, 不過我諗都走唔甩. 見小d咯, 無咩我都唔見,費事有說話聽.

大宅

原帖由 wendyaupooh 於 09-7-10 13:04 發表
唉..已經一week先返去一次...但唔明點解次次都有說話聽...
之前返去...遲小小又問點解咁遲...早小小又問做乜咁早..
尋日一返到去...呀女落車就嘔..可能熱過頭..咁返到去..隻99都冇句關心..就問..做乜搞到個女嘔...我 ...

總之你唔係同佢住, 佢就會有無比說話講, 但同佢住就日日都聽,咁諗就會開心D, 我而家去99度請安, 佢講咩我都唔答佢, 無謂比位佢上

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

其實這些說話長聽長有,不必太介意,好多99都會講,你可以當作佢的口頭禪。
我們做後輩的何必同老人家計較呢?我都係每個星期返去一次,仔仔細個時咩說話都聽過啦,到左現在9歲都仲有野講,不過,我唔會有咩特別感覺,講佢瘦左,我話係呀,佢食極都唔肥,就來比佢食窮我啦,笑笑口講,99都無咩可以再講了。有時,讚下99都得:係瘦左呀,不如係99到住幾日食下好野會肥D,但仔仔好識做唔肯。99都無計,好多野輕輕帶過又一日啦,何需硬碰硬呢。

男爵府

無論你幾耐見一次, 有說話就幾耐去一次都會有說話架, 我以前一個星期去3次, 又係咁多說話, 家下1個星期1次, 都係咁多說話.....

同老公呻無用, 佢地d男人唔會覺得自己父母有問題, 所以我never會單獨同男家d人相處, 去男家點都要等埋老公先去, 唔會自己帶盈盈同男家d人去街, :;pppp: 基本上無我老公係到, 我唔會見男家d人。

佢地比說話我聽, 我唔會出聲, 頂多黑面, 返到屋企擺到個樣好委屈, 等我老公慢慢覺得佢父母難頂, 有時佢會反過黎幫口添, 哈哈!

大宅

原帖由 060905 於 09-7-11 17:17 發表
無論你幾耐見一次, 有說話就幾耐去一次都會有說話架, 我以前一個星期去3次, 又係咁多說話, 家下1個星期1次, 都係咁多說話.....

同老公呻無用, 佢地d男人唔會覺得自己父母有問題, 所以我never會單獨同男 ...

點扮委屈呀? 我都想學呀? 因為C6對99講所有說話都覺得無骨, 佢唔知我委屈...

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我99咪又係咁,早又講、遲又講,佢個女遲幾個鍾聲都唔敢聲

男爵府

um.... 返到屋企好唔開心咁既樣, 跟住扮晒野話覺得自己湊女好有問題...... (99講唔好個d),表示自己都盡晒力, 點解99都仲係覺得咁樣..... 等老公知你辛苦, 仲要扮野話受委屈都好, 都係為左老公你..... 我老公好受呢套架!
原帖由 chikkee 於 09-7-11 21:24 發表

點扮委屈呀? 我都想學呀? 因為C6對99講所有說話都覺得無骨, 佢唔知我委屈...

伯爵府

育兒性格勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

可以既話唔見好過見啦~
比BB佢地見都執到啦,仲想點呀?
仲多多說話~:;pppp:

伯爵府

原帖由 chikkee 於 09-7-10 22:30 發表

總之你唔係同佢住, 佢就會有無比說話講, 但同佢住就日日都聽,咁諗就會開心D, 我而家去99度請安, 佢講咩我都唔答佢, 無謂比位佢上

唔答咪一樣有位上:你啞架?咁冇禮貌既?十問九唔應!

類似既情況,我試過喇!

複式洋房

真係好有同病相憐的感覺~

首頁

尾頁

跳至