母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

生完20日後有好多血塊,跟住睇醫生話有少少胎衣,而家食緊抗生素,有無mami有經驗,d血要流到幾時 ,醫生話可以唔駛做手術,但我餵人奶,下面成日流血,搞到上唔到奶,唔知好返之後會唔會唔再上返奶
未經本人許可, 不得轉載

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

子爵府

我諗唔同case掛,我流得都好多下架,你果d可能係少少瘀血未清,希望我食晒d藥就無事啦..
原帖由 anaBB 於 09-7-13 17:06 發表
皇后,
你冇事嗎? 有冇其他唔舒服?
唔知益母草work唔work呢? 果陣陪月一煮益母草我飲, 我就一塊2塊咁流出黎, 未滿月d惡露已經清得8899.
for你個case唔知啱唔啱呢?
...

伯爵府

希望你下星期做產後檢查無晒事啦

原帖由 Lulu皇后 於 09-7-13 17:34 發表
我諗唔同case掛,我流得都好多下架,你果d可能係少少瘀血未清,希望我食晒d藥就無事啦..

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

子爵府

Lulu, 乜有d咁既野咩 你要保重呀!
或者行血既野有用掛,有冇問中e or陪月呀?

有乜事叫你c6call 我c6啦.

伯爵府

我生完呀B約10日度,
D惡露好黑好大陣臭味,
"魚魚黑黑"咁,跟住煲左
2次益母草紅棗茶飲,
飲左2日係沖涼時,
痾左舊好似大半个"權頭"咁大
(無講笑,真係咁大,我都嚇左跳)
既瘀血出尼,舊瘀血好臭嫁,
係好實既,吾係淋GG既.
之后D惡露就变返鮮紅色同
無臭味.我前后飲左4次益母草茶.
D惡露約廿日多D就清哂啦.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

最壞打算係刮宮, 清理剩返啲"物資"
不過如果真係有咁嘅case, 要攞份report去投訴接生醫生

子爵府

我睇咗私家醫生,佢話舊野1cm多d,唔考慮刮宮,可以等下一次m 到時再照,睇下出咗嚟未,佢話應該無事,無發燒,肚痛,大量出血就唔怕,而家已經無一舊舊瘀血流出嚟,但就仲有d鮮紅色血流下,食埋d藥睇下好唔好d先,而家最怕係唔夠奶 如果要成20日先清,真係怕亞仔要做奶粉b,好彩亞b暫時都無投訴,可以keep到3-4個鐘先食一餐

公爵府

原帖由 Lulu皇后 於 09-7-13 16:38 發表
生完20日後有好多血塊,跟住睇醫生話有少少胎衣,而家食緊抗生素,有無mami有經驗,d血要流到幾時 ,醫生話可以唔駛做手術,但我餵人奶,下面成日流血,搞到上唔到奶,唔知好返之後會唔會唔再上返奶 ...

要入醫院攪的, 公司清潔呀姐的女兒當年就是這樣, 一直唔知又唔出聲, 到痛到頂唔順才說, 呀姐立即知是仲有嘢未出, 會發炎的, 唔理會死人的, 她們有告那間醫院啊

公爵府

雖然我冇殘留物, 但我一出院就感冒, 冇睇西醫, 惡露超過30天, 想死, 奶糧不知夠唔夠, 全人奶, 但1.5-2小時一次囉

大宅

畀面勳章

原帖由 Lulu皇后 於 09-7-14 13:42 發表
我睇咗私家醫生,佢話舊野1cm多d,唔考慮刮宮,可以等下一次m 到時再照,睇下出咗嚟未,佢話應該無事,無發燒,肚痛,大量出血就唔怕,而家已經無一舊舊瘀血流出嚟,但就仲有d鮮紅色血流下,食埋d藥睇下好唔好d先,而家最怕係唔 ...
你要好好保重ar! 雖然我唔清楚有咩可以幫到你情況, 但希望你早日康復, 夠奶俾bb食 3/4個鐘一meal, 你bb好錫你ar, 你要加油ar~~

子爵府

原帖由 Lulu皇后 於 09-7-14 13:42 發表
我睇咗私家醫生,佢話舊野1cm多d,唔考慮刮宮,可以等下一次m 到時再照,睇下出咗嚟未,佢話應該無事,無發燒,肚痛,大量出血就唔怕,而家已經無一舊舊瘀血流出嚟,但就仲有d鮮紅色血流下,食埋d藥睇下好唔好d先,而家最怕係唔 ...

全人奶媽媽分分鐘等1年都未黎下次m喎!

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

子爵府

我都係咁同醫生講,佢話無問題喎,等m到先再睇...今日上奶快咗d啦,希望明天會更好!!! [/quote]

大宅

lulu, 希望您盡快清到, 奶量一天比一天好!!

子爵府

原帖由 Lulu皇后 於 09-7-14 22:44 發表
我都係咁同醫生講,佢話無問題喎,等m到先再睇...今日上奶快咗d啦,希望明天會更好!!!
[/quote]

你小心身体,有乜事 我或c我c6呀!

男爵府

我不知我個case同不同樓主一樣, 但也想分享一下.

我生完bb 3個多月仲有惡露. 我d 惡露冇血塊, 量不是keep 住好多, 只是由首10多日好多, 之後慢慢少, 斷斷績續都未清; 顏色由鮮紅至啡紅, 又轉至鮮紅; 冇惡臭味, 一般血腥味.

我一生完keep 住看中醫, ec 一面開中藥幫我調理身體, 一面清惡露及盜汗等問題, 但又不影響我的奶的質及量.

但... 我3個多月後開始擔心惡露未清的問題, 故轉看其他中醫. 剛巧, 我有日小便完, 有d 類似"獅烚 / 生蠔"的東西由陰道流出, 好兇怖... 這個中醫立即叫我去自己的婦產科醫生check ultra-sound, ensure 自己子宮的復原情況, 若一切正常, 他便開中藥給我調理身體.

其實這件"獅烚 / 生蠔"一流出後, 我便沒有惡露了, 而婦產科醫生話這些可能是胎盤的殘留物.

故此, 樓主最好看自己的婦產科醫生+中醫 check check la.

別墅

我生完差唔多個半月,d惡露都係斷斷績續而且成晚出汗,我d奶量暫時都仲夠bb食。雖然西醫話我子宮已經復完,不過我都仲係好擔心...

原帖由 maozit 於 09-7-15 23:46 發表
我不知我個case同不同樓主一樣, 但也想分享一下.

我生完bb 3個多月仲有惡露. 我d 惡露冇血塊, 量不是keep 住好多, 只是由首10多日好多, 之後慢慢少, 斷斷績續都未清; 顏色由鮮紅至啡紅, 又轉至鮮紅; 冇惡臭味, 一般 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊