親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 請問有冇剛剛去完北海道

evelyn317,

我到係e個星期先至決定去北海道,我仲睇緊o的旅遊書,不過睇到我"一舊云"。>> I also went to library to borrow several 北海道旅遊書 & read for a month gar la :mrgreen: .....so very familiar with those spot areas

I have searched "Japan" in yahoo search engine & find some useful websites gar. You may try ah.

Here is one for your ref.
http://www.gloriatour.com.tw/product/city/country_n.asp

You are all very smart ah & arrange 自由行. It is really time consuming but enjoyable. Next time, let me think think sin.

男爵府

yuetmama 寫道:
winwin323,
..............
無買D好似夾棉/羽絨GLOVES比囡囡 >> I buy a fleece glove in Bossini (discounted price, ~ $35) & borrow a waterproof 滑雪 glove from her classmate. You can go to /羽絨滑雪 shop in Mongkok (Nathan Road) to take a look, < $50 a pair gar. But better to bring 2 gloves to trip as the 滑雪 glove is too bulky for daily wear ma. My girl is so lucky that her classmate just went to 北海道 in X'mas & lend many stuff to my girl. We can save so much $$$. law

收到~yuetmama,

I will go to Fa Yuen Street & BOSSINI to find this kind of gloves for my girl.

Hope that yr princess can attend yr ideal school .

Thanks!!

男爵府

evelyn317,

如果你想o向小樽stay, 我有一間 pension 介紹, 係好靚架, 其實係一戶有 $ 人既屋, 係一間獨立屋(所以只得一組租客), 個 view 好靚, 裝修好靚好乾淨架, 個屋主太太仲好好人, .... 你可以睇以下website, website 內容樣貌同現場一模一樣架... 位置係o向音樂盒果條街直上, 由"北一硝子館"行去只需5 分鐘... 如果搭 jr.. 行去南小樽站都係大約5 分鐘...佢 booking 都好full... 如果你真係 book 左, 我再俾d hints 你啦!
http://homepage1.nifty.com/sakanouekan/

至於由小樽去登別, 你要先回扎幌方向, 有d登別酒店會有 free shuttle bus.. 由扎幌去登別要差不多2 小時架!

[quote]
evelyn317 寫道:
Hello wewangwang and winwin323

我打算住係小樽附近o既酒店,第二日係小樽玩,如果登別熊牧

大宅

Hello winwin323,yuetmama and ruby

多謝晒妳o地提供o既資料,好useful呀,妳o地好好人喔,今次真係出路遇貴人。

winwin323,我都打算去日本振興社

Evelyn

男爵府

evelyn,

其實o向扎幌住都ok 架.. 你要留意... 音樂盒果條街 6 點幾就收舖喇.. 夜晚係無地方去架....

登別就真係好正, 地獄谷好正, 溫泉又正...唔可以錯過.. 反而, 唔好對熊牧場期望咁高呀! 真係好細咋..

別墅

Hello Winwin323 & Evelyn317,
我一行六人, 4人2小(共2個family去), 我全部機票及酒店都已confirm, 我坐ANA, 在TOKYO轉機, 我會於7/2/05起程, 去5日北海道&4日東京, 你們現在wait到機票未呀, 因我的agent說很full, 我太約在Christmas前已訂了機票, 但也是在早幾日才confirm到, 非常搶手, 行程等我老公等她後再和你們談, or你們有任何行程可以一起share呀, keep in touch, 如你們需要溫泉酒店我可以介紹因我老公的friend是日本fans, 每年去一次, 我們現booked了3晚溫泉酒店包早餐及晚餐, 太約$3,000多元(2大1小),

大宅

Evelyn and winwin 323

其實我都係3年前和4年前去過2個禮拜咁大把, 唔講得上好熟, 仲有好多好多地方未去,如你們成行幾時去啊,

Evelyn, 3日趕左D, 留多幾日都夠玩, 札幌都好多景點, 除市中心一帶仲要去白痴戀人,Sapporo啤酒廠, 雪印, 睇羊個度(唔記得乜名)仲有個北海道開拓村可行你一日…. 去到登別要駁巴士才可去地獄谷, 熊牧場 (要check時間,冬天好早收), 仲有忍者村, 我覺得登別要住晚溫泉旅館才不枉一行, 仲有 去到登別如有時間再南下就係就函館, 係北海道最南的城市,如果唔去埋next time 就要特登由札幌坐好多個鐘車先去到, 除非由青森上另計.

小樽我一日遊, 無住過.

北海道好heat, 早D book.

講住咁多先.

男爵府

各位~ 好開心呀,

我都confirm到啦 :lol: , 不過早好多, 要2號起程, 算啦~, 我會stay到8號先走. 又係要東京轉機, 直航無機啦 :-( .

Evelyn, 如wewangwang所講, {登別要住晚溫泉旅館才不枉一行}, 好認同呀, 真係好好正! 熊牧場, 收5:00pm. 如果去埋登別個海洋公園, 有企鵝出遊, 我未睇過, 我諗小朋友實鐘意.

請大家繼續呢個topic, 繼續報料 !!

男爵府

Hi~LittleKay,

我想book登別的溫泉酒店, "第一瀧"好貴, 上次我住"清水館", 價錢ok, 今次問, 足足貴左1倍.
妳有無好介紹呀?

別墅

winwin323,

我用ana package住2晚renaissance, 然後自費住3晚溫泉酒店:-

2晚登別NOBORIBETSU MAHOROBA
1晚定山溪JOZANKEI SHIYOUGETSU GRAND

(包早餐及自肋晚餐, 價錢要$3,000多元, 2大1小)

請問"清水館"要多少錢一晚?
第一瀧真的好貴, 大人要差不多$1600一晚呀!!!!!

男爵府

LittleKay,
妳係咪經旅行社book登別hotel?
$3,000多元是 1晚溫泉酒店價錢 or 3晚溫泉酒店價錢?

如果$3,000多元/3晚, 真係好平. 請妳話我知邊度book, THANKS!.
我自己去book"登別NOBORIBETSU MAHOROBA"要$2,000多1晚呀(2大/1小, 包早/晚餐).

>>現在"清水館"要接近$3,000/1晚(2大/1小, 包早/晚餐).

大宅

剛才翻看了旅行日記,節錄少少給大家参考一下: (2000年秋)

登別時代村(即忍者村)有忍者村和熊牧場的套票賣,3000yen一位, 忍者村玩了2個小時約12:00便玩完,但巴士要13:50才有車, 忍者村平平無奇,最好睇是忍者打鬥表演 (但我己全忘記).

下了巴士後去了第一隴本館,walk-in 15000yen一位,晚餐上房食,如食dinner buffet 平2000yen一位 (好慶幸當年無嫌貴住了一晚,這間真是值得的)放下行李便行去熊牧場,好快行晒啦,半個鐘搞掂(咁快???),地獄谷都好快行晒,便返酒店浸溫泉.男女湯各有十幾個,還有play zone,swimming pool, water slide, water pipe,Jazzuci,早餐極豐富.

Winwin323, 剛上網看到從札幌搭乘鄂霍次克特急列車(約5小時30分鐘)便可抵達網走,乜要七個小時咁多?昨天太陽報介紹旭川,你看下,旭川會少D香港遊客.

各位記住帶本薄仔去打印,所有火車站和旅遊點都有不同的觀光紀念印給遊客作為紀念的

大宅

呢個係日車同夜車o既分別
click

wewangwang 寫道:
Winwin323, 剛上網看到從札幌搭乘鄂霍次克特急列車(約5小時30分鐘)便可抵達網走,乜要七個小時咁多?昨天太陽報介紹旭川,你看下,旭川會少D香港遊客.

男爵府

ss2003, 好有用的時刻表, 我正搵緊, 唔該晒~

wewangwang,
我98年都經過"登別時代村", 見到門口位古裝人o係度"打喊霧", 間野好似拍烏繩咁, 所以無入到去 .

"帶本薄仔去打印", 係呀, 好彩妳提醒, 差d唔記得.

"第一隴本館", 係登別至"正"溫泉酒店, 但好貴啊~
我上次住的"綠水館", 平d, 都係"部屋食", 貴少少, 但正好多~ 必要試.
重有, 我好記得呢個short: 我一個人晚上o係室內浸溫泉, 個溫泉對住一塊好大的玻璃, 出面係一個日式戶外溫泉, 下著好大雪, 真係好~好靚呀, 仙境一樣, o個晚浸左好耐, 都唔想走 .

別墅

winwin323,

我和老公confirm清楚價錢, 他是經日本旅行社用$2,900元住2晚登別NOBORIBETSU MAHOROBA, 及$3,5001晚住定山溪JOZANKEI SHIYOUGETSU GRAND, 可能我們去的時候剛好是雪節, 所以價錢零舍貴, 我也十分肉痛, 但人一世物一世都要試試。 你是經那一間agent呀, 我想你比我早走所以價錢平d, 但也差不多, 我想問你知不知那裡有得滑雪, 價錢貴不貴, 我老公話附近無得滑雪, 都唔知係唔係騙我可以save cost, 你行程plan好未呀, 我未呀, 如有行程表請分享

別墅

Wewangwang,

請問旭川是否都有破冰船睇呢, 還是有什麼特別, 請分享, 因我找不到昨天之太陽報

子爵府

evelyn317,

I am not "好偉大". I just want to give a brief introduction to my daughter before she goes. Now, she really knows much about 北海道. What she needs to try is ice-cream, milk, beer (ask daddy to try), sweet corn, potato, seafood...... What she needs to buy is music box, purple hello kitty, glass, bear decoration, chocolate....

You are not "大鄉里出城", instead very smart ah.....I think I can't manage the whole trip tim.

Hope you have a nice trip la.

winwin323,

Glad to know that your tickets have been confirmed. Enjoy & spend more la! Sure your girl needs to take "calming pills" la :mrgreen: :mrgreen: You can try to go to library to borrow some books re taking flight for trip for introduction ley. :wink:

男爵府

yuetmama~多謝提醒,
我買了一本北海道旅遊書, 但我都會去library再索下料, 唔該晒 .
其實去旅行前, plan行程係最好玩, 又最煩 .

LittleKay,
旭川無破冰船睇, 只有網走.
嘩~定山溪>好貴啊~肯定好正 .
其實周圍都有滑雪場, 睇妳o係邊度. "蟻"下妳老公:mrgreen:, 再加番"滑雪"落schedule, 比小朋友玩下, 都值得架~ 日本滑雪就一定貴架啦, 不過去得北海道, 算啦.....

大宅

LittleKay

旭川是北海道第二大城市, 去富良野和層雲峽(即大雪山) 都要經,由札幌去2個小時車, 是內陸地方, 不會有破冰船.

你去太陽報網紙, click “生活”, click 入今日的 “101加州公路”, 就會見到有 “昔日內容”, 內裡就會有2005.1.14和2005.1.9 介紹旭川和札幌 的文章.

Noboribetsu Mahoroba $2900 是2 晚 或 1晚, 如二晚 for二大一小就好抵. 以家D YEN 咁高.

別墅

Dear All,

剛和老公吵完一場, 十分氣, 原來他沒打算和我去滑雪, 又話北海道滑雪貴,etc….. 我問去北海道不滑雪有什麼思意呀, 各位請幫忙, 我真我十分想滑雪, 但我現book了1晚定山溪, 2晚登別, 有無提意可以去那裡最近的滑雪場, pls help.

另外, thanks wewangwang之資料, Noboribetsu Mahoroba $2900 是1晚

首頁

尾頁

跳至