母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

做奶媽一年喇 ! 本來好開心,覺得自己好叻, 因為我係窮媽媽, 結果都捱到一年, 個囡由出世 2.19kg 到而家一歲 6.97kg, 雖然都係輕磅, 不過醫生話ok, 話我湊得幾好 ~

不過, 近日有 d 無謂人同我奶奶講, 吾好再俾人奶 b b 食, 仲食 d 人奶無營養, 係咩?
我日日都食足三餐, 木瓜湯, 鮮奶吾少得, 仲有午睡架 ~
其實, 我都打算等個囡識用杯就吾餵啦, d 人係都要多事, 令我吾開心 ~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 flpmichelle 於 09-7-14 23:51 發表
做奶媽一年喇 ! 本來好開心,覺得自己好叻, 因為我係窮媽媽, 結果都捱到一年, 個囡由出世 2.19kg 到而家一歲 6.97kg, 雖然都係輕磅, 不過醫生話ok, 話我湊得幾好 ~

不過, 近日有 d 無謂人同我奶奶講, 吾好再俾人奶 b ...

一年後既人奶同一年前既人奶比, 係冇咁好營養. 大仔奶粉冇細仔奶粉, 都係冇咁好營養. 咁一年後既奶同大仔奶粉比, 邊樣好?

講營養濃度, 奶粉係高, 呢個係事實, 不過bb 由奶粉吸收到營養係較少, 故此奶粉係以較高濃度黎令bb 吸收. 而人奶中既營養係俾bb 易吸收, 即係份量少成效大.

奶粉可以話係"睇得到既營養", 自然會容易令人覺得佢比人奶好. 其實最後結果可能係差唔多, 唯一唔同既係人奶中有好多營養係奶粉冇. 人奶中冇/好少維他命d, 你響黃昏時帶bb 去曬下太陽就已經補充到 (外國研究話要食維他命d, 只因為外國多數晝短夜長或者天陰陰咁, 所以至有咁既需要.) .

我個仔6個月開始我就要佢用杯飲水, 最後都餵到14個月 (中間有半年左右係全人奶), 餵到阿仔自己戒左埋身食. 你餵左1年, bb 都食緊固體食物, 你鍾意繼續咪繼續, 唔駛理果d 人, 佢地唔值得你去勞心費神.

做奶媽要快d 開心番啦!!

大宅

人奶有抗體餵到幾多歲都仲有...
奶粉呢? 兩者根本無得比較
1歲過後奶已經唔係主要食糧..

您仲有奶您又餵得咁好, 仲咩唔繼續?
無為人講既野唔洗上心呢!!! hehe...

複式洋房

多謝你地支持, 開心番晒 ~

大宅

做奶媽真係要有人支持, 我餵左3個月, 全pump, 好彩都足夠bb食全人奶, 不過同其他bb比, 佢冇咁多肉, 屋企人好易覺得bb 唔夠營養, 佢地明白人奶係好, 不過見到人地bb肥d, 佢地會有小小壓力比我, 叫我比bb食多d, 佢剛剛3個月, 食5次奶1日, 每次140-150ml, 係唔係唔夠呀?

洋房

不用理會其他人意見, 人奶絶對比奶粉好!!
我媽又是間吾時話....阿邊個邊個嗰孫幾肥吖, 大隻嗰阿孫仔呀.....唓...阿仔都有9.6kg, 不過不失啦, 最緊要好少好少病痛嘛...
阿仔剛剛一歲, 佢不知幾鐘意飲人奶, 特別晚上臨瞓嗰餐, 嗰頭仔喺我心口都擦黎擦去....好似話"快d開餐啦..." 不知幾warm

別墅

育兒性格勳章 熱血金章

原帖由 HUEN923 於 09-7-16 14:06 發表
不用理會其他人意見, 人奶絶對比奶粉好!!
我媽又是間吾時話....阿邊個邊個嗰孫幾肥吖, 大隻嗰阿孫仔呀.....唓...阿仔都有9.6kg, 不過不失啦, 最緊要好少好少病痛嘛...
阿仔剛剛一歲, 佢不知幾鐘意飲人奶, 特別晚上臨 ...

"好似話"快d開餐啦..." 諗起都 feel 到好 sweet sweet ar ~~ :D

我都係窮媽媽. 我個女都食到而家差唔多七個月喇, 佢係中碼 size, 可能頭大, d 人見到佢都話佢大隻同實淨, 最搞笑有一次我呀媽"歪"佢出去, 有個師奶見到我個女問係咪 10 個月 (當時好似都未夠半歲)又問我阿媽佢食邊隻奶粉, 跟住我阿媽咪話佢食人奶架囉 ~

所以話... 人奶 b 都唔係一定"un" d 架 ~~ 亦都有一次出街食飯, 點不知隔離台個 b 都係食人奶, .... 但係個 bb 係超大碼囉 ~~

加油呀 !!

別墅

育兒性格勳章 熱血金章

原帖由 porporchi 於 09-7-16 09:33 發表
做奶媽真係要有人支持, 我餵左3個月, 全pump, 好彩都足夠bb食全人奶, 不過同其他bb比, 佢冇咁多肉, 屋企人好易覺得bb 唔夠營養, 佢地明白人奶係好, 不過見到人地bb肥d, 佢地會有小小壓力比我, 叫我比bb食多d, 佢剛剛 ...

唔使太擔心, 如果唔夠既話, bb 會喊食架啦 !! 我個 b 都唔係食好多 (佢知我係窮媽媽), 但係都追住條生長線大 !!

別墅

育兒性格勳章 熱血金章

話說最初... 我阿媽都好質詢食人奶好唔好... 又話邊個話乜, 邊過話物... 都曾經因為咁而唔開心過, 但係我同老公同一陣線, 唔理佢.

最後... 我覺得我阿媽反而係引以為傲添 ~

所以... 我地都係辛苦少少嗟... 換來既係健康活潑既小可愛呀 ~~

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

餵咗一年,真係好叻,要繼續努力。

關於人奶既營養,有樣嘢我成日同d媽媽/唔明白人奶既人講,就係mature milk,人奶由4個月開始係mature milk,0-4個月時既成份(營養 比例)係會有變,但到4個月開始就只有水份調節,營養 比例已經無大改變,即係4個月時既人奶同6個月時、1歲時、兩歲時、6歲時既成份都基本上一樣(當然會因為媽媽食既嘢而有微調),所以人奶幾時都唔會無晒營養 。

只係當bb踏入6個月時,需要吸收更多熱量同營養 ,唔可以再單靠人奶,亦可以講成"bb 6個月之後(單靠人奶)係唔夠營養 (所以要開始引入副食品)"

而bb1歲之後,對人奶既需求會減少,人奶唔再係主糧,不過仍然係好有益既營養補給,而且雖然bb由6個月開始可以製造抗體,但人奶內既抗體對較大既bb仍然有幫助,尤其人奶媽媽生病時,千祈唔好輕易唔餵人奶(除非要食d醫生認為唔可 以餵人奶既藥,但好多時只要同醫生講明係餵緊人奶,同埋bb幾大,多數情況下都唔需要停餵),更加要繼續餵,因為bb更需要抗體,只要媽媽餵奶 時特別注意衛生即可。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

複式洋房

收到, 明白了 ~
我會繼續努力~

大宅

你都叫個D做無謂人,咁做乜為D無為人講的說話唔開心?
你比佐好多抗體囡囡,你囡囡會多謝你的

原帖由 flpmichelle 於 09-7-14 23:51 發表

不過, 近日有 d 無謂人同我奶奶講, 吾好再俾人奶 b ...

禁止訪問

男爵府

I had the same experience, the 無謂人 are not really 無謂, they are my parents-in-law.

they had been asking, when will you stop breastfeeding and consider using formula?

I was annoyed and quite disturbed.

Just IGNORE them!!!! They don't know what is the best for our babies.

You've done a very good job and should stick with your plan of breastfeeding, no matter what others say...

Add oil!!!!

原帖由 flpmichelle 於 09-7-14 11:51 PM 發表

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

flpmichelle,

恭喜你和囡囡享受了一年的親密母乳育養時光! 加油啊! 支持你一家繼續享受, 最少至寶寶滿兩歲啊!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

想與大家分享一篇仔細地分析 母 乳 優點和成分的" 哺 餵 母 乳 的 必 要 性 "文章.

http://www.tzuchi.com.tw/file/divintro/obsgyn/data/mb/6-6.pdf

此外, 說到 母 乳 的 營 養, 其實任何時候的 母 乳 都有 營 養 價 值, 只是成分不同, 是按寶寶的發展階段而調整的. 唯一不變的就是 母 乳 中的抗體是永遠存在, 含量的成分是因應母體的狀況.

還有, 縱然 母 乳 不再含有任何 營 養 的話, 它一定是愛心滿溢的水. 尤其是當寶寶生病不能入睡時, 母 乳 更能發揮安撫的功效, 讓身體更快復元.

大家加油啊!

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊