懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為我有一個朋友真係唔需要剪,最後只係聯左一針,所以想知道會唔會都有媽媽唔需要剪呢?

THANKS

子爵府

wah...呢個問題我都好想問呀!! 因為我一直都好怕呢樣野.. 係唔係開得夠大就唔洗剪呢..

係呢..你個fd 係唔係o係c+ 到生呀???
政府o個d 會唔會係唔係都同你剪左先算o既呢..????

原帖由 ms_tea 於 09-7-14 23:53 發表
因為我有一個朋友真係唔需要剪,最後只係聯左一針,所以想知道會唔會都有媽媽唔需要剪呢?

THANKS

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

大宅

我生第一胎C+生,係開到10度入產房(我自己唔知原來生得),都係要剪啦!或者有啲人本身產道闊啲,BB又細,可能唔剪呱?
我識有人唔剪,傷口撕裂到肛門位啊!!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

剪既話, 傷口埋得靚
裂左, 仲難聯番好 >_<

大宅

好媽媽勳章

我朋友生第二胎就唔駛剪呀!不過都要聯兩針!
剪會陰唔痛架!因為陣痛都蓋過左喇!

禁止訪問

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回

其實剪0個下係唔會痛的, 我都只係 feel 到 "sharp" 一聲, 因為陣痛已經蓋過左~
唔剪夾硬綻爆出黎仲衰, 個傷口開花咁, 縫針都要縫多 d...

我諗如果本身 BB 個頭仔好細, 或者產婦陰道口夠大, 就唔駛剪都夠出, d 人生到第三胎都話唔駛剪架~

大宅

我都好怕這樣的................

大宅

1. 陣痛大過剪既痛
2. 剪之前會打麻醉針

= 剪既時候唔多覺....

別墅

原帖由 FunnyBean 於 09-7-15 10:53 發表
我朋友生第二胎就唔駛剪呀!不過都要聯兩針!
剪會陰唔痛架!因為陣痛都蓋過左喇!

我陣痛蓋唔過剪會陰既痛, 不過都係痛一下啫. 我諗剪唔剪要睇bb size.

大宅

原帖由 寶寶熊 於 09-7-15 00:10 發表
wah...呢個問題我都好想問呀!! 因為我一直都好怕呢樣野.. 係唔係開得夠大就唔洗剪呢..

係呢..你個fd 係唔係o係c+ 到生呀???
政府o個d 會唔會係唔係都同你剪左先算o既呢..????

...

我個朋友係廣華生架,不過佢有同姑娘要求,如果得既話希望唔駛剪,但姑娘都有講如果有需要都係要剪

大宅

我兩胎都係 QM 生, 第一胎(bb 2.62kg)有剪(剪前打o左針所以唔痛), 但聯針痛過生仔, 傷口痛o左差唔多 3 星期有多 ...

第二胎(bb 2.59kg)無剪 ... 姑娘強調第二胎好易生 ... 唔剪都得, 而且佢見我個肚好細應該無問題, 生完檢查時發現都係爆o左要聯針 ... 但幾多針就唔知 ... 唔知係咪 lee 個助產聯針手勢好, 個傷口唔係好痛 :lol

其實我覺得剪個傷口係好聯 d o既, 至於痛 ... 我估要睇聯針o個個人o既手勢 ... 夾硬爆開仲麻煩

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

生第一胎有剪, 姑娘手勢好聯針唔痛, 剛剛生左第二胎, 無剪, 但姑娘話d皮膚損哂, 都係要聯針, 感覺上範圍比剪會陰更大同痛到痴肺.
,

大宅

剪唔痛,聯針有麻醉,都唔痛,
但出院後傷口有線唔溶,痛足兩個月呀!

複式洋房

我第一胎,喺廣華生,可能係亞仔頭仔細,無需要剪,加上佢出世時得6磅,所以push第一下個頭仔已經出咗,再一下就整個頭仔出晒,第3下就出埋個身,醫生話我爆裂嘅情況祇係其他人嘅1/3,亦唔需要縫太多針。

男爵府

我生2 個都唔使剪,又無C裂,所以更加無需要縫針.

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回

原帖由 LMCK 於 09-7-15 18:25 發表
生第一胎有剪, 姑娘手勢好聯針唔痛, 剛剛生左第二胎, 無剪, 但姑娘話d皮膚損哂, 都係要聯針, 感覺上範圍比剪會陰更大同痛到痴肺.

嘩... 咁慘 ? 咁我情願剪喇...
可唔可以要求剪架 ??
我驚到時佢地見我第二胎就唔剪, 綻爆咁出黎仲 C 喎...

大宅

生第一胎時有剪, 不過聯針時都唔太痛, 因為陣痛仲甘過乜...

岩岩生完第二胎, 就唔使剪. 可能bb同大女時差唔多size唔太大, 所以唔使剪. 我朋友生第二胎, 成8.5lbs, 就要剪啦.

子爵府

唔剪,傷口撕裂到肛門位...???
咁好明顯係佢唔夠位生啦...但係醫生都唔剪..唔係掛...??? 好得人驚..~~~

原帖由 CoffeeCake 於 09-7-15 09:21 發表
我生第一胎C+生,係開到10度入產房(我自己唔知原來生得),都係要剪啦!或者有啲人本身產道闊啲,BB又細,可能唔剪呱?
我識有人唔剪,傷口撕裂到肛門位啊!! ...

首頁

尾頁

跳至