論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

一名被控用經血煮菜的印尼 女傭獲撤鎖控罪

如果我冇理解錯係警方或律政署决定唔告佢!唔關個官事。之前有一單發生响上水,工人加自己D尿响水比太太飲都要坐!
可唔可以問下人,我地可唔可以做Dセ嘢,比D壓力律政司,如果唔係我地容セ易日日飲人紅湯,食人紅炒菜,同人紅湯圓?

大宅

好媽媽勳章

該名印傭早前被控「意圖損害而施用毒藥或殘害性或有害物品」罪名,惟律政司詳細研究案情後,決定撤回控罪,印傭即時獲釋。消息指,撤控原因是控方未能證明經血有害。

禁止訪問

洋房

大律師陸偉雄指出,除經血以外,即使施用的物品是痰、鼻屎等更污穢的物品,由於驗出帶病毒的可能甚低,未能證明是殘害性或有害,故難以用現時法例檢控。

大律師﹕沒要求守行為奇怪

陸偉雄又對控方沒有要求被告簽保守行為表示奇怪,他指出,雖然今次證據不足,但也可以簽保守行為來告誡及警惕被告,讓她知道今次行為是不值得稱讚,不再變本加厲。 [from yahoo news]

睇完只有一個comments, 叫個官一日三餐都食.食多d ,有益呀.想知個官係女人定男人,佢個心理情況有無問題?好明顯個工人動機都有問題,咁都無事,係米要見到個受害者受傷又還是被殺先後知後覺.

裁判官按其申請撤罪,並下令將保釋金歸還被告。嘩,咁個官不如告返個僱主,無事生非.xy&(*$&)(*$&)!!!!

男爵府

好離譜呀!咁即係助長D印印煮經血比僱主食啫。

我睇頭條日報,佢話阿家庭傭工僱主協會主席xxx指責,控方未有嚴肅準備今次起訴,即使最終未有合適罪名,入境處都要晤比個外僱再來港當家庭傭工.

大宅

原帖由 babesiu 於 09-7-16 11:56 發表
全港外傭僱主大遊行要求律政司下台及立即訂立獨立外傭法

十分贊成, 同意!!!!

男爵府

律政司今期民望攞左最高分! 嘩呢單野咁都話無罪, 佢真係要扣好多分!!!

我地呢個政府無能, 對外人又好, 連佢地用d咁污嘅野比我地食都話無罪, 咁口後個個工人都整d咁嘅野比我地食咁點呀?

果個僱主可唔可以去施法覆核呢? 如果唔係我地就惨攞, 無人幫又要遭人落野日日食經血都幾係野架!

禁止訪問

民房

有無人或議員出黎做D?
遊行, 示威我一定到,

我都未見過咁離譜, 簡直冇天理.

係其它地方, 個工人未出庭已比人打死啦.

香港人守法, 但法律卻不保護我哋,

我哋香港人人權何在.

男爵府

就係因為我地呢班僱主太守法, 所以政府咪蝦我地囉, 蝦我地唔敢出, 蝦我地出聲都無用--因為佢地話乜我地都要照做! 僱主完全無可還擊, 因D外人離鄉別#所以可以黎HK害人, 騙人偷人錢, 全部都無罪架, 淨係你地D僱主有錯炸!!

大宅

無天理

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

尋晚先丙完姐姐... 而家都幾驚~~

男爵府

降頭真係靈左la, 你知驚,以後炳少D, 咪大家和睦D law:tongue:

原帖由 timandy 於 09-7-16 12:47 發表
尋晚先丙完姐姐... 而家都幾驚~~

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

可能個官已經食咗好多呢d愛心+料餸,所以不覺有乜問題囉 唯一可以解釋 又或者當係豬紅

原帖由 idy926 於 09-7-15 22:53 發表
成件事最恐怖已經吾係血,係個官!

複式洋房

最錯就係我o地聽特首講生仔,又要搵食,又要揍仔,迫於無奈要請工人,俾錢買難受,仲要日日提心吊擔,又驚工人虐待個仔,又驚俾人偷o野,仲要驚d食物唔知加o左乜料....咁都冇罪,真係天理不容!!!!!!!!!!!!!!!

原帖由 conniengor 於 09-7-16 12:37 發表
就係因為我地呢班僱主太守法, 所以政府咪蝦我地囉, 蝦我地唔敢出, 蝦我地出聲都無用--因為佢地話乜我地都要照做! 僱主完全無可還擊, 因D外人離鄉別#所以可以黎HK害人, 騙人偷人錢, 全部都無罪架, 淨係你地D僱主有錯炸 ...

複式洋房

非常贊成IDY926說 成件事最恐怖已經吾係血,係個官!
香港政府無能又低能,只識扮人權扮民主,但對香港人一D都冇保障及照顧。
而家D工人在香港幾個月已經學壞,(只差多與少)做僱主除了管教子女還要管教工人,否則積習難改。
現在仲要小心香港律政司撤銷該控罪,原因是除經血以外,即使施用的物品是痰、鼻屎等更污穢的物品,未能證明是殘害性或有害,故亦難以用現時法例檢控。所以以後食飯飲水要小心,還要小心殺主、落藥、煲經血。除非服待得D工人舒舒服服。
仲有要留意工人的行為,思想,否則下一個受害人可能就是自己。
其實是否要聯署或遊行向政府提出我們的不滿呢?

大宅

呢個法官係唔係傻架,定係當全港僱主係傻架,叫佢隊番碗啊,叫個醫生都試食啊,無毒?豈碼都要判個刑罰,以示警戒啊嘛。咁以後D工人中意點樣整蠱僱主都得了噃,有沒有搞錯!離晒大譜!個官搵唔到罪入,都叫身邊D律師、檢查官搵個罪入得架,法官係公平的化身,點可以視港人的生命與精神損失於不顧。再講,雖然工人係千里迢迢來港,但如果心存不善的話,在家中與壞人有何區別?為何個官不讓這個工人永久返鄉,從此不可再入香港境,就因為她心存不善,可以嗎?

複式洋房

全力支持上訴及表達我地的不滿....太過份了.

大宅

原帖由 Laling 於 09-7-16 09:20 發表
有冇攪錯呀, 咁佢地以後更有持冇恐, 加咩落去d食物都得la, 有bb仲慘, 加泥又得, 加生水又得..........經血都可以冇問題~~~~

最慘既係呢個已經係一個先例, 咁即係話將來如果有類似既事發生, 總之佢地有理據加料既嘢係對身體無害既就得啦...唉... 白痴架... 比其他文明既國家知呢單嘢, hk 真係比人笑到面都黃...!

香港... 絕望啦....!

大宅

醒目開學勳章

今次經血....下次唔知係咩....???
唉.... 天呀!!

首頁

尾頁

跳至