跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

想問下5萬係用駐院醫生 or出面掛單醫生 ??
我自己個掛單醫生又係收50000.
我07開刀都係30000左右....

都唔知係咮多內地人嚟生, 搞到貴哂... 好似樓價咁, 閒閒地都5-6000 一呎.....

原帖由 annettelhy 於 09-8-4 13:55 發表
我上一胎 06年時響 St. Teresa 生, E 生費+住房埋單計係 2萬5, 依家如果順產應該要 3萬5, 開刀就要5萬左右. 所以我都諗住俾左 DEPOSIT 先, 好過到時真係想去 C+ 生無床位就麻煩. 我真係信唔過公立果D, service 又唔 ...

別墅

睛靈勳章

我上一胎係出面掛單e 生, 果時e 生費都只係 10000, 依家已加到成 15000, 所以今次如順產, 我諗要預 35000 , 開刀就要成 50000. 不過買過安心, 我覺得係值得.

原帖由 babellt 於 09-8-4 16:56 發表
想問下5萬係用駐院醫生 or出面掛單醫生 ??
我自己個掛單醫生又係收50000.
我07開刀都係30000左右....

都唔知係咮多內地人嚟生, 搞到貴哂... 好似樓價咁, 閒閒地都5-6000 一呎.....

...

大宅

醒目開學勳章

thanks. 咁即係而家出面掛單醫生, 開刀市價係50000..
咁我個醫生食水都唔深.... 我都想順.. 不過上胎係開刀.
你比左deposit 未 ?? 睇睇日子, 原來我已經15w...
不過我都會等d report 出哂, 才付deposit.

原帖由 annettelhy 於 09-8-10 13:59 發表
我上一胎係出面掛單e 生, 果時e 生費都只係 10000, 依家已加到成 15000, 所以今次如順產, 我諗要預 35000 , 開刀就要成 50000. 不過買過安心, 我覺得係值得.

...

大宅

咦,你可以咁遲先交deposite呀,我交咗啦,因為醫院比一個星期我咋

原帖由 babellt 於 09-8-11 09:50 發表
thanks. 咁即係而家出面掛單醫生, 開刀市價係50000..
咁我個醫生食水都唔深.... 我都想順.. 不過上胎係開刀.
你比左deposit 未 ?? 睇睇日子, 原來我已經15w...
不過我都會等d report 出哂, 才付deposit.

...

大宅

醒目開學勳章

你交邊間 ???醫院website 話20w 之內交嘛..
其實我都驚冇位.
點解家陣生仔咁煩架...

原帖由 sai_lam 於 09-8-11 19:58 發表
咦,你可以咁遲先交deposite呀,我交咗啦,因為醫院比一個星期我咋

大宅

我係St. Paul's呀,你呢??

原帖由 babellt 於 09-8-12 10:01 發表
你交邊間 ???醫院website 話20w 之內交嘛..
其實我都驚冇位.
點解家陣生仔咁煩架...

大宅

醒目開學勳章

諗住法國... 有冇人打算係法國生??? 比左deposit 未 ?

原帖由 sai_lam 於 09-8-13 12:58 發表
我係St. Paul's呀,你呢??

別墅

我會響法國生, o岩o岩星期三俾左deposit.

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

請問法國係咩收費?妳係開刀定自己生?

原帖由 ManMan918 於 09-8-14 14:35 發表

別墅

原帖由 LilianLegend 於 09-8-15 08:55 發表
請問法國係咩收費?妳係開刀定自己生?

我會自己生, doctor話around $40,000連醫生費.

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

妳會搵邊個醫生?佢收幾多錢醫生費?謝.

原帖由 ManMan918 於 09-8-17 17:22 發表

我會自己生, doctor話around $40,000連醫生費.

別墅

原帖由 LilianLegend 於 09-8-19 10:05 發表
妳會搵邊個醫生?佢收幾多錢醫生費?謝.

廖玉娟醫生, 醫生費around $15,000.

別墅

睛靈勳章

我下星期就要俾 DEPOSIT 喇, 但都依家都未決定到去 C+定去政府生. 但我老公又想我去政府, 佢話要慳返D 錢, 但我自己對政府E 院無咩信心 , 真係唔知點決定好呀 !

複式洋房

政府醫院質素並唔差

其實大部份政府醫院質素並唔差.聽D朋友講D護士都好有耐性 (但某D政府醫院則例外). 但如果你有可能開刀 (則不大有信心可順利自然分娩)就最好揀私家. 因政府唔會幫你湊BB,開完刀後仲要一路痛,一路湊BB,換尿片,一腳踢. 我D朋友形容為一生人最痛苦的日子!!!

伯爵府

我第一胎係pwh開刀生,都痛左好耐.....

大宅

醒目開學勳章

我都想知...... how much ??
我仲有2星期左右, 就要比 deposit.

原帖由 ManMan918 於 09-8-14 14:35 發表

別墅

睛靈勳章

我禽晚去左法國交 deposit 喇, 因始終都係覺得去 c+ 生安心d, 同埋最緊要係老公支持我既決定, 雖然佢都仍然覺得好費, 應該慳返d 錢, 但如果我覺得安心d , 佢都會企響我果邊既.

複式洋房

法國醫院要20週前比deposit,如果唔係當你自動放棄, 所以我最後都係比左6000蚊留定個位先, 如果真係去左政府生, 我問過法國, 佢地話有可能令得番啲deposit.

伯爵府

我第一胎pwh開刀生,
第二胎決定左去法國醫院開刀生,
手術室都book左,安心哂.

別墅

原帖由 icegirl348 於 09-9-23 14:10 發表
法國醫院要20週前比deposit,如果唔係當你自動放棄, 所以我最後都係比左6000蚊留定個位先, 如果真係去左政府生, 我問過法國, 佢地話有可能令得番啲deposit. ...

我都響法國醫院俾左deposit, 但照你講如果我最後都去政府生, 請問有咩方法可以攞得番deposit呢? Thanks ...

首頁

尾頁

跳至