跳至

首頁

尾頁

民房

我買左個廁板BB戒片,定時帶BB去坐,教他WEWE,POOPOO 要坐廁板. 已3星期了,他都在片片解決,好似吾明為甚麼坐廁板,想請教各位媽媽點算好? 這正常嗎? 還是一定要買POTTY 才戒到? 但我又怕BB 坐吾定

別墅

你要戒片便要先除了他的片啊~ 否則戒不到~!! 起初幾日一定尿到周圍都是,當bb習慣了沒片之後,就不會再在片片上去~

如果bb不抗拒廁板,不買POTTY都ok~
努力吧~

伯爵府

http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/class_life/child/child_oty_parenting.html

這是極好的網址,其中的"跟尿片說再見"能幫你

男爵府

我覺得重點係BB明唔明點解去TOILET, 佢要知去到要POOPOO/WEEWEE先得

反而係咩TYPE OF POTTY冇咩分別

民房

多謝各位的意見,其實我明白等他懂示意才訓練會順利D, ANYWAY,我會繼續努力

大宅

我仔戒片已進行一個月啦, 都仲柯洛地啦...我估我方法有問題架,

因為我叫工人15mins用啖罐兜佢一次, 不是叫佢去potty/toilet.

另外, 我叫工人....食飯坐high chair又穿番diaper...上床又穿番....阿仔可能無所適從

複式洋房

你試下用隔尿墊,咁可以唔駛"食飯坐high chair又穿番diaper...上床又穿番....阿仔可能無所適從 "
我個仔而家只係夜晚瞓覺先著片,平時午睡都會賴濕D被嫁。其實佢都唔想不過可能忍左好耐!

原帖由 yorn 於 09-8-12 17:15 發表
我仔戒片已進行一個月啦, 都仲柯洛地啦...我估我方法有問題架,

因為我叫工人15mins用啖罐兜佢一次, 不是叫佢去potty/toilet.

另外, 我叫工人....食飯坐high chair又穿番diaper...上床又穿番....阿仔可能無所適從 ...

大宅

is the 隔尿墊 just like the paper which Mother used after BB delivery?

複式洋房

唔係,可以洗番乾淨再用,是一張布面膠底既墊,其實就好換尿片墊!

原帖由 yorn 於 09-8-14 14:50 發表
is the 隔尿墊 just like the paper which Mother used after BB delivery?

大宅

where to buy this?

複式洋房

I bought it at baby outlets, u can see this at any baby shop, e.g. sogo, yat tin, etc.

原帖由 yorn 於 09-8-17 17:23 發表
where to buy this?

民房

原帖由 yorn 於 09-8-12 17:15 發表

另外, 我叫工人....食飯坐high chair又穿番diaper...上床又穿番....阿仔可能無所適從 ...

Last month I try not let my son wear diaper. Let him know it is not comfortable vv on short. Everytime he vv on floor, he cried loudly. He was anxious the whole day. I know I need to stop the training. I restart this week but still let him wear diapers. Only take him to toilet frequently. Still no progress yet.

禁止訪問

"VV" problem

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

my girl does the same thing!! Although she cannot say the word VV & ngng, when we ask her to go to potty, she sometimes nod her head, but when she sits down, of course, nothing comes out...

don't worry, they are still too young.... I try to give my girl a lot of applause after she did the "job", but not to make a big deal when she doesn't......I also try to take her into the toilet with me and let her observe....

sooner or later they will succeed, at the moment we should not make them scared of going to potty and put pressure on them la!!

原帖由 Pertra 於 09-8-27 23:20 發表
My son can speak "VV" and "Ng Ng"....But, here comes with the problem. When he speaks "VV", I will bring him to toliet. He sits down on the potty and requests me to give him toy to play with .
Afte ...

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我個女都係咁 ~ 叫佢坐 potty, 有時會即刻有 vv, 但有時會大喊 / 要我抱 ~ 我留意到佢大喊想走的時候就一定有 vv, 試過好多次, 佢大喊, 我比佢走, 一走就 vv 落地 / 褲仔, 所以我會繼續叫佢坐 / 攬住佢安撫下佢, 唔駛幾秒就 vv左 ~ 佢就即刻好開心咁讚自己叻叻

原帖由 Pertra 於 09-8-27 23:20 發表
My son can speak "VV" and "Ng Ng"....But, here comes with the problem. When he speaks "VV", I will bring him to toliet. He sits down on the potty and requests me to give him toy to play with .
Afte ...

禁止訪問

複式洋房

因之前都試過,一除片時僑寶寶就喊,原來係想vv,最後喊到要著番片俾佢vv番才收聲...等我又再試下先

原帖由 Lqueenie 於 09-8-28 23:01 發表
我個女都係咁 ~ 叫佢坐 potty, 有時會即刻有 vv, 但有時會大喊 / 要我抱 ~ 我留意到佢大喊想走的時候就一定有 vv, 試過好多次, 佢大喊, 我比佢走, 一走就 vv 落地 / 褲仔, 所以我會繼續叫佢坐 / 攬住佢安撫下佢, 唔 ...

別墅

我同個女介片之前, 首先我會以故事形式話比佢知點解要去POTTY, 之後要洗手同沖水等....之後再比個公仔示範....等佢有個概念同無咁驚...同佢介片嘅時候, 我太約45MINS同佢坐POTTY一次, 太密可能佢會唔LIKE...唔洗3日, 我個女已經成功咗, 而家去街都唔洗用片, 因為佢已經唔鍾意, 一定要忌到去TOILET先痾....
不過要記得慢慢試, 唔可以迫得太緊要, 因為心理專家話太過強迫會令到佢地形成肛門性格, 即有潔癖同小家~

洋房

睇完各位嘅意見, 我都準備明天開始同仔仔戒片, 唔知成唔成功呢 ?

別墅

我就17個月時試過同佢介片, 因為我個女15個月時已經識得自己示意要係廁所ng ng,但v v 就唔識。不過那時可以說是完全失敗,最後我認為佢係未ready, 迫佢都無迫佢繼續。

跟住3星期前(即21個月)試左幾日,已經好成功啦。 我自己就覺得佢係心堊同生理上都已經ready , 知道要唔用片片同係廁所vv囉。

所以大家千期唔好見其他baby 已介片就好心急,因為呢d嘢真係迫唔嚟,要等佢地心理同生理都ready 先得架。

首頁

尾頁

跳至