論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

剛轉新工人.. 好唔掂, 唔知炒唔炒好.. 大家俾下意見啦..

佢唔講野, 問佢佢一定話Yes or OK, 但其實佢係唔明既, 做野做錯晒, 我同老公+ agency個翻譯+我個friend個工人都佢講過, 宜家好dd, 但佢明都會唔出聲, 我問佢
Me: Do you understand?
Maid: Yes.
Me: So you repeat.
Maid:....
Me: You repeat what I said.
Maid: .....
Me: Then what do you understand ah?
Maid: ....
Me: What do you hear?
Maid:...
Me: Say something...
我已經俾佢激到死左... 鬧完一輪後, 佢居然講番晒我講既野, 佢原來明ga.. 但佢一開始又唔講...

佢性格文靜內向, 我係怕佢唔知諗咩, 我尋日帶佢去我個friend屋企, 想介紹個工人朋友俾佢認識, 但佢地兩個印尼工人居然冇野講.... 事後, 個friend話我知, 覺得我個工人好cool, 佢唔問, 我個工人就唔講野, 而且佢對住我個friend歲半既bb都冇反應, 覺得佢係唔鍾意小朋友...連印尼同鄉都唔鍾意佢..... 佢都冇同我兩個女玩ga, 叫佢睇住佢地踩單車, 佢就真係睇住, 一句話都冇講...如果唔炒, 我怕我係下一個訓覺時被工人斬死的僱主...

我未好狠心炒佢因為要換個新的差不多要俾多6,7千, 唔係好捨得, 而且佢借咁多$黎香港, 一炒佢佢會好可憐...

大家點睇?

P.S. 講個笑話俾大家聽:

話說我老公第二日出trip, 去幾日, 佢買左4對一樣的Adidas袜叫工人洗,第二日就要, 到晚上, 老公問起d袜, 個工人拎番3對出來, 有洗到... 我老公好驚訝

老公: haven't washed? why?
老公:why haven't washed ah? why? I wear tomorrow..
老公: Then why I give you?
老公: why I give you ah?
老公: 開始發嬲....
工人繼續唔出聲, 之後問佢仲有一對袜在哪裡, 佢居然話已經著左...

個死蠢有冇腦ga, 無端端買4對一模一樣既袜俾你做咩?仲要係名牌... 發神經的...

別墅

聽到都嘔血呀....炒得啦, 你叫佢睇住小朋友,
佢真係用眼睇住呀嗎, 同我上個工人一樣, 所以明白晒你個心情, 送佢返歸啦.....:;pppp:

大宅

重洗問?你洗mug擔心佢可唔可憐呃,擔心吓自己個小朋友繼續比佢揍會點重好啦...
原帖由 Zukina 於 09-7-17 23:21 發表
剛轉新工人.. 好唔掂, 唔知炒唔炒好.. 大家俾下意見啦..

佢唔講野, 問佢佢一定話Yes or OK, 但其實佢係唔明既, 做野做錯晒, 我同老公+ agency個翻譯+我個friend個工人都佢講過, 宜家好dd, 但佢明都會唔出聲, 我問佢 ...
~~MAG~~

大宅

係我炒佢九年喇!都完全溝通唔倒!

大宅

請問妳請佢時有冇同佢interview對答過? 佢當時係點架? 同埋佢之前係邊度做過野?

如果聽妳講, 佢即係其實識講, 不過唔知點解講唔出? 可唔可以試下同佢講, 或叫agent同佢講, 如果佢識講, 但又唔出聲比反應, 妳就反歸啦!

別墅

唉!我並不覺得出奇,因為之前亇衰印都係咁,你大声再ask,佢就cry,死未!!未死呀!我老公面對面同佢坐係度,我老公ask佢,我ask一句,你答一句,我老公ask咗15分鐘,佢都堅持不出聲.你話掂呀!!炒得!!我反問你boss like that,what will u do ? I will answer immediately.

大宅

原帖由 corn812 於 09-7-18 00:34 發表
係我炒佢九年喇!都完全溝通唔倒!

咁輕易就話炒,咁咪益哂佢地,再training吓先啦,

別墅

益佢地? 我就係怕佢借左$, 唔知點還, 唔忍心即炒呀!!

但我想問搵完約工邊度平? 搵番原本的agent加千幾蚊就得, 但就冇得試工, 有冇d好平的agent呢?

原帖由 yinggirl 於 09-7-19 16:46 發表

咁輕易就話炒,咁咪益哂佢地,再training吓先啦,

民房

炒!
原帖由 Zukina 於 09-7-17 23:21 發表

佢唔講野, 問佢佢一定話Yes or OK, 但其實佢係唔明既, 做野做錯晒, 我同老公+ agency個翻譯+我個friend個工人都佢講過, 宜家好dd, 但佢明都會唔出聲, 我問佢 ...

禁止訪問

民房

我個姐姐來了兩個月, 初時嚟真係mug都唔明, 但到了依家叫做好d, 一句都應明到五成. 不過, 我覺得都應要體諒吓佢地嘅, 如果要我地去到印尼生活, 我相信我都會好驚, 人地叫我做mug, 我都只係會咕咕吓. 比d時間與耐性, 新上工都有3個月試用期啦!

水晶宮

炒 la

別墅

今日炒左啦, 佢一句話都冇講, 走時拖住個喼仲走得快過我, 平時做野就慢吞吞... 宜家冇工人啦....

禁止訪問

別墅

SOMAN2603,

我果間德x唔得呀... 仲要請海外的才是補千幾蚊, 本地完約的正價... $3xxx....

你果間是什麼呢?

我全職都覺得唔安心, 你返工小心d好... 我果件俾我地陰倒佢幾次蓄意講大話, 好唔誠實及扮蠢, 所以唯有即炒,免麻煩...

禁止訪問

侯爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

Please pm your agent to me, thanks!

原帖由 SOMAN2603 於 09-7-22 00:13 發表
我個間幾好架。我向agent投訴個慢黑純,於是agent派一個老練的印尼人來我家跟佢兩日,用印尼話向佢解釋,又會幫我教訓個工人,只係佢教極都唔明
之前第一個工人借$走佬,間agent都幫我send資料比材務工作,無人再煩我 ...

禁止訪問

洋房

could you pls email your agent information to me, thanks.

[email protected]

原帖由 SOMAN2603 於 09-7-22 00:13 發表
我個間幾好架。我向agent投訴個慢黑純,於是agent派一個老練的印尼人來我家跟佢兩日,用印尼話向佢解釋,又會幫我教訓個工人,只係佢教極都唔明
之前第一個工人借$走佬,間agent都幫我send資料比材務工作,無人再煩我 ...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至