家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

月供股票同基金有咩唔同...
我想強迫自己儲錢,唔知買咩比較好..thx...

民房

買入一隻股票即係買入一間公司的股票,而買入一隻基金係講緊同時買入幾十間公司的股票。所以最大分別就係分散風險的程度,基金較為分散。例如,你月供$1000,買股票的話就即係$1000買晒落嗰一隻股票,買基金的話就即係將$1000打散,每間公司都買少少。
我兩樣都有玩,長線儲錢就基金(for baby's future),短線就自己玩股票。
各有各好處,視乎你想點?

洋房

除咗分散公司之外, 基金係全球性, 股票只係買香港, 而基金亦有一個team去管理, 佢地有專業知識, 而股票就要自己睇...
如果想迫自己儲錢我覺得買啲基金計劃可能會好啲, 好似我嗰個咁, 每個月儲3000蚊, 因為頭嗰年半唔攞得, 之後儲啲錢先攞得, 咁起碼唔會儲一陣又攞番出嚟使, 好難儲, 但股票就隨時可以賣咗佢攞錢, 太彈性, 反而難迫自己儲錢囉...有需要我可以俾啲資料你參考的...

原帖由 monkeytai 於 09-7-17 23:40 發表
月供股票同基金有咩唔同...
我想強迫自己儲錢,唔知買咩比較好..thx...

民房

主要睇你可以承擔幾大風險, 月供股票風險太集中, 可以有最大回報, 月供單一基金可以做到一定分散, 收費唔高, 但資金唔多選擇唔多, 通常1000/mth 一隻, 月供基金保單可以做到最分散, 幾百蚊個月都可以選十隻八隻, 但收費最高, 可以係你一年供款中收15%, 仲要收二三十年, 頭嗰年半唔攞得果d收費好高, 其實好多保險公司都有比較低收費既計劃, 不過comm低冇人promote

monkeytai
請check pm

首頁

尾頁

跳至