自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 Nightcat 於 09-7-18 23:07 發表
魚蝨係食血傢,多數寄生係魚身或口內,d腳有倒鈎用離釣住寄生主體,藉以吸附,而這些倒釣力强大,唔容易擺脫~

魚蝨係咁既樣架....

http://hk.geocities.com/ahtungfishing/fishspotworm.html

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

大宅

好媽媽勳章

原帖由 arale1668 於 09-7-18 23:14 發表

魚蝨係咁既樣架....

http://d.yimg.com/mt/image/7360ffa6fb848760
http://hk.geocities.com/ahtungfishing/fishspotworm.html

條蟲都唔係咁樣既... 即係唔係魚蝨啦.

有無有識之士知道究竟條白色肥美蟲係乜東東?! 我好好奇呀!!

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 Flo0602 於 09-7-18 23:22 發表

有無有識之士知道究竟條白色肥美蟲係乜東東?! 我好好奇呀!!

我懷疑佢係包菜爬過去架...
我上網搵唔到魚寄生蟲既資料!!!
不如你問返買條魚果個魚檔啦..佢地一日擋咁多魚,咩蟲都應該見過晒啦....
不過如果真相真係菜蟲..咁就真係揼心咯..

複式洋房

但係菜蟲會係白色架咩......咁大條, 都好驚下喎!!!!

侯爵府

好媽媽勳章

我試过湯泥蜢有蟲 .....重好記得个次湯完....抽啲内臟出嚟...都唔圍意嘅....後尾點解隻手有啲野郁郁下嘅....望真啲.....隻手有啲一條條白色嘅蟲係度...郁下郁下 嚇到我吖....

大宅

我一生人最驚係虫虫!!! 見到你條魚好驚ar, 我今晚都係人食魚..... 我之前試過買左斤西洋菜煲湯, 叫工人放水係升盤浸下先, 拍左幾粒大garlic落去再落d粗鹽, 過左一陣個工人大叫, 我入去睇原來有條好肥美嘅"奇那"!!!! 有手指尾咁大ar..... 我好耐都唔敢食西洋菜la!!!!!!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 一仔媽咪520 於 09-7-19 00:15 發表
我試过湯泥蜢有蟲 .....重好記得个次湯完....抽啲内臟出嚟...都唔圍意嘅....後尾點解隻手有啲野郁郁下嘅....望真啲.....隻手有啲一條條白色嘅蟲係度...郁下郁下 嚇到我吖.... ...

如果係我或者印姐响洗魚時見到條蟲, 肯定嚇到尖叫大嗌!! 印姐比我仲驚呀, 因為佢係唯一一個掂過條魚 (劏魚人除外), 佢仲猛問我會唔會有蟲爬左上去佢度!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hi,

我最怕呢d嘢呀!!

yuk hei mum

伯爵府

凡勞苦擔重擔的人,
可以到我這裡來,
我就使你們得安息。

太 11:28

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

伯爵府

原帖由 Flo0602 於 09-7-18 23:22 發表

我老公比我睇佢d釣魚書裏面有講有埋圖,你揾果d係金魚的寄生蟲魚蝨!

大宅

我都咁諗...會唔會係從菜那邊爬過去的菜蟲呀 mouth:

大宅

唔洗驚到成條魚掉左佢, 唔通棵菜有虫又掉左佢?

我都try過, c6去釣魚, 約左條有兩隻虫, 一大一細tim, 同你條魚既一樣. 我掉左d虫就煮黎食, 好好味. 哈哈

大宅

仲有, 我地釣完返到屋企, 個兩隻虫已經死左.

你個隻如果仲郁下郁下, 咁條魚一定好新鮮.

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

好恐怖呀!

大宅

可能釣回來take out 個勾,但條蟲就.....:lol

男爵府

好恐怖呀!!

男爵府

話時話,樓主你最終有冇食條魚呢?

別墅

我都未試過啵

首頁

尾頁

跳至