論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

佢叫阿珠(豬),唔怪得冇腦豬o甘蠢啦:;pppp: .什麼提倡工人唔係工人,係家庭一份子???你叫我用錢請佢返黎我屋企做戲扮家人呀,真係諗得出呢句口號果個正白痴索o左K short上腦 .我唔明點解總有d人手指拗出唔拗入,總要博出位想分化攪亂香港.冇所謂,你咪設最低工資羅.我個賓仲有半年貨仔,我都未同佢傾續約.真係落實最低工資,我咪用個好慘個樣對住佢講:你搵果個李恩豬算帳啦,我比唔起最低工資,續唔到你啦.係佢累你冇份工o架

大宅

其實落實最低工資對我呢d想做與唔做之間o既媽咪最好.落實咪做full time mum羅,唔駛考慮得o甘辛苦

伯爵府

法例寫得好清楚, 工人被UN假UN人工都可以告僱主。

做工人就係做工人, 我都唔可以EXPECT老闆當我係一家人。

有$就係家人, 無$就話自己連工人都不如, 無人搵熗指住要你地班人來打工, 唔o岩就過主。

果d乜Q神經團體, 唔好"低低能能扮好人", 世界上好多地方既人需要你地既支持(窮人, 戰火中既居民。。。), 點都未輪班外傭, 佢地仲多錢駛過我!

等待驗證會員

搵人嘈下啦,,有咩辦法呀

點解我地原來有咁多僱主不滿..但係又唔見有人幫我地企
下出黎講返d公道既說話... 又無人幫我地搞遊行..如果有人肯幫下我地,,我地就唔洗咁慘啦,,岩岩炒左個公主比左我成份人工佢咁制呀,,我咪仲想死..唉...而家visa又唔出..
仲要自己請假湊仔,,你話邊個幫我地呀..

大宅

原帖由 mylulu007 於 09-7-20 17:46 發表
法例寫得好清楚, 工人被UN假UN人工都可以告僱主。

做工人就係做工人, 我都唔可以EXPECT老闆當我係一家人。

有$就係家人, 無$就話自己連工人都不如, 無人搵熗指住要你地班人來打工, 唔o岩就過主。

果d乜Q神經團體, 唔好"低 ...

... 的確係班工人重多 $$使過我地做僱主既... 我家既公主, 同我地講佢既 aunt 有成 $5,000+ 人工, 所以佢話佢 aunt 好豪架...

民房

什麼辦代表的人嚟架, 時時話佢地離鄉別井好慘, 只是片面的說法, 好多香港人都去外國做事, 有冇攪咁多事架, 香港人好多都收入很低, 都要自己租屋, 交水電煤費, 又唔見佢幫吓佢地, 近年, 家庭傭工的質素越來越差, 佢地做埋啲衰野, 危害僱主及家人, 又可以消遙法外, 僱主只好忍氣吞聲, 否則就只好付錢叫佢地走, 又有誰可為可憐的僱主出口氣呀, 如果佢地係做得好, 誰希望時時要更換工人或炒佢地呀, 真係得閒冇野做, 未煩過, 總之, 香港現有的法例對佢地的保障已經十分足夠, 應為香港家庭傭工的僱主爭取吓才對,叫佢收聲啦。

民房

慳D啦!我個仔之前得幾個月大俾個黑衣工人攪倒入左幾次醫院吊晒鹽水!手腳成日都爛晒,我係入境處投訴佢!咁又如果呀!咪照樣俾佢返黎HK打工!咁政府又有無保障過我地呢班小市民 不知所謂

大宅

我自己請左工人都有兩年幾啦, 呢兩年幾真係好辛苦... mud 請左個工人唔係應該個僱主可以輕鬆 d 既 mere? 我唔敢話全部, 但係大部份現有既工人, 真係 10 之有 9 都係有問題. 我會話人人都有佢自己既問題既, 但係佢地至少, 係基本呀, 應該知道自己點解要來 hk? 佢地想搵 $$, 想改善屋企既生活, 就要做好 d. 我地做僱主既, 日頭已經好辛苦, 特別係做 mammy 既, 有邊個唔想日日睇住個仔大, 自己湊返? 每次見倒個仔醒左都比個工人攬到實一實, 個心都會好酸, 會問自己點解果個唔係我既?

無可奈何, 只好接受, 都係為左頭家. 大家都係有同一個目標. 佢地做得好, 我地做僱主既會好開心同安心, 又點會搵自己來煩? 再者, 工人走左, 賠上既唔單止係 $$ 重要勞心同勞氣.... 我地做僱主既唔係 short 既...可唔可以都體諒一下我地班 working mammies?

大宅

I am sure she never have a BAD maid. I can introduce my ex-maid (Leilani) to her. A lier, lazy big, super tricky for her to try la. Then she will shut her mouth.

大宅

接住到我,我都有幾件前極品,包佢梗有一件啱洗
原帖由 rvbb 於 09-7-20 20:05 發表
I am sure she never have a BAD maid. I can introduce my ex-maid (Leilani) to her. A lier, lazy big, super tricky for her to try la. Then she will shut her mouth.
~~MAG~~

別墅

我只係想問:--
佢咁有「良心」同埋「正義感」.,咁佢比緊幾錢月薪佢位情同姐妹的家傭呢? 而呢位姐妹型家傭每天在其家中工作多少小時呢??

而那些「組織團體」及「組織者」,又有幾多個係有請工人呢?

大宅

最低工資?

香港有幾多低下階層搵得果3幾千仲要比租比車費比醫藥比伙食養埋家同無錢買保險…

我相信佢地既待遇已經好到不得了,僱主已經全包宴仲要唔心足…

如果" 正苦" 通過最低工資,咁就唔爭在改埋例叫佢地全部衣食住行食自已,僱主只出一份糧!!

複式洋房

家庭一份子??家庭一份子就唔使出糧啦!
你比佢地食,佢地住.
佢地幫你做吓家務.對等交易 !!
家庭一份子!!
咪識少少, 扮代表!!

男爵府

原帖由 cowkingb 於 09-7-20 18:05 發表
我自己請左工人都有兩年幾啦, 呢兩年幾真係好辛苦... mud 請左個工人唔係應該個僱主可以輕鬆 d 既 mere? 我唔敢話全部, 但係大部份現有既工人, 真係 10 之有 9 都係有問題. 我會話人人都有佢自己既問題既, 但係佢 ...

真係轉做全職媽媽好過,煩少樣.

別墅

外傭已有很大保障,僱主的保障才是不足。

子爵府

點解要咁對我哋一班hk小市民?我哋有d老闆都無當我哋係人添啦!日日ot仲要no pay!星期六日隨時on call要ot!捱病咗囉日病假又話你成日病,下次裁員又驚自己有份!自己聲都唔敢聲吓!更加唔敢黑面!個班小姐?做錯嘢話兩句就黑面!佢自己整欄嘢、跌咗我d嘢落街、做錯嘢...更有一大鑼藉口!平時成日扮聽唔明我講咩!又扮唔識講!但到講藉口、爻咀爻舌時d廣東話又會忽然進步、口才仲好過我!點解我要比d小姐還要賤?返工受老闆氣、放工又要睇公主面色?
你唔代表我!請你唔好亂講嘢!
究竟hk仲有無好人可以幫吓我哋?點解hk市民成日都要比人「禁住搶」(搶哂d錢比綜緩依家又想搶比工人)?咁我哋hk市民有咩保障?到我哋老咗d生果金老人金等又得雞碎咁多,到時又邊個可憐我?

大宅

越睇越把火呀!真係粗口都黎埋,呢位李小姐唔知佢係低低地定係「暫時」好彩,佢個外傭而家可能好好,但佢唔明白D外傭可以話變就變,又或者外傭因總總原因離開,佢就知道冇人一世行好運,再請果個好可能衰到貼地,當佢好似我咁,俾1個又l個外傭玩殘之後,仲要乖乖奉上真金白銀恭送佢地衣錦還鄉果陣,李小姐就知今日所作直情係憨居。

想當年我都天真無邪過,以為你對工人好D,佢就會對你同屋企人好D,乜都俾工人,結果呢.....?偷野既有、講大話、打斧頭,偷賴煲電話粥無日無之,每日做野仿如慢鏡重播,教十次都唔聽,應左又唔做,直情當我係白癡....(下删4萬5千字)

响咁既前設背景,我點樣當工人係屋企人呀李小姐!?

若妳問我世上有好工人麽?我肯定咁話妳聽...有,當有日我幸運地遇上,我心甘命低當佢屋企人,但係妳唔好盲目咁去叫人點點點囉!

conclusion: 妳對工人好我欣賞妳,不過妳唔好代表我囉!

男爵府

該組織宣揚「外傭不等於工人,而是家庭一分子」的訊息

佢地係唔係白痴定傻架? 外傭是家庭一分子??
如果佢唔收我 $3580 一個月, 係屋企做家務, 我比佢食同住, 佢就是家庭一分子!!!
收錢,放假, 就當自己係工人, 想要分享福利, 找著數就當自己是家庭一分子呀? 真係冇公理......

別墅

我帮老板打工=老板親人?

真係唔X知d 人点諗. 0 咀 中

大宅

我洗唔洗分埋半個老公同床位比佢呀?佢有本事做我老公二奶我咪焗當佢係一份子囉,呢個咩Doris Lee係唔係就係咁呀? 我真係"au"爆頭都諗唔明點當佢地係家中一份子,而家比佢食比佢住比佢用,佢話唔食豬肉我就餐餐加買牛or雞比佢食,佢話唔食通心粉又鍾意食辣,我屋企冇人食辣,我都走去買d辛辣麵比佢食,晚晚佢瞓先過我,佢6:30起身,我都7:30啦,打風落雨佢係屋企抱住我個女揮住手同我bye bye,我都要冒雨轉幾程車返工呀,但係一擰轉頭望到個女就mug都冇所謂,唔通我為佢呀?痴x線, 佢地對我地又幾時講過感情呀?一啲先兆都冇話唔做就唔做,我要谷x住度氣比$佢之餘重要頭痛個女邊個照顧..叫佢掙開d對死人眼睇清楚現實先講野啦. [quote]原帖由 freshmom 於 09-7-21 11:53 發表
該組織宣揚「外傭不等於工人,而是家庭一分子」的訊息

佢地係唔係白痴定傻架? 外傭是家庭一分子??
如果佢唔收我 $3580 一個月, 係屋企做家務, 我比佢食同住, 佢就是家庭一分子!!!
收錢,放假, 就當自己係工人, 想要 ... [/quote]
~~MAG~~

首頁
12345...6

尾頁

跳至