婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

其實我又唔係好介意上99屋企食飯,我都一星期返去一次㗎,仲同埋個仔tim!

每個新袍同99都係妥㗎啦,每個新袍都覺得99講嘢有骨,刻薄,淨係識話個新袍有乜唔掂,但係自己嘅女就好掂。

啲99又覺得啲新袍唔識做,煮飯唔好食,攪到佢個仔瘦晒,又唔識做家務。

但係我返工啲上司咪仲難頂,由其啲無嫁嘅變態女人,嗰啲仲痴啦。果啲都應付到啦,99又有乜難呢? 99講乜都聽唔到囉,如果自己勞氣,好容易病㗎,我真無咁傻丫!

大宅

哈哈! 經過我長期抗戰, 我終於唔駛返奶奶度食...

我又係一星期要去一次, 老公又係超級孝順, 次次去到99度, 我都好唔自在, 佢煮D嘢又唔好食, 最慘係佢以自己煮嘢好勁, 又唔鍾意人睇無線, 一定要睇亞視, 又唔捨得我地走, 係要人坐耐D, 大佬...第日仲要返工架! 我C6日日六點已經要起身, 佢要我地留到11點先安樂, 都變態架!

我宜家唔去99度, 剩係放C6自己返去, 當然佢想一齊返, 不過我話...你阿媽又唔係想見我, 佢剩係想見你, 你返咪得lor, 我都唔駛你成日返我老豆阿媽度啦! 我自己Daddy Mummy都唔會好似99咁, 一定要返去, 都唔知點解D 99特別麻煩...

咁我老公都唔迫我喇! 其實我老公自己都覺得99煩, 我地假期已經唔多, 有時想放假留係屋企都唔得, 要去99度, 宜家我老公都盡量隔個星期日先返

我99變態倒係我地結婚第一年, 要我老公一星期返3晚呀, 我99仲住天水圍呀! 返少晚, 我99又喊, 出招駁同情...

大宅

原帖由 FM94.8 於 09-7-20 16:50 發表

唔上去食係唔想99粗心, 因為(我)自己個日想食咩都唔知, (費事講佐食咩, 99煮佐, 夾硬要食),

儘量安排d應酬响食飯個日, 有籍口唔去,

呢兩招我都有用過喇.....但佢就成日迫我c6要我上去食飯囉! 呢樣我好反感!

男爵府

有一日我老公要我去99屋企食飯,我話今晚又去?(因昨天已去)我老公即刻發脾氣,我話我只係講多咗一個又字,你就咁樣?我仲要係有咗七個月.
男人就係咁樣,佢屋企人無論有幾煩,佢都有無比既忍耐力,唔只對99,係所有屋企人,但對老婆,就少少嘢都發火,每次佢對我同個女唔耐煩,我都會諗起佢點對佢啲超煩既屋企人而又咁樣對我同個女,跟住就會好唔開心.

複式洋房

原帖由 fairyfloss 於 09-7-20 22:19 發表
有一日我老公要我去99屋企食飯,我話今晚又去?(因昨天已去)我老公即刻發脾氣,我話我只係講多咗一個又字,你就咁樣?我仲要係有咗七個月.
男人就係咁樣,佢屋企人無論有幾煩,佢都有無比既忍耐力,唔只對99,係所有屋企人,但 ...

ME TOO!

複式洋房

原帖由 littlekenny 於 09-7-20 17:52 發表

我又係一星期要去一次, 老公又係超級孝順, 次次去到99度, 我都好唔自在, 佢煮D嘢又唔好食, 最慘係佢以自己煮嘢好勁, 又唔鍾意人睇無線, 一定要睇亞視, 又唔捨得我地 ...

我C6話如果結左婚要一星期返去3-4晚,星期六日要上去坐一陣.....
你地當時係點樣由3日變一晚GA?

大宅

原帖由 kalincliff 於 09-7-21 12:01 發表

我C6話如果結左婚要一星期返去3-4晚,星期六日要上去坐一陣.....
你地當時係點樣由3日變一晚GA?

都係用時間慢慢改變99, 初初99好唔慣見唔倒我老公, 成日喊, 好煩, 我姑9又加鹽加醋, 我老公只好辛苦D, 一星期返3-4晚, 等99慢慢習慣下, 過幾個月, 可能老公做嘢都忙, 要OT, 咪同99講唔得閒, 咁減下減下, 咪一星期一次lor, 講真, 我C6都覺得佢阿媽煩, 同埋有時同佢阿媽都無咩嘢講, 我C6都唔願返... 宜家直頭兩星期一次

我老公有時miss咗我99D call, 我99都問長問短, 好似我唔俾佢聽咁, 煩死....

伯爵府

育兒性格勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

起初我好憎對住隻99食飯架,見到佢就憎呀~
食餐飯可以講埋佢自己覺得好笑既野,實情又唔見得好好笑,又講粗口,我一定黑面~我平時食得最慢既一個,一同隻99食,我會食半碗飯算喇~見到佢就忟呀,成日扮晒野,野都唔想同佢講呀,可況係食飯~:;pppp:

侯爵府

好媽媽勳章

我99同你99都幾似…佢又係覺得自已煮d野好好食(佢同我媽咪講,話自已煮野好好食、好叻),但我唔覺得囉,一係就好咸/無味,一係就煮d騎呢食送(煮乜都加南乳)…我同C6都要好早起身返工,99又係味捨得C6走,搞到次次返到屋企都over 11點…如果C6唔返去食99會扮可憐話掛住個仔!
原帖由 littlekenny 於 09-7-20 17:52 發表

我又係一星期要去一次, 老公又係超級孝順, 次次去到99度, 我都好唔自在, 佢煮D嘢又唔好食, 最慘係佢以自己煮嘢好勁, 又唔鍾意人睇無線, 一定要睇亞視, 又唔捨得我地 ...

侯爵府

好媽媽勳章

我都好憎對住隻99,佢變態架,我平時最多食1碗飯(女性呢個份量都好正常o者,我唔係減肥),去到99度,99會迫我食多碗飯,邊會有99迫人食飯架,但佢從來無迫我食食送囉(但我真係唔多掂佢d食送,太難食),我話1碗飯夠啦,99就話:"邊有人食1碗飯甘少?怪人!",我即O咀…
原帖由 barbiewong 於 09-7-21 16:59 發表
起初我好憎對住隻99食飯架,見到佢就憎呀~
食餐飯可以講埋佢自己覺得好笑既野,實情又唔見得好好笑,又講粗口,我一定黑面~我平時食得最慢既一個,一同隻99食,我會食半碗飯算喇~見到佢就忟呀,成日扮晒野,野都唔想同佢講呀 ...

大宅

我試過同樓主差不多情況, 不過唔係要食齋, 而係我對某D海鮮過敏, 食完分分鐘要入急症室.

老公屋企完全知道我唔食得海鮮, 但係奶奶唔會理我, 次次食飯番去, 都剩可以食青菜.

最離譜一次, 係過年做節食飯, 成枱都係魚蝦蟹蜆蠔, 唔煮雞唔煮肉, 連青紅蘿蔔瘦肉湯都要加舊响螺, 因為要俾臉奶奶所以硬食, 結果夜晚要睇急診.

之後我同老公好婉轉咁講, 我知道奶奶好鍚我地先會煮咁好餸, 但係我無福消受, 我又唔想咁大牌要老公全家人就我一個, 唯有以後少D同佢番去食飯, 閒日佢一個人番就得.

大宅

似玩野多,做節點會冇雞

原帖由 A.C.C. 於 09-7-22 11:56 發表
我試過同樓主差不多情況, 不過唔係要食齋, 而係我對某D海鮮過敏, 食完分分鐘要入急症室.

老公屋企完全知道我唔食得海鮮, 但係奶奶唔會理我, 次次食飯番去, 都剩可以食青菜.

最離譜一次, 係過年做節食飯, 成枱都係 ...

首頁

尾頁

跳至