論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我家姐姐每次做完工作都會返房做佢自己的野(例:看書,做工藝品ETC...), 我或C6在家當然OK, 但我們返哂工, 就會留下我的孩子(7歲)一人在廳, (因我在CAM看到), 媽媽們你哋覺得可以嗎? 但如果叫佢出廳又好似無野佢做, 叫佢坐係梳化睇住我的孩子嗎? 又好似唔知點咁, 如果係你哋會點?有什麼意見可以給我?

大宅

原帖由 Fiona 於 09-7-20 15:15 發表
我家姐姐每次做完工作都會返房做佢自己的野(例:看書,做工藝品ETC...), 我或C6在家當然OK, 但我們返哂工, 就會留下我的孩子(7歲)一人在廳, (因我在CAM看到), 媽媽們你哋覺得可以嗎? 但如果叫佢出廳又好似無野佢做, 叫 ...

如果你比姐姐做晒嘢後可以睇書, 做工藝品, 咁0係廳一樣可以.

男爵府

我個女會主動叫姐姐同佢玩㗎喎...姐姐都會㗎.

我開頭都有要求工人陪女女玩咁囉...

侯爵府

好媽媽勳章

7歲 => no problem la.
7歲 kid want to sleep by themself in their own bed room la!

我家姐姐每次做完工作都會返房做佢自己的野(例:看書,做工藝品ETC...), 我或C6在家當然OK, 但我們返哂工, 就會留下我的孩子(7歲)一人在廳, (因我在CAM看到), 媽媽們你哋覺得可以嗎? 但如果叫佢出廳又好似無野佢做, 叫 ...

珍珠宮

7歲其實都好細, 要做自己當然搞掂好, 小朋友瞓或妳地大人係到啦, 我會開聲叫她陪囝囝玩, 講故事或做其他野囉.

伯爵府

問題唔係小朋友幾多歲留左廳,
而係工人既工作之1係照顧孩子, 當佢做完家務後, 應該係要陪住孩子的, 唔係做自己野囉.

男爵府

你個仔要唔要個姐姐陪先?

男爵府

OK......7歲有佢自己既空間........如果阿仔無要求.......just leave her alone lar.

子爵府

原帖由 babyjerry 於 09-7-20 15:56 發表
OK......7歲有佢自己既空間........如果阿仔無要求.......just leave her alone lar.

同意。
但係姐姐一定要打開房門,兼不時要去留意小朋友在做什麼 —— 保障小朋友的家居安全是她的工作之一。
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

伯爵府

7歲, 我唔mind工人做好野有私人時間, 但工人不可閂埋門。 同埋少主有要求時, 要即時take action。

男爵府

我覺得俾小孩子自己玩都好, ,要學懂獨處。不過姐姐即使不在廳也要留意小朋友, 最好間唔中出來睇下佢做緊乜, 唔好以為小朋友唔出聲就一定安全。

大宅

原帖由 hialice 於 09-7-20 18:19 發表
我覺得俾小孩子自己玩都好, ,要學懂獨處。不過姐姐即使不在廳也要留意小朋友, 最好間唔中出來睇下佢做緊乜, 唔好以為小朋友唔出聲就一定安全。

問題係會唔會比較難去搵倒一個咁自動自覺, 對小朋友又咁專注既工人呢?

複式洋房

回覆 1# cowkingb 的文章

我姐姐佢又無閂埋門,不過7歲話大唔大,話細唔細,有時都驚佢有咩事無人知啫, 好彩我自己都可以係CAM到見到佢。

別墅

原帖由 Fiona 於 09-7-22 17:51 發表
我姐姐佢又無閂埋門,不過7歲話大唔大,話細唔細,有時都驚佢有咩事無人知啫, 好彩我自己都可以係CAM到見到佢。

My son usually ask the maid to play with him, so she won't have much time alone in her room. It's OK if the maid stay in her room for a while if the child is 7 years old.

別墅

原帖由 123!@# 於 09-7-20 15:39 發表

問題唔係小朋友幾多歲留左廳,
而係工人既工作之1係照顧孩子, 當佢做完家務後, 應該係要陪住孩子的, 唔係做自己野囉.

同意!您兩公婆在家當然無問題,但係只得工人和小朋友就要特別小心!您千萬別想得太多 (工人會唔會無聊或唔好意思等問題),意外永遠就是大意所做成!您小朋友都只是7歲,並不是17歲嗎!
只是本人之想法。

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

叫佢坐係梳化睇住我的孩子, 好似唔知點?? - 點解會唔知點? 可以坐梳化睇書已經好好, 我地係公司老細都唔會比.

做完野咪見佢坐係廳同阿仔玩下,我個仔通常會叫工人同佢玩下UNO, 飛行棋等,就算睇書都要係廳睇,講真7歲話大唔大, 話細唔細.另外,我唔會比佢做功藝品,呢d野應該係佢放假時先可以做.有時唔係好明點解你地會怕唔好意思,佢地打工當然要聽老細話,而且呢D要求一D都唔過份姐啫.

首頁

尾頁

跳至