跳至
[2009年] 妊娠糖尿

首頁

尾頁

大宅

今日去贊育睇飲糖水的報告,我竟然有妊娠糖尿,仲要係8.3...要戒口喇!有無媽咪有經驗?

複式洋房

我去年11月生,8月時發覺有,又係8點左右,好慘,好多甜野唔可以食,要跟餐單食野,成日唔飽,醫院有營養師同你跟進的,我仲記得9月有一日要住一日聯合醫院,朝八晚八,食佢五餐同抽五次血!!

禁止訪問

大宅

贊育安排左我今日見營養師,下星期三就輔9晚8:30留院食營養餐及抽血。我好擔心會影響bb的健康呀!我而家先開始控制飲食,會唔會太遲? 我在網上看到太多可怕的影響,令我都好驚。會有早產的危機嗎?

原帖由 Granadilla 於 09-7-21 09:44 發表
我第一胎有,今胎都有,都預左,不過今次唔駛入院食營養餐

大宅

唔好太擔心, 我尋日先係贊育stay 咗 1日,吃足4餐(連小吃), 抽3次血, 我都希望10日內醫院唔好打啊, 表示合格. 我之前都係見咗營養師, 跟餐單吃咗一星期, 雖然呢1 星期都好難捱, 但為咗bb同自己健康, 一定要堅持, 當然之後都要堅持啊, 我依傢連吃生果份量, 都會跟住本書呀, (strawberry 8粒, cherry 6粒......)

大宅

ORANGEBANANA,

原來我地差一星期就相遇喇!希望你都收唔到贊育的通輯電話啦!
等左成日, 你有無悶到發慌? 係咪抽完血有free time?
我大部份都跟餐單,其實都覺得飽, 只係心癮難耐。昨晚我忍唔住食左一粒朱古力,內疚左成晚。
而家都係盡量多菜多菇少油少糖。
我上胎肥44磅都無糖尿, 今次肥左18磅就中招, 唔知係咪年紀大左...

cherry

原帖由 ORANGEBANANA 於 09-7-23 12:26 發表
唔好太擔心, 我尋日先係贊育stay 咗 1日,吃足4餐(連小吃), 抽3次血, 我都希望10日內醫院唔好打啊, 表示合格. 我之前都係見咗營養師, 跟餐單吃咗一星期, 雖然呢1 星期都好難捱, 但為咗bb同自己健康, 一定要堅持, 當 ...

複式洋房

我都係在贊育飲糖水時check到有妊娠糖尿, 可能由於上一胎都有事, 所以今胎又中招, 不過我就無妳地咁聽話跟足餐食, 因為真係會好肚餓, 所以有時都會超標, 不過我諗唔太過份應該都ok!

大宅

我都係呀!!
空肚4.6,但飲完糖水2小時後就8.6,好驚呀!!!
我下個月6號要見醫生呀mouth:
]

大宅

cherry,

我前兩日忍唔住打咗去贊育問血糖結果, 佢的已覆我唔洗返醫院覆診, 表示ok呀. 真係好啊,依傢可以放心, 我依傢吃嘢老公同阿媽都會成日監視我呀, 提我少吃多滋味呀!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唉~~尋日先係QE覆診+飲糖水..點知...我冇想過今次發生自己身上.可能第一胎冇事,估唔到第二胎就中招...
空肚抽血冇事,飲完糖水兩小時後就8度,高左小小.正常7.7度就合格...今日姑娘打電話黎血糖超標,並要安排入院一日...我還未決定邊一日,因為要安排亞仔邊個湊,而家就頭痛,同埋比較煩.

想問你地係醫院係唔係留足全日呀?
例如早上8:30至晚上8:30先至走得?????
我需要確定時間.
The ticker URL: http://lb3m.lilypie.com/gFQmp8.png
http://tickers.baby-gaga.com/t/foxfoxadb20091003_-9_My+child+is.png[/img][/url]

大宅

ORANGEBANANA,

恭喜你pass呀!希望我都ok啦!我而家成日安慰自己, 捱2個月o者,唔駛由第3個月就開始捱, 已經好好架喇! 我都有偷飲奶茶,不過只下好少好少糖, 唔飲去唔到廁所...

puppy,
我昨天在贊育係9:00a.m.-8:30p.m., 但係只有chair, 無床位, 坐到petpet痛。我地昨天有3檯近30個媽媽, 好多人,好在我個檯d媽媽都好好傾, 無咁悶。我聽昨天的mama話廣華有床訓架, 但qe就唔清楚。

原帖由 ORANGEBANANA 於 09-7-30 12:38 發表
cherry,

我前兩日忍唔住打咗去贊育問血糖結果, 佢的已覆我唔洗返醫院覆診, 表示ok呀. 真係好啊,依傢可以放心, 我依傢吃嘢老公同阿媽都會成日監視我呀, 提我少吃多滋味呀! ...

大宅

哦~~~即係唔會有得早d走.
我尋日飲糖水,都見到有其他mami都係食粥,我諗都係冇床位架~~只係我心中有數,同你一樣坐到pat pat痛.

我而家約左3/8入院啦,到時一定悶到七彩....

原帖由 CHERRYIEONG 於 09-7-30 13:05 發表

puppy,
我昨天在贊育係9:00a.m.-8:30p.m., ...
The ticker URL: http://lb3m.lilypie.com/gFQmp8.png
http://tickers.baby-gaga.com/t/foxfoxadb20091003_-9_My+child+is.png[/img][/url]

大宅

hellopuppy,

係呀, 你睇下自己有咩興趣,帶定d雜誌、書、nds去啦!我個日有個日本媽媽織冷衫添呀!不過我在贊育2:00抽完血之後有個break, 5:15左右先再返去,可以去行下街。唔知你個間有無。

原帖由 hellopuppy 於 09-7-30 17:36 發表
哦~~~即係唔會有得早d走.
我尋日飲糖水,都見到有其他mami都係食粥,我諗都係冇床位架~~只係我心中有數,同你一樣坐到pat pat痛.

我而家約左3/8入院啦,到時一定悶到七彩....

...

洋房

我又係飲完糖水之後 8.3 呀, 我喺威爾斯睇架, 佢地冇叫我入院, 只係跟餐單同自己吉手指咋...

餐後兩小時要控制喺 4-7 度內, 我個數成日都好飄忽, 有時四點幾, 有時六點九, 唔知會唔會唔係咁好呢?

其實每餐都食唔飽, 真係好難頂呀. 尤其出街食嘢就真係好煩了...

大宅

甜滋滋,

咁你都好d, 自由d。不過一日要拮幾多次手指呀?
只要唔超標, 有d上落都無所謂啦!
出街食野就真係好難把持得住...我星期六去左ucc, 真係好難忍口....

原帖由 甜滋滋 於 09-8-1 22:45 發表
我又係飲完糖水之後 8.3 呀, 我喺威爾斯睇架, 佢地冇叫我入院, 只係跟餐單同自己吉手指咋...

餐後兩小時要控制喺 4-7 度內, 我個數成日都好飄忽, 有時四點幾, 有時六點九, 唔知會唔會唔係咁好呢?

其實每餐都食唔 ...

複式洋房

我是0704 and 0909 mami, 我仲大wok 飲完糖水9呀!早期妊娠糖尿大概19週,第一胎B 女8.2lbs 又唔過4kgs, 我又唔肥又冇family history, already eat the meal plan from PWH, add oil lar sister!

大宅

好開心呀!頭先打左電話去贊育問妊娠糖尿的報告,佢話pass呀! yeah! 唔駛擔心要入院再check!

原帖由 BingBing414 於 09-8-3 15:51 發表
我是0704 and 0909 mami, 我仲大wok 飲完糖水9呀!早期妊娠糖尿大概19週,第一胎B 女8.2lbs 又唔過4kgs, 我又唔肥又冇family history, already eat the meal plan from PWH, add oil lar sister! ...

大宅

恭喜你呀,已PASS喇~~

今日已人院啦.
只得4個人,好悶~~
哈哈~~我頂唔順偷走出去,去左旺角買左D BB衫,之後再返qe..

我今日基本上已經PASS, 我問過D姑娘啦.
所以我都唔係太過擔心了.

原帖由 CHERRYIEONG 於 09-8-3 17:00 發表
好開心呀!頭先打左電話去贊育問妊娠糖尿的報告,佢話pass呀! yeah! 唔駛擔心要入院再check!

大宅

hellopuppy,

恭喜你都pass呀!
拮手指驗即時知結果,真係好!
我昨天已經有少少放鬆,獎勵自己食花生醬toast喇!不過呢2個月都會注意唔好食太多糖/麵包/朱古力(我的至愛)但我就應該唔會好似之前咁嚴, 一丁點糖都唔食。

原帖由 hellopuppy 於 09-8-4 00:53 發表
恭喜你呀,已PASS喇~~

今日已人院啦.
只得4個人,好悶~~
哈哈~~我頂唔順偷走出去,去左旺角買左D BB衫,之後再返qe..

我今日基本上已經PASS, 我問過D姑娘啦.
所以我都唔係太過擔心了.

...

複式洋房

我今日係東區飲糖水. 下晝姑娘打0黎話我超標. 但無話超幾多. 淨係叫我下星期二朝早食埋早餐返去. 要見醫生. 同埋可能見埋營養師.

我上一胎無事wor, 唔知點解今胎會中招.

你地知唔知0個日返去醫院查實會做D乜0架?
Nonstop528 :)

首頁

尾頁

跳至