跳至

首頁

尾頁

大宅

宜家個小朋友就快番學, 大家有冇想過唔做, 回家照顧小朋友, 咁又可以接番學/放學, 見多d, 不過冇得係咁shopping, 比左好大壓力c6?????

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

I don't want to be a full-time mum...............but i want to be half-time (work a.m only) mum! can earn money and take care the little one!

原帖由 isaacim 於 09-7-21 13:57 發表

宜家個小朋友就快番學, 大家有冇想過唔做, 回家照顧小朋友, 咁又可以接番學/放學, 見多d, 不過冇得係咁shopping, 比左好大壓力c6?????

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

i want to be half-time (work a.m only) mum! can earn money and take care the little one!

原帖由 isaacim 於 09-7-21 13:57 發表

大宅

i want too, or 自己攪小生意, 自由d, 不過我宜家份工, 好stable, 冇問題, 一時時忙(第自己做得快唔快), 5點放工冇OT, 老闆 LIKE 我, 冇壓力! 不過我ARM ARM 想到生左第2個先再算, 可以頭先同個SUPPLIER 傾開佢個仔K2見家長時, 老師SUGGEST 佢唔好做, 因為佢個仔好跟伯娘, 而伯娘又好就佢....... 先攪到我好想做下 FULL TIME MAMI, 不過我EQ好低, 我驚我日日打仔....

原帖由 welcome 於 09-7-21 14:07 發表
i want to be half-time (work a.m only) mum! can earn money and take care the little one!

大宅

但照計做全職媽咪唔係應該在bb0-2歲時做最好咩,因果段時期是bb最需要媽咪的時候,好多外國的媽咪都會在bb出世後頭兩年唔做野...

而我有份穩定嘅工當然唔會唔做湊b啦;而且我本身都唔鍾意做全職媽咪~學welcome咁講half-day可能我都得嘅~
[link=http://www.TickerFactory.com/][image noborder]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10051;29/st/20101228/dt/14/k/e4b9/preg.png[/image]
[/link]

大宅

我EQ都好抵,我都驚我會虐兒~

原帖由 isaacim 於 09-7-21 14:22 發表
i want too, or 自己攪小生意, 自由d, 不過我宜家份工, 好stable, 冇問題, 一時時忙(第自己做得快唔快), 5點放工冇OT, 老闆 LIKE 我, 冇壓力! 不過我ARM ARM 想到生左第2個先再算, 可以頭先同個SUPPLIER 傾開佢個仔 ...
[link=http://www.TickerFactory.com/][image noborder]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10051;29/st/20101228/dt/14/k/e4b9/preg.png[/image]
[/link]

大宅

原帖由 ling_piglet 於 09-7-21 15:27 發表
但照計做全職媽咪唔係應該在bb0-2歲時做最好咩,因果段時期是bb最需要媽咪的時候,好多外國的媽咪都會在bb出世後頭兩年唔做野...

而我有份穩定嘅工當然唔會唔做湊b啦;而且我本身都唔鍾意做全職媽咪~

同意呀...現在都OK 呀!! 尚算自由喇 ! 成日係屋企揍女, 我諗我會頂唔順呀 !
天生一對大電眼,仲有立體 4D 勁長鬈捷毛 HAHA  ~
Welcome to PY's Blog      

大宅

我都係唔 like 做 full time mum 呀, part time 都可以,不過边有咁理想既工吖.

我份工同樣ok,唔多野做,又準時走到,所以我應該会係到養老,直至佢"盼"我走啦.....

男爵府

畀面勳章

我放棄唔到份Medical。而家直情工都唔敢轉。

大宅

我連 part-time 都唔想呀, 湊仔好辛苦, 可免則免!

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

大家覺唔覺...我...好偉大

男爵府

HAAHAAA~~~ 我 d EQ 又係好低, Chloe 郁d 就比我鬧 gar!

half time 我唸都係啱我多d!

原帖由 ling_piglet 於 09-7-21 15:30 發表
我EQ都好抵,我都驚我會虐兒~

男爵府

覺! EQ 仲好高 TIN!!

原帖由 fishmum 於 09-7-22 13:17 發表

大宅

你點止偉大, 仲好幸福 tim....
原帖由 fishmum 於 09-7-22 13:17 發表

大宅

原來個個亞媽EQ都咁底, 睇下有冇D COURSE "如何提升EQ" 先, 一齊報讀....

原帖由 loching 於 09-7-22 14:22 發表
HAAHAAA~~~ 我 d EQ 又係好低, Chloe 郁d 就比我鬧 gar!

half time 我唸都係啱我多d!

大宅

我諗我都唔可以做full-time mum, 試過菲傭返家鄉個14日, 雖然對住佢關係好左, 但真係好辛苦...

而且自己賺錢唔駛問c6攞, 買野唔駛睇佢面色

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

EQ course...唔洗啦! 一齊"爛買爛玩爛食" 咪得囉:;pppp:

原帖由 isaacim 於 09-7-22 15:00 發表
原來個個亞媽EQ都咁底, 睇下有冇D COURSE "如何提升EQ" 先, 一齊報讀....

大宅

fishmum, 你EQ 真係高. 我都想唸同小方爛玩爛食. 但當佢唔肯同我合作時. 我真係火都黎

原帖由 fishmum 於 09-7-22 15:45 發表
EQ course...唔洗啦! 一齊"" 咪得囉:;pppp:

大宅

講開工作, 其實反而覺得仲可做多幾年full-time work, 但到小方差唔多到k2, k3, 我都要變full-time mum or 搵part-time. 因為佢地會將會需要教功課.

男爵府

畀面勳章

真羡慕你地有得諗。你地個個都係Richmum呀!

首頁

尾頁

跳至