興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近朋友借左部nikon d80比我, 我都係第一次接觸大機, 用過後覺得好正! 想買部nikon d90, 但睇呢度個個都好似話canon 500d正, 咁nikon定canon好呢?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你問呢個問題係第啲forum 隨時會引發C/N 大戰.

我哋有個不成文答案係"各有各好", 如果你有朋友用開NIKON又唔介意你唔識可以問佢, 冇鏡頭/配件可以問佢"借"來玩吓. 就買Nikon LA.

我唔覺呢度多人話Canon 500D 正, 只係多人問, 咁500D 又唔係差, 價錢亦合理, 冇理由叫人去買第二個牌子, 但成日都會加左句, 如果你budget 多少少可以考慮nikon D90.

原帖由 chaichai 於 09-7-22 01:53 發表
最近朋友借左部nikon d80比我, 我都係第一次接觸大機, 用過後覺得好正! 想買部nikon d90, 但睇呢度個個都好似話canon 500d正, 咁nikon定canon好呢?

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 chaichai 於 09-7-22 01:53 AM 發表
剩500d比d90. 我會揀d90多d.

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 KnN 於 09-7-22 09:54 發表
剩500d比d90. 我會揀d90多d.

me too
budget 夠, 我都揀 D90

大宅

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 +3金熱血 畀面勳章

唔好意思﹐咁我想問50d 同d90 0既分別又係點呢?thx!!!

版主

http://www.digitalreview.ca/content/Nikon-D90-D80-D300-Canon-50D-Compared.shtml#D90_50D

大宅

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 +3金熱血 畀面勳章

thx~

大宅

thanks, 多謝你地既回答!
依家老公可能會買nikon d300比我, 請問邊度買body平呢? 大約又幾錢?

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 chaichai 於 09-7-22 11:30 PM 發表
依家老公可能會買nikon d300比我, 請問邊度買body平呢? 大約又幾錢?
D300 我又唔覺得比d90 好好多喎, 但又重d. 我都係揀d90

版主

D90 新d, 況且可能就快有 D300S,
都係買 D90 好D

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

入門都係建議用 d90, d300 好用, 不過冇哂d情境mode, 對初入門有時未必下下ok

原帖由 chaichai 於 09-7-22 23:30 發表
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

民房

NIKON

大宅

D300出面開始唔返貨, if 靚媽咪用的話 (i.e. 女士) 我建議買D90, D300比D90重、女士用D90手感都幾好

大宅

Thanks....多謝你地既回答!
我會再諗下!

大宅

D300不如d700:)

別墅

D90好玩喔...都是個句身邊多朋友用什麼就同他去影下相借上手玩,看看自已想要什麼啦^^
http://www.babyhome.com.tw/ka_yan
Facebook: [email protected]

大宅

我買左c記450d+枝200鏡,之後學人去工聯會返學學影相,點知個亞sir用既係n記,佢話唔係太了解c記點用=.='''
但我用過朋友既D80,我覺得佢粒制好按d
如果返轉頭再揀我會買D90囉

版主

nikon 機, 好處係好多機 (D70, D80, D90)都有兩個DIAL, 轉Setting 好方便

唔緊要la, 都入左 450D, 都可以用來影靚相的

男爵府

我之前响500D, D90同50D之間諗咗好耐...500D連我都覺得輕得滯,何況我老公,所以foul咗。D90都好正,又有Movie,之不過我再試上手就覺得重得嚟個揸手位唔係咁舒服(可能我手大),好似淨係用手指揸咁,好快攰,所以最後揀咗50D。不過其實好似版主話齋,各有長處,最緊要係用嗰個覺得好咪得囉,影靚相,相機係工具嚟嘅啫,我覺得有graphics eye更重要,G9一樣影到好正嘅相㗎。

不過話時話,呢度好似個個都係用Nikon嘅?唔知問Canon嘢有無人可以解答到我呢?

版主

原帖由 Joeff 於 09-7-31 15:18 發表
我之前响500D, D90同50D之間諗咗好耐...500D連我都覺得輕得滯,何況我老公,所以foul咗。D90都好正,又有Movie,之不過我再試上手就覺得重得嚟個揸手位唔係咁舒服(可能我手大),好似淨係用手指揸咁,好快攰,所以最後揀咗50D。不過 ...

放心, 呢度都好多人用 Canon,
clpapa版主就係用Canon 的

我呢排都少用Nikon, 反而用 Panasonic 多

首頁

尾頁

跳至