在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

遲d會開始做全職ma, 應該點安排bb既時間表好呢?? 請比意見or提供time schedule作參考...謝謝!

(到時仲會有個初生bb, 無工人)

珍珠宮

好媽媽勳章

1個歲半, 1個初生, 我估你好難fix一個schedule, 到時你要執生.

初生bb食奶時間長, 食得密, 大便次數又密, 你又要用手洗衫, 又要抱住訓, 嘔左奶亦要換衫, 咁早又唔可以帶出街, 咁樣好影響哥哥(或姐姐)的時間表.

不如夠兩歲就送哥哥去幼兒班較好.

別墅

我都有考慮過比佢讀幼兒班, 但幼兒班多數都係full day, 我唔想佢讀full day (好貴), 加上好多人都話讀幼兒班有一半時間都係sick leave...
如果讀playground, 會5會好d呢? 但5知有邊間好??

我原本想同大b set time schedule, 同佢去公園玩, 睇碟, 家中親子遊戲,午睡, reading, 食野....唔知點安排, 亦唔知可唔可行??

大宅

坐月既一個月
如果冇人帶大b出街 佢真係會好悶
我住屋村 個時 我會比佢出去門口行下玩下

我個時 除左餵細b食奶 都好少抱 一有時間就同大b玩

唔知細b食奶時間真係好難就

大宅

我都覺得唔可以 set 定時間表....
我都係冇心理準備下岩岩做左全職媽媽... 要揍 22個月同3個半月...連落街都落唔到呀....

首頁

尾頁

跳至