自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

朋友的老公走了......我們都感到很難過!不知可否去探望她?到殯儀館拜祭是否一定要留下東西(白金)?白金是否一定要即場給,還是可以提早給?

複式洋房

朋友才30多歲便英年早逝,可以送花牌嗎?

珍珠宮

BK Milk勳章

我諗應該可以,希望你朋友安息

原帖由 yuenfai 於 09-7-25 00:11 發表
朋友才30多歲便英年早逝,可以送花牌嗎?

大宅

生命無常.
你遲d多d陪你朋友.未亡人需要安慰,亦需要時間平伏情緒.

男爵府

原帖由 yuenfai 於 09-7-24 23:54 發表
朋友的老公走了......我們都感到很難過!不知可否去探望她?到殯儀館拜祭是否一定要留下東西(白金)?白金是否一定要即場給,還是可以提早給?

緊係可以探佢啦. 但如果你or 你屋企有喜事, 就唔可以紅白相沖. 不過, 我唔清楚帛金可唔可以提早比. sorry.
希望你朋友的心情快d平服啦.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 1# yuenfai 的文章

可以提早比的,因有些人未必會親自到"大酒店",只需將"白金"放在白信封内便可~~至於可否探你的朋友,我覺得只要你朋友知你關心她便足夠,或給她一些慰問的訊息會比較好,因這個時期去探她,她未必想你們見到她難過和傷心,而且她可能想靜吓~~(這只是我的經曆和感受,希望有用)希望你朋友振作,而她的老公會安息..

珊瑚宮

環保接龍勳章

1。若妳有要事在身,不方便出席喪禮,
  聽人講可以提前比白金。
2。妳可選擇做白金/花牌,妳可視乎妳朋友經濟情況。
3。朋友當然可以探望,係呢個時候,更需要朋友的
  關心與支持。

禁止訪問

大宅

先人去世後, 你已經可以比帛金, 唯一禁忌係出咗殯後唔可以比帛金,因為 出殯(上山)已代表白事告一段落。但白事未結前可以託人比帛金, 習俗係唔可以叫他人代你比住先。

原帖由 EQGO 於 09-7-25 00:41 發表

緊係可以探佢啦. 但如果你or 你屋企有喜事, 就唔可以紅白相沖. 不過, 我唔清楚帛金可唔可以提早比. sorry.
希望你朋友的心情快d平服啦.

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

有時間多 D 名吓你朋友如果可以的話睇佢有咩要幫手的就幫下....

珍珠宮

原帖由 ricetaster 於 09-7-25 08:47 AM 發表
先人去世後, 你已經了以比帛金, 唯一禁忌係出咗殯後唔可以比帛金,因為 出殯(上山)已代表白事告一段落。但白事未結前可以託人比帛金, 習俗係唔可以叫他人代你比住先。

...

Yes!!!希望樓主的朋友,心情快d回復返啦!!!
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

複式洋房

多謝大家的意見,我決定先用信息安慰她,(因她多次未接電話,可能想靜一下。)之後再再給她電話,希望她快點振作起來。

大宅

生有時,死有命,叫你朋友放開一些. 不過時間先係最好既治療. 你係佢身邊support佢 la...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

白金可以提早比,
希望妳朋友唔好太難過
妳得閒可以既陪佢多d
睇吓有咩幫手.

男爵府

樓主朋友要堅強呀!

首頁

尾頁

跳至