家庭理財

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

港元3個月0.05厘, 人仔3個月0.83厘, 想用部份錢換左人仔再造定期, 有冇高人可比D意見ah? thx......

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 tanping 於 09-7-25 23:07 發表
港元3個月0.05厘, 人仔3個月0.83厘, 想用部份錢換左人仔再造定期, 有冇高人可比D意見ah? thx......

水晶宮

畀面勳章

即係用港元換人民幣,再用人民幣造定期, 息口高D喎, ok ma? 請大家比D意見. thx....

大宅

依家人民幣個價位已經好高,
我覺得無咩水位有得賺.......
仲要預定轉番港元時有機會"si"差價.

男爵府

咁點解吾買東亞個隻人民幣債券

水晶宮

畀面勳章

原帖由 wongcy 於 09-7-27 12:01 發表
咁點解吾買東亞個隻人民幣債券

係吾係東亞呢隻人民幣債券好D, interest 會高D. 唔好意思, 因未買過債券, 吾係好識呢家野.

大宅

係呀!利率2.8%,每半年派息1次,2年期.每張債劵面額10,000人仔.但會有風險.(就是發債機構執笠,d$$可能冇哂).

原帖由 tanping 於 09-7-27 12:37 發表

係吾係東亞呢隻人民幣債券好D, interest 會高D. 唔好意思, 因未買過債券, 吾係好識呢家野.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我都考慮做人民幣定期。但我聽的銀行職員明天就快有人民幣債券新推出。可留意下

民房

有說銀行買人民幣債券要用2個鐘, 而家銀行好驚死, 也都做到凸, 驚再雷曼事件, 而且我覺得人債2.8%都唔係咁吸引

大宅

係呀! 我買東亞人債用了個零鐘,所以你哋想買,要預備充足時間.

原帖由 CharlieChan 於 09-7-28 00:51 發表
有說銀行買人民幣債券要用2個鐘, 而家銀行好驚死, 也都做到凸, 驚再雷曼事件, 而且我覺得人債2.8%都唔係咁吸引

男爵府

國家開發銀行昨宣佈,在港發行不少於 10億元人民幣債券予機構投資者及零售投資者,是繼東亞銀行( 023)旗下東亞中國發行今年首批人債後,緊接出場的第二批包括零售部份的人債。

市場人士表示,上次東亞發行人債,已消化部份購買力,加上今次票面息率較東亞的 2.8厘為低,預期是次國開行人債認購反應一般,料僅足額而已。

票息 2.45厘 每半年派息
國開行發行的人債今起至下月 14日接受認購。是次發債年期為兩年,票面息率 2.45厘,每半年派息一次,將於下月 20日發行,聯席牽頭行及入賬行是滙豐及中銀香港( 2388)。
國開行上次在港發債是 07年,亦是首批在港發行的人債,發債規模 50億元人民幣,當時超額認購 1.8倍。該行副行長高堅昨日表示,發債不僅為集資,亦反映中央支持本港金融及債市發展。

銷售時間料縮至半小時
早前東亞中國發行的人債超額認購僅 0.58倍,反應未如過往兩年般熱烈,主要與銷售時間長逾一小時所致。滙豐亞太區主席鄭海泉昨表示,現時銀行公會就有關事情作討論,亦有客戶反映銷售時間過長,他希望是次發行的人債不會因此受影響,而該行亦有意在內地發行人債。
工銀亞洲( 349)董事兼副總經理黃遠輝表示,上次東亞中國發債,銷售及進行風險評估需時近一小時,他相信今次國開行發債銷售時間大縮一半至近 30分鐘,料銷售程序較暢順,但未必提高銷情,相信僅足額。
招商證券(香港)董事總經理溫天納表示,國開行發債票面息率不及近期東亞人債吸引,加上港股比較火熱,市場上有提供更佳回報率的投資工具以供選擇;上次認購東亞人債的投資者接近悉數成功認購,他懷疑市場是否具有足夠胃口吸納新的人債,預期是次發債認購反應僅一般。
至於未來滙豐中國等銀行有機會在港發債,溫天納估計,這些非國家政策性類銀行,料票面息率介乎 2.5至 2.8厘;而國家政策性銀行票面息率則介乎 2.3至 2.5厘,主因與國家主權評級相同,較穩定及較有保障。

國開行發行人民幣債券詳情
發行額:最少 10億元人民幣
年期:兩年
票面年利率: 2.45厘
付息日:每年 2月 20日及 8月 20日(每半年派息一次)
認購期:今日至 8月 14日
發行日: 2009年 8月 20日
到期日: 2011年 8月 22日
最低入場費: 1萬元人民幣
聯席牽頭行及入賬行:中銀、滙豐
接受認購銀行:中銀、交銀、東亞、建銀亞洲、集友、創興、中信嘉銀、大新、星展、滙豐、工銀亞洲、南商、上商、渣打、永亨、永隆

男爵府

回覆 1# wongcy 的文章

請問國家開發銀行穏唔穏?上次東亞中國的評級不高.

男爵府

我諗國家開發銀行都穩陣, 不過東亞都 ok 呀, 我東亞都有要到, 今次都會申請

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 1# wongcy 的文章

謝謝

大宅

唔好!買人債

水晶宮

畀面勳章

[quote]原帖由 chris_lo 於 09-7-28 13:25 發表
唔好!買人債 [/quote
点解???

男爵府

原帖由 chris_lo 於 09-7-28 13:25 發表
唔好!買人債

男爵府

國家開發銀行在港開首家分行 (商台新聞)
日期: 2009/07/29 12:14
國家開發銀行在港成立首家分行,董事長陳元表示,是業務進入國際化的重要步伐。截至今年上月底,國開行的外匯貸款額,累計七百九十幾億美元(拆合約六千一百幾億港元),排名內地銀行業的首位。 國家開發銀行截至去年底,在港貸款額為三百五十幾億港元,客戶包括港鐵、海洋公園及西隧等;已批出但未發放的貸款為一百五十幾億港元。

原帖由 heiB 於 09-7-28 09:50 發表
請問國家開發銀行穏唔穏?上次東亞中國的評級不高.

首頁

尾頁

跳至