心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

生唔生bb, 好煩!!

我囡囡已經就快6yrs old. 前年我同老公已經決定要第2個bb, 但唔係好成功, 又因為一d屋企事, 跟住生bb問題就不了了之.
我知我老公好恨生多一個, 佢話生多一個可以陪下囡囡, 我都認同. 但前2年我都好想, 反而現在唔多想, 我覺得囡囡已經咁大個, 生多一個年齡相差都好遠, 我又好怕再湊bb, 又怕bb出世之後會嘈住囡囡做功課........好多負面野諗.

昨晚, 我老公又同我講呢個問題, 佢話我年紀唔細, 再老d先至生bb會好危險 , 佢話不如快d生多個.
我真係唔知點好, 其實我都想要多個, 不過bb頭o個2年, 真係好麻煩, 好惡湊 .

大宅

Re: 生唔生bb, 好煩!!

我都有這個問題,加上經濟問題,但我好想生多個

子爵府

winwin323,
我個人係好贊成多D兄弟姊妹既,比我都會生.
不過,你個女女已經6歲了,除非自己真係好想啦,又或一定要生個仔啦,否則相隔咁多年,我諗我唔會要啦!
This is my own opinion.

別墅

winwin323,
如果經濟許可,真係可以生多個架.
也可以請個工人返來幫忙一下,就無咁辛苦了

:-D 幸福是當我擁有你 :-D http://tw.pg.photos.yahoo.com/ph/fibe001/album?.dir=/861c

侯爵府

winwin323,

相隔6年都唔算好耐o者! 我同我家姐都係相隔6年, 同阿哥就相隔9年。

o個時我家姐6歲幾, 已經幫初生o既我沖涼、換片, 又同我玩, 雖然當佢讀中學, 我仲係讀緊小學o既時候, 我o地好似玩o既o野同講o既o野都唔係好o岩。 佢出o黎做o野之後, 成日都買o野比我氹我開心, 又比零用錢我。 到大個o左, 尤其係我出o左o黎做o野, 同佢o既思想都好接近, 我o地非常之friend, 好似好朋友咁! 7年前, 佢雖然移o左民, 但係我o地一直都保持緊密聯繫, 事無大小都會互通電話, 一傾就會傾成個幾鐘。 所以話o者, 如果係同性的話, 年齡o既差距就根本唔成問題。

我知道呢個世界上, 最鍚我o既人係我家姐, 我真係好慶幸媽咪比o左個咁好o既家姐比我; 我家姐亦曾經講過: 好彩媽咪o係生佢出世之後6年, 生o左我呢個妹妹比佢。

就算我同阿哥相差9年, 冇疑細個o既時候係唔係好o岩玩, 不過大家都大個o左, 唔同住之後, 一見到面都有好多共同o既話題, 次次同佢食飯, 都雞啄唔斷。 最近媽咪有病, 我o地幾兄妹都一齊商量點樣幫媽咪同爸爸, 如果得我一個, 就會徬徨好多喇!

所以生唔生多個, 一定要睇長遠d, 第日自己兩公婆唔o係度, 有得兩個仔女的話, 佢o地都有個照應嘛!

子爵府

好媽媽勳章

你囡囡雖然6歲...但係我諗佢都好想有個細佬妹陪佢...有好多獨生女...都係覺得好寂寞...而且你老公都好想要...而你之前都生左個囡啦...咁你都有湊女經驗咯...今次都難唔到你啦...第一個係難湊d架啦...如果你唔想湊既...咪同你老公傾下囉...睇下請工人定點囉...

[url=http://lilypie.com][img]

子爵府

你可以問你囡囡想唔想要妹妹或細佬.我老公個同事都係咁.佢個囡囡都係6歲,問囡囡想搬新屋(買樓)定要個bb,佢答要bb,最後媽媽生咗個妹妹比佢.

男爵府

我讀中四時, 有位同學, 佢細佬剛出世咋~~~果時佢一放學就要返屋企幫手湊, 無得出街玩, 但佢都好開心~~~

另外, 我表弟讀完大學啦~~~但佢妹妹 (即係我表妹), 而家先讀小二咋~~~但我表妹都好鍾意佢哥哥喎~~~

所以你唔駛擔心呢個問題囉~~~最緊要係你自己點諗呀?!

洋房

我媽咪成日都叫我生多個, 佢話第日有咩事都可以有商有量,
我都好同意, 好似我而家有咩事, 都可以第一時間搵我兄弟姊
妹, 又真係幾好架, 又可以互相照顧, 不過, 我自己就決定
只生一個, 因為第一是經濟問題, 我想將最好的比哂囡囡,
第二係湊bb真係好辛苦.
如果你之前都想生, 點解而家又吾想呢?
你經濟許可嗎? 還是只係驚年齡相差較遠?
開心只是一種態度, 一種睇法, 用不同的心態會有不同的效果, 朋友, 你是每事埋怨還是每事感恩? 快樂與否, 取決於你自己啦!!!

男爵府

Re: 生唔生bb, 好煩(Confirm)!!

好多謝各位回應 , 感激, 感激:cry: :cry: .

wendy99, 如果妳年紀不大, 可以再過幾年先諗, 因為我都屬於高齡 , 所以迫在眉睫:mrgreen: .

Mrssslui, 我想要多個, 都唔係話一定要生仔o既, 主要係想要多個小朋友, 生仔生女, 係天意, 隨緣 .

Hi~fibe001, 經濟上都可以容許我們有多一個bb, 所以我老公時時都諗住.

Hi~my_tabo, 妳個case好似我, 其實我識得有d朋友, 佢地d小朋友都係年齡相差幾遠, 最遠係12年, 但都好鍚細佬/妹, 所以年齡差距應該問題不大.

onon1022, 係呀, 第一個係真係難湊d, 我已經有經驗, 應該ok o既 .

Almaz, 我囡囡2年前知道我地準備做人時, 已經plan好左有個妹妹, 所以自己唔合穿d衫都唔肯送比人, 要留比佢"妹妹".

carol_kk, 嘩! 妳呢個case真係好利害, 都差成16-17年, 咁我呢個都係小問題啦, 其實我都想有多一個小朋友o既.

h.y.mama, 2年前, 我剛剛同老公plan開始做人時, 正是我媽媽病情惡化, 到我媽媽過身後, 自己身體&精神都好差, 瘦左成10磅, 真唔適合有bb. 到而家真係年齡問題, 我老公話再唔生就唔好生, 怕我有危險. 經濟上還可以比我地有多一個bb, 係我自己無信心又行多一次(湊bb+囡囡).

各位, 正如my_tabo所講, 我老公就係怕我地2個都唔o係度時, 起碼有多個人, 多個照應<<呢一點係最重要.

呢2日我都同我老公傾過呢個問題, 佢見我又摷番出黎講, 諗住我已經應承, 就即時搵番之前個婦產科醫生咭片比我, 真比佢激死:-| .

不過算啦, 生多個都係>利多於弊, 而且唔止我老公, 我囡囡都成日話想要妹妹, 成日問幾時有呀? 一大一細咁夾攻, 都無得反對啦 . 但係我老公唔鐘意有工人o係屋企, 如果有多個bb, 我奶奶就會過我地度住, 其實我唔多想 , 不過都唔諗咁多, 到時先算.

BK真係好一個好地方, 聽完各位媽咪同我分析, 我輕鬆晒啦, 可以準備生bb啦 , 最怕係生完後又要減肥 .

多謝各位 !!

侯爵府

winwin323,

你已經決定o左就好喇! 最緊要係唔好比自己日後有機會後悔同遺憾。 其實除o左你話你屬於年齡之外, 其餘各方面都唔成問題o丫! 你先生唔想有個工人o係屋企, 你奶奶又肯過o黎幫你手, 咁就可以幫輕你好多。

到時有好消息記得上o黎報喜喎!

男爵府

多謝妳~my_tabo,

其實我自己都好想有多個小朋友, 仔女都無所謂. 正如妳所講, 我都唔想日後會後悔同遺憾, 襯而家重未算好高齡, 快快生多個.

同妳地講完之後, 唔知點解, 成個人都輕鬆晒. 同朋友講, 佢地都唔係好明白我, 因為我大部份朋友都係唔要小朋友, 如果我今次又生多個, 實嚇親佢地 :mrgreen: .

本來新年我地已經決定唔去旅行, 而家要襯未大肚, 新年假帶囡囡去玩玩啦, 如果唔係~又要等好耐先可以再去旅行 :-|, 玩完先開始做人大計 .

我老公昨日好好笑, 問我想要雞bb或是狗bb, 我答"[狗]好, 利阿囡", 跟住我老公就話"咁耐呀, 都係[雞]好d" , 比佢激死.

大宅

生啦, 難得你老公叫你生.....

我就唔同你......我老公話冇錢養唔生住.......

winwin323 寫道:
我囡囡已經就快6yrs old. 前年我同老公已經決定要第2個bb, 但唔係好成功, 又因為一d屋企事, 跟住生bb問題就不了了之.
我知我老公好恨生多一個, 佢話生多一個可以陪下囡囡, 我都認同. 但前2年我都好想, 反而現在唔多想, 我覺得囡囡已經咁大個, 生多一個年齡相差都好遠, 我又好怕再湊bb, 又怕bb出世之後會嘈住囡囡做功課........好多負面野諗.

昨晚, 我老公又同我講呢個問題, 佢話我年紀唔細, 再老d先至生bb會好危險 , 佢話不如快d生多個.
我真係唔知點好, 其實我都想要多個, 不過bb頭o個2年, 真係好麻煩, 好惡湊 .

侯爵府

winwin323,

睇來你囡囡真係仲心急過你o地喎! :mrgreen:

你o地趁新年出去散o下心, 一家人開心一下, 話唔定仲可能有意外收穫添!

男爵府

mrs_chan 寫道:
生啦, 難得你老公叫你生.....
我就唔同你......我老公話冇錢養唔生住.......

mrs_chan, 唔緊要, 遲d再諗, 總有機會

my_tabo寫道:
睇來你囡囡真係仲心急過你o地喎!
你o地趁新年出去散o下心, 一家人開心一下, 話唔定仲可能有意外收穫添!

Hello~my_tabo,
係呀! 我老公&囡囡做咩事都係"慢3拍", 我就係心急人, 但對於"做人"一事, 佢2位真係好心急, 攪到我唔知點好 .
多謝妳, 承妳貴言 !!

侯爵府

winwin323,

不過有d事情真係急都急唔o黎...佢o地雖然心急, 不過都要靜候佳音喎!

男爵府

my_tabo,

呢2日confirm生bb一事, 洩露口風比囡囡知道後, 佢以為生bb會好快, 問我妹妹幾時出世 , 重有一大堆我都唔識答o既問題, 好鬼煩 .
而家又要plan新年去旅行, 本來諗住唔去, 而家又要再去旅行社睇睇, 搜集下d資料, 又有野做啦.

不過呢2日, 唔知係咪心理作用 , 屋企好似彌漫著一片特別開心o既氣氛 .

侯爵府

winwin323,

你囡囡年紀細, 當然唔知事情有幾複雜啦! 你唯有慢慢同佢解釋, 希望佢漸漸會理解啦!

你o地比件事情困擾o左咁耐, 而家大定都得到共悉, 開心都好理所當然o者! 絕對唔係心理作用喎!

你o地而家好好plan o下旅行去邊度, 享受一個愉快o既農曆新年假期, refresh o下個人, 到時做乜都得心應手d啦!

首頁

尾頁

跳至