論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人做錯嘢, 永遠答 I forget, 一句 sorry 都無, 重要惡人先告狀, 話我地未講完, 無機會比佢講 sorry. 話佢佢重可以行開走去第 2 度. 對於我來講, 做錯唔緊要, 最緊要肯改. 無既, 只會變本加厲, 重會黑面.

一人計短, 二人計長, 你有問題唔知點解決, 我幫你諗埋, 你無記性, 寫低佢. 佢可以話連寫低都唔記得... 你話我可以點? 唔通要捉住佢只手去寫?

我個仔就來返學, 佢會唔會唔記得湊我個仔放學? 知唔知 '訂' 返屋企? 我好擔心. 我唔想自己諗太多... 但係工人既表現令我好失望, 我好擔心我個仔既安全...

無人湊 b, 迫住要請佢地呢班人來, 我一直都講, 佢做得好, 我每年加佢小小人工我都願, 點解唔可以比個機會我去搵倒一個我覺得值得去錫佢既工人?

想炒佢, 又怕來緊果個重衰, 比仔仔讀全日, holidays 同佢唔舒服點算? 唔炒佢, 我又好唔開心...

有工人一日, 我好相信, 我既 depress 無可能好返...

點解政府重可以坐0係度, mud 都唔做? 重要比埋 $$ 佢地去學 d 同工作無關既嘢?

純粹呻下, 再唔呻, 我會癲.

男爵府

有時頂唔順, 無計都要請過第二個!

我之前個印又係好衰好煩, 攪到我無覺好訓, 成日係度諗要話佢乜乜乜乜, 攪到人都癲!

我的起心肝換咗個bun, 暫時都幾okay喎, 和平共處, 心情都開朗啲! 我諗都唔係全部工人都衰.. 你請個海外來的bun啦!

大宅

原帖由 chowhui97 於 09-7-27 11:29 發表
有時頂唔順, 無計都要請過第二個!

我之前個印又係好衰好煩, 攪到我無覺好訓, 成日係度諗要話佢乜乜乜乜, 攪到人都癲!

我的起心肝換咗個bun, 暫時都幾okay喎, 和平共處, 心情都開朗啲! 我諗都唔係全部工人都衰.. 你 ...

呢個已經係未來過 hk, 不過佢既性格都幾掘強, 唔多聽人講. 佢來左我到半年, 開初你唔識我我唔識你既我可以原諒, 但係 6 個月啦... 工人無記性就邊個國藉都有, 唔單止係菲同印. 我都係果句, 你無記性既就寫低佢...

我唔係有 $$ 人, 屋企唔係大, 而家我地主力都係要佢湊我個仔. 所以清潔唔敢叫佢平日做咁多, 只係阿仔會玩既 touch 倒既先要清潔, 每日 2 個鐘倒既清潔都唔算過份啩? 其餘既心力就希望佢會記住有關阿仔既嘢 je? 都可以唔記得?

我前後已經用過好幾個工人, 個個如是, 講大話偷我嘢偷懶 mud 都齊既都有, 連玩我去 lab dept 告我既都有... 真係 mud 極品都嘆過. 我真係好累啦...

公司多嘢煩, 老鈿煩, 同事煩已經令我就來痴咁濟... 重要間唔中聽倒睇倒咁多有關工人既負面新聞... 真係好唔開心...政府又唔 support, 好 down...

男爵府

我個工人咪又係咁.我剛剛講完你第一做什麼,第二做什麼,第三做什麼...全是好簡單的事.因為佢做事無planning.點知佢都係唔記得.做錯事,佢一句sorry都無,重比面色你睇.我有時都好興的.不過之後,我就無咁興.所以我都諗緊炒個工人.
所以我現在要求真的減到好低.我來了11個月,每次都係洗頭先,跟著洗澡.點知,有一天我媽媽無跟,佢竟然洗澡先,跟著洗頭.我問佢點解,佢話forget.
所以現在佢做什麼都要看得好緊的.教好佢做工作的次序,佢可以連按電飯電保都忘記.夠鍾都無飯食.好在現在放暑假.

原帖由 cowkingb 於 09-7-27 11:22 發表
工人做錯嘢, 永遠答 I forget, 一句 sorry 都無, 重要惡人先告狀, 話我地未講完, 無機會比佢講 sorry. 話佢佢重可以行開走去第 2 度. 對於我來講, 做錯唔緊要, 最緊要肯改. 無既, 只會變本加厲, 重會黑面.

一 ...

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 cowkingb 於 09-7-27 11:22 發表

一 ...
Its because the gov't consider that this group pf employers are capable of affording the sum of money to termintate and to re-hire over and over again, as what many of us are doing right now. And that there are so many citizen who are poorer than we are and so our issues won't be able to draw the gov't 's attention. As what Yip Lau replied one of our members in her email, "unfortunately...the gov't is not interested in our ideas...."

However, we spent the money many times going through the same tragedy but end up still can't get wat we are suppposed to get ...helpers are not helping, work load not getting eased, protection getting less and less, and our emotion getting more depressed day by day. Money spent but nothing getting any better.

Agents not ethical, helpers getting advantages, adjudicators in LAbour Tribunal standing by their sides, and all that....The cycle never stops , not until we stop hiring maids. This is pessimistic cuz the Gov't hears but dosn't listen, without ever doing the least to react..:;pppp:

大宅

原帖由 heiB 於 09-7-27 12:13 發表
我個工人咪又係咁.我剛剛講完你第一做什麼,第二做什麼,第三做什麼...全是好簡單的事.因為佢做事無planning.點知佢都係唔記得.做錯事,佢一句sorry都無,重比面色你睇.我有時都好興的.不過之後,我就無咁興.所以我都諗緊 ...

我地兩個工人係咪識既呢? 我果個又係試過連飯煲都唔記得 press, 最後阿仔又係無飯食, 但係食送就整好晒. 試過有一次, 我幫阿仔沖涼前, 淨係叫佢幫我整多兩塊 ginger, 佢都可以再來問多我一次...

真係好無奈, 工人問題已經困擾左我好耐. 對家人都好唔公平, 因為我一失控, 我知我老公同個仔都會唔開心... 我好想自己睇返個仔... 但係唔可以. 唔係我老公唔可靠, 係個政府跟本比唔倒一個'安心'我, 比我可以好安心咁早 d 退休, 做返一個 mammy 應該要負既責任.

個政府好多時都唔會理我地呢班既所謂中產, 佢會覺得我地攪得掂, 唔使政府幫, 但係佢地有無諗過, 我地條路可能都行得都好辛苦. 其他國家, 會有完善既退休保障比 d 市民, 我地呢? 就連將來既醫療費用, 佢地都想我地自己攪掂, 咁請問點解要我交稅呢? 我知呢條問題係好悶, 每次呻我都會問同鬧, 但係我真係好想呻...

大宅

原帖由 pollyw 於 09-7-27 12:36 發表
Its because the gov't consider that this group pf employers are capable of affording the sum of money to termintate and to re-hire over and over again, as what many of us are doing right now. And tha ...

pollyw, it's so annoying and made me crazy again and again. Agree with you entirely that it is a non-stop circle. Nothing we can do as we have a very useless goven't who will only protect others except HK citizens. What a pity to be a HK Citizen!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一人計短, 二人計長, 你有問題唔知點解決, 我幫你諗埋, 你無記性, 寫低佢. 佢可以話連寫低都唔記得... 你話我可以點? 唔通要捉住佢只手去寫?

我公主咪又係, 佢無記性, 就好似買嘢o既checklist, 佢唔記得, 我叫佢寫低佢, 初時就唔記得寫, 到記得寫, 就唔記得帶~出街買, 到記得帶~出街買, 去到超巿時就唔記得攞出嚟睇, 結果又係買漏嘢. 佢哋太多唔記得嘞, 作為僱主, 連點樣去改善佢o既工作表現都要幫佢哋諗埋, 佢哋自己又何嘗諗過點樣去做好份工? 作為香港外傭僱主我覺得好可憐!

別墅

我現在個新工人黎左三個月,又蠢,又唔講野比我聽,每次都要我地自己發現佢先會話係係係,唔記得,唔知。佢係用手夾住我個囝而唔係抱,講完話唔好咁抱,兩分鐘後又係咁。我都好驚阿囝如果整親的話佢又唔話我地知,等我地發現的時候就遲...
計劃緊換左佢,但又怕換個更差...

大宅

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-7-27 13:30 發表

我公主咪又係, 佢無記性, 就好似買嘢o既checklist, 佢唔記得, 我叫佢寫低佢, 初時就唔記得寫, 到記得寫, 就唔記得帶~出街買, 到記得帶~出街買, 去到超巿時就唔記得攞出嚟睇, 結果又係買漏嘢. 佢哋太多唔記得嘞, 作 ...

係呀, 真係好妙架... 我自問用左超過兩年既時間去面對工人, mere 方法都試過, 都係唔 work... 亦都係因為工人既問題, 覺得同老公既關係差左好多... 點解生仔係件咁開心既事, 會變成咁?

炒工人, 除左係 $$ 既問題, 重有其他家庭既問題都要考慮... 好似我老公有個朋友, 佢老婆下個月生得啦, 有左無耐已知佢地開始搵工人, 搵左第三個都係來唔倒. 我無問點解, 因為自己有工人都唔得過人地好多.

男爵府

你地講得真係好啱! 政府係痴痴地, 幫住晒班工人! 我之前炒咗個工人, 炒佢佢都唔知幾開心, 多一個月人工, 一啲depress都無, 笑住走, 走時望都無望過湊咗 8 個幾月的 bb 一眼!!!!! 根本係想我炒佢!!! 明明係佢衰, 我炒佢仲要我補呢補路, 連埋請個新的駛成萬銀, 見佢走得咁開心真係好激心!

大宅

原帖由 chowhui97 於 09-7-27 23:25 發表
你地講得真係好啱! 政府係痴痴地, 幫住晒班工人! 我之前炒咗個工人, 炒佢佢都唔知幾開心, 多一個月人工, 一啲depress都無, 笑住走, 走時望都無望過湊咗 8 個幾月的 bb 一眼!!!!! 根本係想我炒佢!!! 明明係佢衰, 我炒 ...

呢個咪就係香港政府 lor. 我本身係一個政治冷感既人, 根本無興趣去理政府既管治, 好家唔好我都唔識...總之有工返有糧出唔太過既我都唔會點出聲... 但係而家既政府真係不知所謂, 都唔知點解果班收緊我地糧既所謂高官重可以成日走出來, 懶有嘢有道理咁同我地班市民講 li 講路... 唔知醜唔醜呢? 低能!

公爵府

回覆 10# cowkingb 的文章

聽到你既心聲同苦況,我係完全明白,工人種種問題已領教過唔少,被屈更不止一次,每次我經一事,長一智,對呢d野蠻民族已完全失望,見到佢頭就憎佢條尾.無一忽似正常人.可憐很多門外漢都不明我們慘情,重幫佢地講說話.

香港地一個怪現象,就係我地係幾乎無選擇,被迫請埋呢d咁既垃圾照顧我地既寶貝.許多雇主長時間在外工作,留下小寶寶任呢d人舞.重要駁你咀,黑面你看,唔秋唔啋,無正常反應,真係淒涼.

我宜家都要避免同呢d惡人衝突,有咩我叫我老公同女女傳譯,因為同佢地講唔夠幾句我就會監生激死,叫佢做少少嘢都講到我氣咳,自問真係無咁既耐性教呢d下九流的人.你都唔好太氣頂啦,呢d人唔值得你傷身傷心.

公爵府

回覆 3# chowhui97 的文章

你估佢真係同你講心咩,講金就有.係你面前扮對阿b好,佢地被炒後就另有燶路啦,洗擔心無出路?可能大把人爭住請,唔完約無所謂,供不應求.佢地被炒無所謂架,只係你大出血咋麻,佢袋袋平安唔知幾爽.呢d人那有良心?

男爵府

如果香港政府唔係咁白痴, 又邊得啲外傭咁囂張, 連用經血抄菜都可以無事, 仲有咩好講 鬼唔望個白痴判官個外傭日日經血抄菜, 大小便煲湯佢飲:;pppp:

男爵府

好媽媽勳章

其實要對付呢啲咁無記性既工人都有一個辦法既. 係我c6諗出黎, 而且實行咗. 我地又唔想個工人話自己唔識/唔記得就唔使做.

我好記得, 我第一次教個工人開bb車, 教咗佢一次, 唔識, 第二次, 又唔記點開, 第三次, 都係唔記得點開部車. 嗰刻我好嬲(覺得點解佢自己咁無記性又唔寫住點做), 我就同c6申, 跟住c6即刻走出房門, 叫個工人做十次佢睇. 個工人死死地氣照做, 最後就識咗.

網床又係咁, 教佢幾次又唔識, 叫佢做到識為止.

係就係煩咗啲, 而且晒時間, 但好過整爛晒啲野(最重要係佢地唔使賠麻), 又唔記得做呢樣嗰樣.

個工人都係第一次黎香港, 所以初初都預咗時間train佢. 一見到佢做得唔順眼, 又叫佢好到好為止(一定要係你面前做喎)
依家佢都驚, 所以都好小心/記住每一part做野既步驟.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 chowhui97 於 09-7-27 23:25 發表
你地講得真係好啱! 政府係痴痴地, 幫住晒班工人! 我之前炒咗個工人, 炒佢佢都唔知幾開心, 多一個月人工, 一啲depress都無, 笑住走, 走時望都無望過湊咗 8 個幾月的 bb 一眼!!!!! 根本係想我炒佢!!! 明明係佢衰, 我炒 ...

緊係笑住走啦~~比我都會
又有一個月人工, 又有機票, 又有大假補水, 呢到唔使做都有8千幾九千, 係佢地人工兩倍喎~ 有乜壓力啫, 又唔驚無人請(因為啲新僱主唔知佢地啲衰野架麻), 又再比新任主炒, 又有89千, 比我都笑啦. 比入境處bad list咗, 呢到都夠佢番歸過幾年, 又可以卷土從來. (我家姐以前個工人都係咁bad list咗, 兩年會tick除, 又可以再黎打工, 因為佢搵番我家姐借錢, 採佢都傻)

大宅

原帖由 小圓圓 於 09-7-29 14:48 發表
聽到你既心聲同苦況,我係完全明白,工人種種問題已領教過唔少,被屈更不止一次,每次我經一事,長一智,對呢d野蠻民族已完全失望,見到佢頭就憎佢條尾.無一忽似正常人.可憐很多門外漢都不明我們慘情,重幫佢地講說話.

香港 ...

唉, 我都唔想傷心架... 不過有時睇倒聽倒既做左導火線, 就會好心 'up' 同會喊...

好似旱幾日, 我返屋企途中聽倒....

媽: 你重 mud 一見我就喊呀?
媽: 仔, 你知唔知, 你就算點喊, 阿媽都係要返工, 你一樣係要返學, 阿媽唔可能自己湊倒你架...ee 會湊你...
媽: 你乖啦, 阿媽要返工搵錢...

個細路應該重係讀緊 K, 全程無出聲, 淨係好似樹熊咁攬住佢阿媽, 扁晒嘴...

唉, 我何常唔係又係為左搵食先要放低個仔比人湊...?

果晚返去重要又比我見倒個工人又將個仔放0係 high chair 行開... 又係一句 sorry 都無, 佢以為我地唔知... 白痴!

我而家預左, 遲早一次跌我個仔落地先安落...衰人!

大宅

原帖由 20022009 於 09-7-29 15:33 發表
其實要對付呢啲咁無記性既工人都有一個辦法既. 係我c6諗出黎, 而且實行咗. 我地又唔想個工人話自己唔識/唔記得就唔使做.

我好記得, 我第一次教個工人開bb車, 教咗佢一次, 唔識, 第二次, 又唔記點開, 第三次, 都係唔 ...

好建議 wor, 不過有 d 係 ad hoc 既好難, 好似係叫佢睇住重有無阿仔既菜同蛋, 我好多時都會自己跟下既, 特別係蛋, 因為要去我公司附近先有得買... 菜, 我真係要靠佢先知, 因為我老公又會買, 我又會買...

我老公尋日就比左個 surprise 我 (佢通常會話聲我知先 proceed...). 我聽倒佢同個工人講, 話每日要佢寫兩張紙比佢. 第一張, 係有 mere 我同老公第 2 日要買; 第二張, 係個工人第 2 日有 mere要做...

我老公同佢講, 2 張紙佢每晚都會睇過先比佢瞓, 今次唔好再話唔記得...係一定要記得...!

公爵府

回覆 1# cowkingb 的文章

真是淒酸的一幕!都怪港苦無能,無俾我地支援!呢d係屋企既種種問題都出現唔少啦,呢d垃圾無良心亦無愛心,成日犯錯都無歉意,你話佢佢就話你挑剔佢,重要同你駁咀.

尋晚個工人貴妃見我個細b係梳化走來走去,佢竟然有得佢,重企係幾呎遠望住佢係梳化到成個頭中咗落地磚度泵一聲,佢一句sorry都無,粒聲唔出,我閙佢,佢重話三話四,多多借口,我同佢講如俾我查到阿b有損傷,我會報警拉佢疏忽照顧,等佢知道自己行為要負刑責.呢d衷人,阿b有事佢就偷笑了.正一朱狗不如,一d人既愛心都無.當阿b係隻狗呀?

首頁

尾頁

跳至