論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

好媽媽勳章

係呀, 我都係咁唸, 分分鐘要用十萬八萬, The Boss 慘慘慘 ........

侯爵府

畀面勳章

原帖由 sweetcouple 於 09-7-28 18:41 發表
果個H1N1歸左西的菲傭, 個僱主其實好慘喎:

1. 俾佢"惹"到已經係慘....
2. 個菲傭一落地幾日就中招, 一定未有保險COVER;
3. 家陣仲加埋歸左西, 連送條BODY返菲國的費用都要僱主出埋......

又係不合理法例之過--個工 ...

我都有咁唸過,希望佢買左保險啦...慘慘..

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

原帖由 sweetcouple 於 09-7-28 18:41 發表

3. 家陣仲加埋歸左西, 連送條BODY返菲國的費用都要僱主出埋......

別墅

香港政府點解立法時想唔到呢d野? 保障僱主而係保障人家? 我地香人無交稅架?! 應該家僱到港後有14日緩衝期, 14日內任何野僱主不用上身就perfect....哈!

禁止訪問

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

子爵府

環保接龍勳章

原帖由 chunheimama 於 09-7-28 19:08 發表
係呀, 我都係咁唸, 分分鐘要用十萬八萬, The Boss 慘慘慘 ........

AGREE

伯爵府

唔知點解,我都係覺得個主人慘過個工人,個工人自己o係菲律賓染病仲要上機,佢個僱主仲要係大肚,好彩冇事咋!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係呀, 僱主好慘...

民房

珍珠宮

原帖由 bimum 於 09-7-29 07:58 發表
香港政府點解立法時想唔到呢d野? 保障僱主而係保障人家? 我地香人無交稅架?! 應該家僱到港後有14日緩衝期, 14日內任何野僱主不用上身就perfect....哈!

你呢個提意好好.

大宅

係呀, 僱主好慘...

我有朋友新工人剛剛來到香港4天, 突然在她家裹自殺-吊頸...害得她一家人連家都不敢回.. 保險不COVER自殺...

連送條BODY返國的費用都要僱主出埋......
好慘... 好慘... 好慘...

大宅

醒目開學勳章

我都覺得個僱主勁慘, 果件菲傭根本就响Philippines 已經有病啦, 重要上机嚟H.K., 重响香港散播病菌, 攪到香港醫療負擔重咗, 最慘個僱主請佢嚟諗住有人幫手做housework & take care BB / 小朋友, 點知嚟到病咗.....到依家重.....

個僱主無人幫手不特止, 依家重要幫佢做身後事, 佢呢次真係俾香港政府D不平等條約累死!

大宅

醒目開學勳章

嘩 ! 你朋友間屋係租定係自己....
佢間屋咪俾個印印累到變成凶宅 ?

原帖由 OPHELIA02 於 09-7-29 13:00 發表
係呀, 僱主好慘...

我有朋友新工人剛剛來到香港4天, 突然在她家裹自殺-吊頸...害得她一家人連家都不敢回.. 保險不COVER自殺...

連送條BODY返國的費用都要僱主出埋......
好慘... 好慘... 好慘... ...

大宅

原帖由 PansyMummy 於 09-7-29 13:17 發表
我都覺得個僱主勁慘, 果件菲傭根本就响Philippines 已經有病啦, 重要上机嚟H.K., 重响香港散播病菌, 攪到香港醫療負擔重咗, 最慘個僱主請佢嚟諗住有人幫手做housework & take care BB / 小朋友, 點知嚟到病咗..... ...

呢d咪叫生養死葬囉!
:sm: Auntie_Winnie

禁止訪問

大宅

如發起簽名運動, 我一定簽名支持!!!

原帖由 cocolulu 於 09-7-29 13:37 發表
如果個僱主點都吾肯比呢筆費用咁會點?
比人告? 横掂都係要比舊錢出黎, 倒不如爭取到最後一刻, 咪告上法庭, 如可以推翻呢d不平等例仲好. 如發起簽名運動應該都有好多人支持.就係點都吾肯比咁會點 ...

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

珍珠宮

原帖由 irene_the_pooh 於 09-7-29 11:44 發表
唔知點解,我都係覺得個主人慘過個工人,個工人自己o係菲律賓染病仲要上機,佢個僱主仲要係大肚,好彩冇事咋!

無事都慘啦, 嚇餐死, 無啦啦又要食藥, 對BB都唔好啦.

首頁

尾頁

跳至