論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我e+用緊個工人真係好好, 但冇辦法想換菲傭, 可以教小朋友英文, 佢一月到期, 我應該幾月開始要搵新工人, 你地有冇好的菲傭介紹.

如果我想早一個月叫我個工人走得唔得 (因為12月新工人來我先有大假放)

大宅

菲傭都可以教英文就唔使來做工人啦!有D菲傭講都唔正,聽又唔明。

洋房

如果妳想佢早少少走, 咁妳要同佢早1-2個月前傾吓, 佢吓佢想唔想返佢祖國先.

複式洋房

難得你而家個工人好,點解要換呀?為o左教英文而換真係無必要喎,因為真係好多d音都唔係咁正,我覺得到時小朋友學壞o左再糾正仲衰呀...我個賓d發音都唔係好正架,我個女就學哂,要講好多好多次先可以糾正...

原帖由 raikkonen 於 09-7-29 09:41 發表
我e+用緊個工人真係好好, 但冇辦法想換菲傭, 可以教小朋友英文, 佢一月到期, 我應該幾月開始要搵新工人, 你地有冇好的菲傭介紹.

如果我想早一個月叫我個工人走得唔得 (因為12月新工人來我先有大假放) ...

大宅

妳果個係印印, 如果佢好好, 妳做咩要轉?
妳工人做咗幾耐? 識唔識講"廣東話
"...

因為我果個都到期, 如果妳想搵個個新工人, 唔介意的話介紹比我
!
我個工人個期同妳果個差不多...
我係開心CarCar...
我最鍾意係車車

禁止發言

男爵府

我之前個bunbun就係完全溝通唔到,佢d英文真係......

等待驗證會員

如果只係為左"想菲傭教小朋友英文"而唔要現有既好印姐, 未免有點魯莽喎. 你要明白教小朋友英文既責任係你地或者老師而唔係工人, 亦正如其他媽媽所講, 如果小朋友學壞左口音仲衰. 三思三思呀!!

講番正題, 如果你想換工人, 最好响三個月前開始搵, 本地菲傭比較揀工作甚至傭主 , 所以最終極有可能你要請海外菲傭, 到時你又要重新教過個新工人, 咁值唔值呢? 你自己諗諗啦.

洋房

agreed

原帖由 肥肉媽 於 09-7-29 12:18 發表
如果只係為左"想菲傭教小朋友英文"而唔要現有既好印姐, 未免有點魯莽喎. 你要明白教小朋友英文既責任係你地或者老師而唔係工人, 亦正如其他媽媽所講, 如果小朋友學壞左口音仲衰. 三思三思呀!!

講番正題, 如果你想 ...

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 肥肉媽 於 09-7-29 12:18 發表

講番正題, 如果你想 ...

唔好意思, 我都有野想請教, 我個印2/1/2010 完第一個約, 佢呢兩個月勁勤力, 平時懶做個 d 都自動自覺找來做, 好明顯系想續約, 其實我會同佢續, 但唔想咁早同佢講, 我想 8 月中才問佢, 萬一佢話要考慮就比一個星期佢考慮, 因為佢實等放假時問吓 d 家人, 多數唔會立即覆,
我想問咁 ge 安排是否妥當? 如有建議請指教, 因第一次
請人及續約. 謝謝

男爵府

其實我都明白教小朋友係父母的責任, 只不過我希望工人到時係屋企可以教我會默下書, 因為我e+工人唔識讀d字, 我女要用1, 2, 3黎做代號, eg, 1係apple, 2係boy咁, 因為佢唔識讀, 佢叫我女1號串點串, 串比佢聽 , 試間咁樣我女點會有進步呢?

老實講佢照顧小朋友真係好好, 但我女要升小學, 會有好多默書, 我希望工人可以同佢串下生字, 我放工番去可以同佢
默書.
佢唔係做得唔好唔要佢, 我都希望佢可以搵頭好人家.

首頁

尾頁

跳至