自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

(星島日報報道)市民試新口味、掃平貨的美食博覽,將在下月十三日起舉行,今年不少參展商繼續以震撼價登場,其中專售急凍肉丸的商戶,每日首一百名顧客可享一元一百粒各式肉丸優惠全新韓式叮飯亦藉美食博覽打入本港市場,每日限量發售五元一個叮飯盒。海味店趁近期股市暢旺,減價促銷即食魚翅及鮑魚,讓股民再嘗魚翅撈飯日子。

下月十三日至十七日舉行的美食博覽,六百多個參展商將有各式促銷招數;雖然經濟稍見好轉,但大部分參展商表示不會加價反而提供優惠。

今年有不少超筍優惠,專營肉丸生產及批發的大埔振興丸將推出每日首一百名顧客,可以一元購買一百粒肉丸,包括牛丸、豬肉丸、貢丸和燒賣等,先到自得。市場拓展經理陳岳成說,平時售四十八元一斤,這兩斤多肉丸至少值一百至一百二十元,他說:「燒烤和打邊爐仍有市場,希望以優惠價吸客。」

股市近日重現升勢,不少海味店都預期生意增長。安記海味負責人潘權輝笑說:「股市重上二萬點,市民都樂於消費,即食鮑魚和魚翅都好抵食。」即食魚翅原價一百八十八元,會場特價一百四十八元;即食鮑魚原價三百二十八元,特價二百八十八元;潘權輝預期,生意會升兩成。

鴻星酒家在美食博覽中,推出一百元四隻鮑魚,還引入北海道元貝和松葉蟹腳等。

有參展商趁美食展打入本港市場,由蕭邦貿易代理的兩款韓國食品,包括「好喜民」七款叮飯和「圃木園」韓國烏冬。市場部經理林偉達說,售價只是坊間的三分之一,其中一款韓國烏冬水貨售六十元,現在只售不到二十元,非油炸生麵亦不用十元。會場內售的韓式叮飯原價十八元六角,每日首一百位都可以五元優惠價購得。 

月餅亦是美食展的焦點,其中一間新加坡食品店醉榴香,推出六款不同味道的榴槤月餅,還賀美國太空船阿波羅II號登月四十周年,推出麻糬皮的「太空餅」。大班冰皮月餅以夏日特飲變成月餅口味,包括台式木瓜奶、韓風柚子檸茶和港式檸茶等。美心月餅有滑滑奶黃、木瓜牛奶和特濃朱古力石板街等。東海堂首次推出冰皮月餅,以流心芒果和士多啤梨味製成玉兔形月餅。

美心和東海堂都有信用卡額外折扣。榮華月餅有斑蘭荳蓉等新口味。美心負責人預期,生意可有雙位數增長 。

男爵府

叫D周秀娜賣雪糕...KAMA賣奶......

大賣...

侯爵府

mouth:
原帖由 Icy_babe 於 09-7-30 12:34 發表

大賣...

禁止訪問

大宅

我已經叫老公book定車位啦,
今年咁多優惠, 真係有少少未出發先興奮.

等待驗證會員

好媽媽勳章 醒目開學勳章

嘩..............吃不消...............mouth:

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

今年諗緊去唔去呀。。
原帖由 nana832 於 09-7-30 12:46 發表
我已經叫老公book定車位啦,
今年咁多優惠, 真係有少少未出發先興奮.

珍珠宮

熱血金章

原帖由 Icy_babe 於 09-7-30 12:34 發表

大賣...

仲有靚模賣大包.:;pppp:
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

大宅

原帖由 冬兒.. 於 09-7-30 12:56 發表
今年諗緊去唔去呀。。

我同老公都好鍾意行呢d展覽,
因為我地2個都好鍾意食,
又可以睇睇有咩新產品.
而且我地本來都打算去果邊買狗糧,
又可以泊低部車係會展, 真係一舉多得.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

平又點?? 咁迫, 都輪唔到我啦

大宅

大賣...

公爵府

好媽媽勳章

我又要去睇下先

男爵府

心思思想去, 不過, 自己知道唔會同人迫到, so 打消念頭lu

禁止訪問

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

首頁

尾頁

跳至