自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

無綫是但 貽笑大方《烈火 3》獅子山下變大海 隨着「事旦男」亮相無綫新聞直播出街後,是是但但彷彿成為坊間對無綫新聞的評價,無奈是但風已蔓延至無綫劇集,在前晚播出的《烈火雄心 3》中,獅子山旁竟離奇出現無敵大海景,可謂貽笑大方。
無綫坐享慣性收視一台獨大,節目質素屢被網民批評,總經理陳志雲更成眾矢之的,早前出席本地免費電視節目服務牌照檢討公聽會時已被群插,更有人不滿無綫節目越做越求其。
放大圖片
原本四面被高樓大廈包圍的獅子山(圖),劇中竟擁有無敵海景,認真匪夷所思!電視圖片
放大圖片

欺騙 201萬觀眾 放大圖片
《烈火 3》字幕顯示墮崖意外發生在獅子山。電視圖片
咒罵聲言猶在耳,無綫重頭劇集《烈火雄心 3》落重本拍攝,又有鄭嘉穎、黃宗澤、胡杏兒等孭飛,照理應可挽回丁點顏面,上周平均收視都錄得 32點(約 201萬觀眾),算是不過不失。奈何前晚播出的一集,竟出現一個幼稚的穿崩鏡頭,幕後可謂難辭其咎。劇情講述鄭嘉穎和黃宗澤接報得知有人在獅子山墮崖受傷,大夥兒浩浩蕩蕩趕往現場,然後見傷者倒地昏迷,消防員們專業地出動繩索,緊張氣氛也隨之凝聚,就在此時鏡頭一轉,一望無際的大海竟出現在螢光幕,後來連山洞都有,很難想像獅子山下有海有山洞,如此低級的穿崩,難怪被人質疑是是但但。事實上,電視前的無敵大海景乃東龍島,而非獅子山。
「加強戲劇效果」 記者昨日就《烈火》穿崩致電無綫外事部副總監曾醒明了解,他說:「案發地點係獅子山,但實際係去咗另一個地方拍攝,因為真係去攀爬獅子山嘅話會有一定困難,為咗加強戲劇效果,惟有改咗去另一個懸崖峭壁拍攝啫!」採訪:林妃

鄭嘉穎在前晚播映的《烈火雄心 3》中到懸崖救人,結果不慎受傷。電視圖片 FruitDaily 1.1L Code by ManInNet

大宅

BB保你大  皇帝仔BB

侯爵府

係 wo~~~~~~~~~~~~~~~~~

珍珠宮

畀面勳章

果晚我已經出左post話個編劇唔make sense啦...

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2481394-1-1.html
獅子山邊樹有近海既崖架

跟住有個媽咪仲話,東龍島就真

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

捉穿崩之餘,又有無睇到佢地認真既一面呢,例如之前既撞車,擒日阿南去診所救人時,用針拮落手度,都唔係用鏡頭帶過就算~

大宅

好媽媽勳章

其實電視戲一向都有好多呢d穿崩場面
我又覺得無傷大雅啫
apple有d小題大做囉 ~~
珍惜生命 ~~ 上帝還讓你活著  就肯定有祂的安排

禁止訪問

子爵府

原帖由 pigpigpat 於 09-7-31 12:20 發表
其實電視戲一向都有好多呢d穿崩場面
我又覺得無傷大雅啫
apple有d小題大做囉 ~~

又係架... 可近期無乜娛樂新聞啦
電影都有咁既問題啦. 最記得上年個套"任達華, 林家棟, 林熙雷"既電影. 明明話係中環決戰, 咪又係觀塘取景, 仲要唔係我認得條街係觀塘, 而係鏡頭影到大大個招牌寫住觀塘xxxx, 只要好睇, 劇情又合理咪得lor

子爵府

原帖由 EVA222 於 09-7-31 12:26 發表
無記獨大講得無錯,新聞時段講阿嬌,娛樂節目要安排少布姣女出場,講有味笑話,好多意識都好差,我鍾意有線多過無記,好多制作都有新意,"1963""時事寬頻"都不錯,可惜收費市場較弱. ...

咪成日無記獨大無得揀.. 無人話電視唔可以轉台, 唔鍾意咪唔睇lor. 我都唔睇"獎門人" "大咕隆"架, 個段時間咪轉明珠轉now lor. 再無野睇, 咪熄電視上網. 自己可以選擇
無記唔係個個節目都岩每個人, 唔使錢俾你地睇, 唔岩睇咪轉俾錢台或者熄機lor.
我地雖然唔鍾意某d節目, 但係個節目仲存在, 咪即係代表有其他人鍾意睇, 有rating. d節目rating差, 佢地都會轉時段/cut短d啦

禁止訪問

伯爵府

原帖由 DebuPegg 於 09-7-31 14:49 發表

咪成日無記獨大無得揀.. 無人話電視唔可以轉台, 唔鍾意咪唔睇lor. 我都唔睇"獎門人" "大咕隆"架, 個段時間咪轉明珠轉now lor. 再無野睇, 咪熄電視上網. 自己可以選擇
無記唔係個個節目都岩每個人, 唔使錢俾你地 ...

子爵府

你地咪以為我係無綫做
不過... 我諗我係偏袒無記 / 極討厭亞視, 其他台 (now / 有線)又好中立wor

其實係因為我鍾意睇無綫咋 (我爸媽係睇亞視, 我中學個時, 試過因為極度唔鍾意睇亞視, 將廰部電視亞記個兩個台攪到變雪花.. 又試過佢地睇亞視我即刻走入房, 到佢地轉番無記先出廰).. 嘻嘻, 大左梗係無咁既情況發生啦, 佢地要追亞記劇集, 我咪番房休息上網, 懶得同佢地爭

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

哈哈!原來有人同我一樣諗法!

我仲諗緊果度邊度黎.有海既甘靚!

男爵府

好媽媽勳章

如果獅子山取唔到景,去咗東龍島拍,咁不如直接話嗰度係東龍島啦!

最初我仲以為自己睇錯d字係獅子山....

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

因為劇中佢地係九龍城分局,如果九龍城既人要去到東龍島救人,又比人話不合理
原帖由 samrtguy 於 09-7-31 15:17 發表
如果獅子山取唔到景,去咗東龍島拍,咁不如直接話嗰度係東龍島啦!

最初我仲以為自己睇錯d字係獅子山....

複式洋房

話明拍戲,全部都係景。睇下係邊度取景唧。最緊要好唔好睇,外景受好多限制。相反故事內容和對白我會要求高dd。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

拍古裝片去本港荒山野嶺取景, 唔通又唔得呀? 下下都要上黃山娥媚山華山拍先至啱?

拍戲啫駛乜咁認真.

水晶宮

有咩問題...睇荷裏活電影都系電腦布景或東剪西插架啦...
少奶奶的身份,丫頭的命...

珍珠宮

原帖由 DebuPegg 於 09-7-31 14:49 發表

無記唔係個個節目都岩每個人, 唔使錢俾你地 ...

一路睇一路鬧, 師奶本色, 唔係邊得咁多話題 ... 呵呵呵

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至