跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 有多少個12月媽媽餵母乳﹖

請問各位媽媽, 你們於餵母乳其間, 有沒有食薑醋及飲雞酒補身呀? 我己經過了12朝, 奶奶要我進補, 重話食雞酒對bb無問題, 又要我食薑醋之餘, 重要飲埋d 醋。食過一次之後,bb塊面就出粒粒啦....搞到我而家要俾bb食奶粉,等bb好番之後轉番人奶....真係煩。我好想比bb食番母乳,等bb身體好d 呀!

你地有冇同樣的問題呀?

大宅

雞酒我只是吃過少少, 薑醋我就過了惡露後隔天吃一碗.bb有時都會有少粒粒,不過幾日就冇事. 如果你惡露味淸就補會翻轉頭ka. 但就算你餵人奶, 都要補ka, 對你身體好好.過咗就冇得補la. 補得好,好過做女個陣ka. :-P

大宅

bb粒粒好快會謝
自己身體唔好點照顧bb??

我就照補(當然適可而止),
天氣咁凍, 我雙手都好暖
如果往時, 成雙雪條 la

好好愛錫自己

別墅

我就係未清惡露, 奶奶又要我食呢樣食個樣。雞酒佢要我日日日飲一碗呀, 我話飲小小試吓bb反應點,佢又唔高興, 所有野都話無問題,唔驚唔驚。總之醫生話唔食得個d 佢就係要我食啦。

別墅

[quote]
lovely_jac 寫道:
我就係未清惡露, 奶奶又要我食呢樣食個樣。雞酒佢要我日日日飲一碗呀, 我話飲小小試

別墅

其實佢都係想我好,驚我唔補身體唔好呀...佢重話不如食奶粉好過食人奶wor...真係比佢激死。bb初出世時,我因為唔夠奶, 要補奶粉俾bb食,佢又話唔好。宜家又話俾bb食奶粉都可以健康成長,又叫我俾佢食奶粉唔好食人奶...神又係佢鬼又係佢...真煩。

大宅

我都係比人奶囡囡食, 我就十二朝就食雞酒同食d補品, 而且囡囡仲重得幾好, 依家都有8lb幾.雖然侉成日食到我乳頭損, 但我都要忍, 佢依家仲成日玩又出又入,真係比佢激壞.
囡囡到依家都未改名,有d咩提意?

別墅

tuchai,

我都係呀,我一邊個乳頭仲龜裂左添。我左邊乳房成日有刺痛感,之前以為念珠菌感染,食左五日藥好返d,今個星期一又返發,搓藥膏都唔得,痛到要食必理痛,今日阿b去健康院順便問姑娘,佢話食必理痛得,可能是有少少乳腺塞了,很痛可再吃,不要過量就得。 阿b依家又係成日玩又出又入,個乳頭好難好返,我都係死要忍,希望阿b食得幾多得幾多,身體健康d。

係呢,你阿b有幾大呀﹖我阿b一個月零三日大,有10磅6安士了。佢好大食,一訓醒就成日喊食。

calamus,

你阿b又幾大呢﹖

Celia
17/12 3.65kg 29/12 3.73kg 20/1 4.7kg 18/2 5.67kg 23/4 7.1kg

大宅

Celia,
你可參考以下資料, 我諗念珠菌好似香港腳咁, 比較難純以食葯來斷尾

http://www.bfvghtc.org/html/faq7-7.htm

你一邊感染, 定兩邊都有事??

我就乳頭起了水泡, 有時要pump出來, 等個傷口透透氣

嘩!你bb好肥, 肯定好大食, 你一定好辛苦
我bb6星期大, 8磅重

tuchai,
你仲未同bb改名, 咁咪未攞出世紙???

複式洋房

Hi,
I BF my baby. He is now 7 weeks, more than 5 kg. He is very disturbing during the night time. He wakes every 2 to 3 hours during the night. But during the day time, he sleeps a lot. I feed him every 3 hours (day time) and whenever he wakes at night. He also cries for no reason at night. Now, he is sleeping beside me on my bed because it is difficult to get him to sleep in his bed. We have to carry him till he is asleep and then put him down very softly (even now in our bed). Otherwise he will wake after a few minutes of struggle.
Do your babies act like this? How can I make him sleep longer at night? I BF him directly. Is it the problem? It's really tiring to wake 2-3 times a night.
Emily :roll:

大宅

睛靈勳章

To Emily,
我個bb同你一樣, 半夜抱好耐都唔瞓, 有時抱到天光, 真係好辛苦, 前晚我去左bebe dream買左一張搖搖椅, 可以搖住佢可以接受, 抱少左!

大宅

我阿b剛剛改左名啦, 叫芷晴, 今日去健康院磅有4.06kg, 佢依家21日大, 出生時有3.48kg. 我彩仲未返工,如果唔係真係唔掂.

大宅

你地bb夜晚唔訓, 會唔會係日頭訓得多得濟
我bb試過日頭出街, 係咁訓, 結果夜晚就好醒訓

而我bb就同你地相反, 佢日頭一放落床唔夠3個字就醒,
攪到我乜家務都做唔到, 但夜晚就訓到
近來佢夜晚12, 4, 7點咁食奶咯

仲有換完片先餵奶會好d, 食完即刻訓, 唔駛換片時攪醒佢

我琴日個朋友見我個b出街就係咁訓, 但屋企就唔熟睡,
話我bb鍾意比較嘈的環境訓,
咁我會試下開大聲d歌, 睇下會唔會好d,
你地都可以試下

別墅

琴日我個朋友送了一本書給我,叫「從零歲開始」,講怎樣可以引導bb配合大人的作息時間餵食(parent-directed-feeding),與feed on demand的理論相反,我朋友都係用呢個方法餵佢個bb食母乳,佢個女已差不多4歲,健康活潑,有自信,對人亦信任,有安全感。佢好快就自然介夜奶,母親有足夠時間休息,自然有足夠奶水。我都想試下訓練下我的bb。有無媽咪聽過﹖

17/12 3.65kg 29/12 3.73kg 20/1 4.7kg 18/2 5.67kg 23/4 7.1kg

別墅

呢三日我個bb每晚12時到凌晨三時都不停喊,食奶又'mung掙',又唔係條片濕,健康院姑娘話可能係肚仔有風,我阿女以前都未試過咁,見BB喊得好辛苦,又幫唔到佢,抱好耐+食奶咀先訓到,到第二日日頭又無事。

大宅

有無試下碌雞蛋??
都幾去風喎

男爵府

我個bb就滿月,這個月是全人奶,但這二個星期發現她經常回
吐0的奶出來,不論是否剛飲完奶or飲完很久,你們bb會否這樣?

別墅

calamus,
是否碌落個肚仔度﹖駛唔駛隔住件衫﹖

yan_mum,
六個月以下的bb吐奶很正常,我個b "ur"左啖氣,有時都會吐奶,有時隔左好耐都吐好多,只要唔係成日噴射式咁吐出來就ok。

男爵府

Celia:
我bb是每一餐都會吐奶,有時會吐幾次tim,她是否飽到要吐奶?
她由出生到現在每一餐最長只吃6-7分鐘,一日7-8餐,由兩個星期大已自動戒夜奶,我都唔知她飽唔飽,有時一天都無6條濕nappy
她現在是全人奶,只在剛出生第一天補過奶粉,她現在唔肯用奶樽,我怕到我二月要返工時唔知點算?

大宅

Celia
煲熟隻蛋, 剝穀, 去掉蛋黃
如果有銀鍊, 就包埋入去,
用沙巾包住, 直接碌bb肚仔
順時針咁碌,
我第一次碌時, bb會放屁
我媽打話bb鼻同咀周圍比較藍便是有風
等隻蛋無咁熱, 可碌埋咀的周邊

yan_mum
嘩, 我bb未試過一餐少過3個字ga,
你係咪好多奶?咁佢磅數理想嗎?

首頁

尾頁

跳至