心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好難決定自己"臭"bb定比奶奶

我由有咗bb後就無做野到而家就黎生啦! 開始要考慮bb係自己定比奶奶"臭"嘅問題, 其實我開頭諗住生完就即刻搵工, 雖然我老公份人工都夠一家三口用, 但始終自己都想搵多d可以生活好一d... 但近排聽d朋友講話生完最好自己"臭"耐小小對bb會好d, 最好一歲倒...但我又驚到時太耐無做野會無人請, 自己學歷又一般...唉!!近排發覺我奶奶佢d生活方式又好唔係衛生, 開始有d唔係好放心比佢"臭"囉!! 而家好頭痛都唔知點好呀...好煩

珍珠宮

Re: 好難決定自己"臭"bb定比奶奶

我會選擇自己湊, 因為老人家同我地既生活方式唔一樣, 比bb佢湊你又唔放心!! 又容易同老人家意見不合嘈, 對大家都唔好. 小朋友由出生到6歲係最重要架, 我一定自己湊除非經濟唔許可.

等待驗證會員

如果經濟許可, 自己又ok.. 我會自己湊番.
我而家番左工, 成日都有掛住亞仔, 我亞媽而家湊亞b, 唔係湊得唔好.. 但係有時有d方法我唔係太認同. 其實老人家湊都唔係唔好, 起碼佢地有經驗, 但係其實佢地都老, 精神係可以湊到一個亞b, 但係無我地呢d "後生"咁警覺咯.

大宅

我相信你最後決定會係自己湊,因依家bb未出世你已有咁既諗法,而且開始感到奶奶的問題。到bb出左世你會仲緊張,擔心初生既佢每日成長各樣,到時叫你湊少bb一日你都未必"制"!!!

別墅

自己揍到就揍啦,奶奶揍咗你就會後悔架喇!真係好難頂架.

大宅

盡量都自己湊, 免得理念唔同, 到時大家都唔開心啦

子爵府

hktissue 寫道:
自己揍到就揍啦,奶奶揍咗你就會後悔架喇!真係好難頂架.

totally agree

子爵府

好媽媽勳章

最好就自己湊...因為如果你去返工...好少同個bb玩...個bb會唔應得你...所以你最好就自己湊耐d先返工啦...

[url=http://lilypie.com][img]

男爵府

其實你可以咁睇, 你比得人湊就唔好理人點湊, 只要唔太過份, 就放手由得佢做, 相反, 如果自己湊, 人地亦都無權管你點湊, 如果唔想谷氣, 咪自己湊囉, 但有定心理準備, 如果冇人幫你(例如工人), 將會好辛苦。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

大宅

寧願自己辛苦都唔好叫奶奶同妳湊BB 因為一定激死自己..........
我奶奶話唔識湊仔俾佢湊, 話自己湊過好多小朋友(佢4 個外孫), 叫我放心喎~~
開奶就時濃時淡. 一時隔2 小時, 一時隔4 小時......
搞到我個仔仔好瘦哂~
Home Page忘記背後, 努力向前

別墅

Mummy 寫道:
其實你可以咁睇, 你比得人湊就唔好理人點湊, 只要唔太過份, 就放手由得佢做, 相反, 如果自己湊, 人地亦都無權管你點湊, 如果唔想谷氣, 咪自己湊囉, 但有定心理準備, 如果冇人幫你(例如工人), 將會好辛苦。

你講得好arm,我好應同比得奶奶湊就要隻眼開隻眼閉,執著只有自己激氣,人地唔進化米自己進化囉,鬼叫自己窮呀,但如果你覺得生活負擔得到,就更係自己湊好D啦,但係會好困身!

別墅

我個bb都係奶奶湊架, 老爺仲專登退休一齊湊, 我又另外請左個印印, 每朝早我帶囡囡印印一齊去奶奶屋企, 夜晚響奶奶度食完飯先番屋企, ...話就話奶奶湊...其實咪老爺+印印囉~ 我好多野都係隻眼開隻眼閉, 一係就叫印印傳話, 話太太咁好唔高興, 有時嚴重d咪同奶奶講囉~
Joyce

大宅

cheuktungma 寫道:
[quote]
Mummy 寫道:

你講得好arm,我好應同比得奶奶湊就要隻眼開隻眼閉,執著只有自己激氣,人地唔進化米自己進化囉,鬼叫自己窮呀,但如果你覺得生活負擔得到,就更係自己湊好D啦,但係會好困身![/quote]

你講得好, 之不過~~~
當妳見到自己10月懷胎生出的BB, 不得湊得不好, 而且....
食不定量, 日日唔夠訓, 晚晚受驚, 日日嘔奶或噴奶, 個頭仔被拉鏈扣弄得頭破血流......... 妳就不會唔理佢, 你仲會
唉~~
Home Page忘記背後, 努力向前

大宅

可以的話自己湊啦,比人湊有好多你想唔到的意外會發生,我BB之前就係發生意外,整到我好唔開心.

別墅

經濟許可下,梗係自己湊啦...
我咪人辦囉!!
我比左我99湊後,唔係你想湊返就湊返架..
都要睇個小朋友,因為佢到左3個月就會認人,我拖到今時今日都未可湊返個bb呀,而家佢都兩歲啦...
最慘係老人家十分小心佢,結果我到bb8個月時,帶bb返屋企,佢可能又唔慣,我又唔知佢原來一出汗就要sin毛巾&換衫,結果得到哮喘,而家湊佢返來又驚佢喊.因為有哮喘唔可以比佢喊得耐,如果唔係,會發作呢...
而家又無做野..因為要隔日帶bb返playgroup,但又唔係比返我湊,我每日自己一個人的時間多到都唔知可以做咩,真係好慘呢...
所以你最好自己湊,雖然係辛苦d,但你見到個bb開心,你會更加開心呢!!!
Our Baby is 2 years old

別墅

"食不定量, 日日唔夠訓, 晚晚受驚, 日日嘔奶或噴奶, 個頭仔被拉鏈扣弄得頭破血流......... 妳就不會唔理佢, 你仲會"

嘩....!睇黎都幾恐佈喎,攪到個B咁都得架,我想八掛問下係米你奶奶湊呀?佢一定無靜坐想思己過,唔通佢無唔安樂架咩?!
:evil:

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

自己湊好,既然你老公可以養起一家三口,
就唔好諗啦!一於自己湊
老人家湊始終會"種"仔啊!
都時你教到嘔飯! 如果可以的話
找個保母湊都唔比奶奶湊!
不過,每個人諗法唔同,比奶奶湊就放心好多
但係,有咩睇唔過眼,就最好唔出聲啦!

首頁

尾頁

跳至