母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

如何轉為只早晚餵bb?

bb就快8個月大, 又想新年後試下轉工, bb已經有一餐食糊仔同一餐食粥仔, 想幫bb轉為早晚餵, 但每想中午唔泵的時間就好痛, 又好容易塞, 有冇媽咪知點樣可以轉為早晚餵bb呢?

男爵府

Re: 如何轉為只早晚餵bb?

你中午泵奶既時唔好泵哂出黎.
例如你平時泵到8宴既,你只泵6安,過多幾日,你只泵4安,咁你適應左,中午o個餐就會唔造咁多奶架喇~~!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

晴朗天 寫道:
bb就快8個月大, 又想新年後試下轉工, bb已經有一餐食糊仔同一餐食粥仔, 想幫bb轉為早晚餵, 但每想中午唔泵的時間就好痛, 又好容易塞, 有冇媽咪知點樣可以轉為早晚餵bb呢?

其實8個月大仲好細,仲好需要奶的營養,盡量比多少少時間BB食耐D!一日2餐奶似乎太少了!到10個月-1歲先轉會唔會好D?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

別墅

如果一直冇人請我, 我都會繼續餵既, 加上我要一個月通知同埋有d儲備, 阿b起碼全人奶到9個多月先改早晚餵, 我都好enjoy 餵阿b既感覺架.

大宅

晴朗天:
假如你的寶寶食量不大,你可以在上班前和下班後邊餵邊泵,上班時間中途到廁所用手擠一點出來紓緩脹奶的不適,仍然可以全人奶的。
我在兒子十個月大開始已經沒有在公司泵奶了,初時中間會泵一、兩安士出來,約一個星期後就放工才邊餵邊泵,這樣每天都有九至十三安士,足夠他日間所需。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊