母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我由 bb 出院開始, 已經係全泵人奶比佢食, 而家每日補一餐奶粉, 出院時 bb 食 100ml, 而家兩個月大了, 都只係食 110ml, 有時食食吓仲瞓咗, 110ml 都無, 即係仲少過喺醫院時, 點算?有無 bb 係咁架?你哋 bb 而家食緊幾多 ml 呢?

男爵府

咁您BB出院後體重有冇重到? 您可以問下健康院姑娘..同埋您話110ML一餐, 咁幾多個鐘食一次?
我亞B兩個月果時都係110-120ML, 兩個零 鐘一餐, 出世時6磅, 兩個月時9.5磅..

大宅

其實出院後佢體重都有增加, 不過我嫌佢增加得少, 出世時有7磅8, 依家兩個月有11磅,但我見身邊差不多大的 bb 已經食到160ml了, 所以我有 d 擔心, 最重要係佢食已經唔好, 瞓又瞓得差, 永遠都瞓唔"林", 除了夜晚, 平時朝早每覺唔會瞓多過一個鐘, 多數半個鐘或多d就會喊醒, 然後又要再暗過瞓覺,又唔食得又唔瞓得, 好似練仙咁, 所以我好唔開心同擔心

原帖由 cc1549 於 09-8-3 17:41 發表
咁您BB出院後體重有冇重到? 您可以問下健康院姑娘..同埋您話110ML一餐, 咁幾多個鐘食一次?
我亞B兩個月果時都係110-120ML, 兩個零 鐘一餐, 出世時6磅, 兩個月時9.5磅.. ...

珍珠宮

BK Milk勳章

我囡日頭要抱住訓, 夜晚先會自己晌床仔訓
佢兩個月時食90ml咋嘛, 到3個月先食120ml

唔可以同其他bb比較啦, 個個情況唔同嘛

大宅

咁你 bb 體重加得好唔好呀?

原帖由 siujanjan 於 09-8-4 12:38 發表
我囡日頭要抱住訓, 夜晚先會自己晌床仔訓
佢兩個月時食90ml咋嘛, 到3個月先食120ml

唔可以同其他bb比較啦, 個個情況唔同嘛

男爵府

我BB而家5個月都係食130ML, 佢2個巳經食120ML, 但食來食去都咁多, 唔肯食多, 冇計

大宅

聽到大家咁講, 我都有些擔心....我的BB現在兩個半月大, 我唔知佢食幾多ml, 但當我有奶時去pump, 最盡都係110ml一邊,另一邊80ml,但係是谷奶的時候....
我的BB出世2.75kg, 2個月10日重6.1kg, 重得好好, 佢每兩個鐘就要食, 日間都係每次瞓唔多個一個鐘....現在零晨三四五六點都起身....咁我都唔知自己係未比唔夠佢食....

珍珠宮

BK Milk勳章

原帖由 Ali_03 於 09-8-4 12:42 發表
咁你 bb 體重加得好唔好呀?

跟番佢生長線囉, 我自己唔係好緊張, 見到佢健康, 咁耐以0黎都係發燒過一次, 就唔會對餵母乳有懷疑啦

而家佢食緊粥仔, 都唔係好大隻, 佢天生0既身型係咁, 冇緊要啦, 到佢大個0左, 咩都食, 想佢瘦都難啦

大宅

我個b三個幾月啦, 都係一次都多食得個150ml, 但好多時都食唔晒架

仲要一日加加埋埋都係食500ml仲有剩哦, 但點算啊?

不過我見佢二個月時去健康院體重已超過好多人囉

所以都由得佢, 冇得逼架

佢食的比人少, 但體重就重過人

月尾再去健康院, 唔知個體重會唔會比之前瘦呢

大宅

我都知唔好同其他人比較, 但當見到身邊 d 小朋友肥嘟嘟同好重磅就好唔開心, 我身邊朋友同細佬個女都係差不多時間出世(連埋我個有五個小朋友,大家都係女, 出世相差唔多過二個月), 出世最重係我個女, 依家最輕又係我個女, 大家坐埋一齊傾計我就會好唔開心

大宅

我覺得你地D BB 已經好厲害! 我呀女兩三個月大都係每餐食60-70ml, 到依家九個月每日食2餐固體, 3 餐奶每餐最多都係食到150ml, 雖然佢係細碼B, (出世 2.54kg)但都不知幾精靈, 所以唔使擔心咁多, 最緊要係feed on demand, 食幾多唔係問題!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我bb餐餐都食唔同ml
有時60ml
有時80ml
有時又120ml
埋身個時我唔知
以家一日我會同樽餵2次到
要預備返工
bb佢埋身都係5-8min就收工
但佢重得好好.(3個w重左1磅幾, 以家就來10磅)
我想食幾多唔駛好介意

大宅

多謝你哋呀!我依家都不停叫自己唔好咁在意佢食幾多, 我都知自己太緊張, 星期一返工時坐坐吓巴士諗到亞囡尋晚同嗰朝都唔肯食奶, 我就自己不奇然係巴士到喊咗出嚟 (雙眼不停滴眼淚), 即刻搵紙巾抺重扮傷風抺鼻, 唔係實嚇死隔離嗰個, 希望佢體重可以加得好 d 啦

男爵府

唔駛喊, 不過我今日都勁DOWN, 我個仔今朝都唔肯食奶, 等佢想訓時比佢都係食100ML, 1日比1日食得少, 體重由2個月時6.05KG到而家5個月6.44KG重好少, 佢而家出牙更加唔想食, 好煩

大宅

我聽人講 bb 到咗某個時期會有厭奶期, 你個仔係咪咁呀?我依家真正感受到養兒100歲, 長憂 99

原帖由 sickbanana 於 09-8-5 14:52 發表
唔駛喊, 不過我今日都勁DOWN, 我個仔今朝都唔肯食奶, 等佢想訓時比佢都係食100ML, 1日比1日食得少, 體重由2個月時6.05KG到而家5個月6.44KG重好少, 佢而家出牙更加唔想食, 好煩 ...

大宅

其實 2 個月 100ml (3.5 oz) 我覺得正常,反而你話佢出世幾日人仔已經食 100ml ... 就真係勁啦 ...

我個女仲有個多星期就 4 個月,原本試o左 4oz 一排(我估有2-3星期),初初都 ok o既,但 lee 排就好差 ... 食成個鐘不特止,仲要食唔晒 ... 工人都叫我改番飲 3.5oz 算 ... 唔好 side 我 d 奶喎

原帖由 Ali_03 於 09-8-3 17:29 發表
我由 bb 出院開始, 已經係全泵人奶比佢食, 而家每日補一餐奶粉, 出院時 bb 食 100ml, 而家兩個月大了, 都只係食 110ml, 有時食食吓仲瞓咗, 110ml 都無, 即係仲少過喺醫院時, 點算?有無 bb 係咁架?你哋 bb 而家食緊幾多 ...

複式洋房

Ali_03

喂,同期有咁多b出世,一定會有d壓力。因為我自已都係咁,會不自覺比較一下,做下參考。但一定要提自己,唔可以比bb知你將佢同人比,佢會吾開心,性格發展都會有影響。所以你要積極d,佢健健康康,有增磅就得,你b是人奶定奶粉?奶粉b會肥d。但吾等於健康d。香港好多人過重多於過廋,不用唔開心。

大宅

依家我都不斷提自己, 肥唔一定係好, 佢健康同有增磅就算, 我基本上係全人奶, 平時每日一餐奶粉, 不過星期六日去街就多數食奶粉(因為方便d帶), 不過佢最近食奶食得好少, 所以剩返好多奶, 我索性平日就全人奶無補奶粉 lu.係呢, 唔知食奶粉係咪會重磅d既呢?

原帖由 4wcmy8 於 09-8-5 15:42 發表
Ali_03

喂,同期有咁多b出世,一定會有d壓力。因為我自已都係咁,會不自覺比較一下,做下參考。但一定要提自己,唔可以比bb知你將佢同人比,佢會吾開心,性格發展都會有影響。所以你要積極d,佢健健康康,有增磅就得,你b是人奶定奶粉?奶 ...

複式洋房

我知道食奶粉大個左有機會變肥仔/肥女。
但肯定食人奶健康d。

原帖由 Ali_03 於 09-8-5 16:58 發表
依家我都不斷提自己, 肥唔一定係好, 佢健康同有增磅就算, 我基本上係全人奶, 平時每日一餐奶粉, 不過星期六日去街就多數食奶粉(因為方便d帶), 不過佢最近食奶食得好少, 所以剩返好多奶, 我索性平日就全人奶無補奶粉 ...

公爵府

我都有你呢個煩惱,bb出世食汞奶, 可以食 30安一日, 之後轉左埋身, 唔知佢食幾多, 不過一叫就俾食, 到呢個星期我開始返工, 中午2餐俾奶粉佢, 一餐糊仔, 早晚暫時都係埋身, 不過佢日頭既奶粉只係食到 4安, 有時好勉強先5安,佢呢個星期都好似 thin左少少, 唉...... (其實我好鐘意做人奶媽, 而家返工冇得餵真係好唔開心)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊