婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係星期五經期好唔正常咁嚟. 好多好多仲要有血塊.
跟住我去咗睇醫生, 醫生話我有一個1.8cm x 2.07cm子宮肌廇. 佢叫我可以考慮吓成個子宮割咗佢. 我真係有d suprise. 星期六我再睇另一個醫生佢話我無生嘢. 只有經期亂咗! 佢地1個用肚皮超聲波1個用陰道超聲波! 我好亂, 唔知點做有無人可以比d意見我??!! 謝謝!
我家有2個寶貝

民房

你的肌瘤好細, 通常要5CM以上,或有很多肌瘤, 而且持續長大, 肌瘤令到經血大量增多, 醫生才會建議割除肌瘤, 除非多到控制唔到,否則一般醫生應該唔會叫割子宮。搵個口碑好GE醫生再睇多次LA

大宅

qbomama講得對,你既肌瘤好細咋。

乜你個醫生咁架,係唔係都要人割,仲話係成個子宮割。我睇開既婦科中醫話決定割唔割要考慮肌瘤大小、多少、生育過未、年齡。如果係咁細size,用中藥效果幾好。

複式洋房

回覆 1# leedy 的文章

我都有個大約2cm大, e生都話唔駛理住, 半年睇1次
leedy, 可唔可以pm你個中e資料比我呀..

大宅

唔該晒各位,等我睇吓中醫先..... 我個醫生(都幾出名架, 我個仔都係佢接生架)話你都生咗2個同3x歲, 可以成個割咗佢, 好處係唔洗避孕同無經期! 另一個醫生話照唔到有嘢 (佢係用陰道超聲波照架)
我家有2個寶貝

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 cutiejasmine 於 09-8-4 16:28 發表
我係星期五經期好唔正常咁嚟. 好多好多仲要有血塊.
跟住我去咗睇醫生, 醫生話我有一個1.8cm x 2.07cm子宮肌廇. 佢叫我可以考慮吓成個子宮割咗佢. 我真係有d suprise. 星期六我再睇另一個醫生佢話我無生嘢. 只有經 ...

我舊年check, 醫生都話我有一個2cm大既肌瘤, 佢話咁細唔駛理佢, 你果個仲細過我個果個, 最多都係割個肌瘤, 點解要成個子宮割左佢!? 割子宮係一個大手術黎, 如非必要, 都唔好做啦!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

洋房

有人話食碧蘿芷Pycnogenol®
對 肌瘤,有幫助

不防試試 , 反正無害

大宅

sorry, 我真係想叫你個醫生去"死"
佢一定好等錢洗.乜都叫人去割. 割完去幫襯佢一世食荷爾蒙藥.
佢又無講食呢d藥有乜副作用. 我估一定無啦

你先住意飲食, 遠離所有激素食物.最好遠離肉類對你個瘤好有幫助

原帖由 cutiejasmine 於 09-8-5 17:37 發表
唔該晒各位,等我睇吓中醫先..... 我個醫生(都幾出名架, 我個仔都係佢接生架)話你都生咗2個同3x歲, 可以成個割咗佢, 好處係唔洗避孕同無經期! 另一個醫生話照唔到有嘢 (佢係用陰道超聲波照 ...

別墅

我都有一粒不知是肌瘤/水瘤. 之前医生check到的時候只是話有粒嘢. 但兩年後就話係畸胎瘤. 我想問吓妳哋啲月經有冇唔正常,例如月經前有冇啡血色排出?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 leedy 於 09-8-4 23:24 發表
qbomama講得對,你既肌瘤好細咋。

乜你個醫生咁架,係唔係都要人割,仲話係成個子宮割。我睇開既婦科中醫話決定割唔割要考慮肌瘤大小、多少、生育過未、年齡…。如果係咁細size,用中藥效果幾好。 ...

想問你個中醫多唔多人睇? 難唔難book? 邊區? 貴唔貴? 幫唔幫病人煲埋藥架? 可否比d資料我呢? 我需要呀, 唔該~

首頁

尾頁

跳至