論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我快到香港的工人我叫agent俾個medical report俾我睇,我發覺係hearing(即係聽覺)個欄寫左Audio Mild Hearing Loss,即係有輕微失聽但都係fit to work的。我就呢件事問過agent,我話個妹係唔係有問題,他話要問一問菲律賓個邊,但因為今日係假期,故問唔到。而他就打左個電話俾本港的clinic去好general咁問一問,個邊clinic話audio mild hearing loss係一件好小的事就等如去聽交響樂,有一些音頻會有人聽到有人聽唔到,有一些人會聽得高d,有一些會無咁敏銳,但絕對影響唔到工作的。我想問有無媽咪的工人有咁既情況?

如果她過到來真係有嚴重的hearing problem,咁已經係unfit to work,我可唔可以唔用她唔賠錢俾她走的?

禁止訪問

男爵府

貓姐,你答得好精警。哈哈。註冊西醫肯做的嗎?會唔會他們怕麻煩唔寫的?

原帖由 貓姐 於 09-8-5 16:13 發表
如果有hk註冊西醫既醫生信, 講明佢unfit to work, 你可以唔賠1個月代通知金, 但都係要比回程機票佢走
其實, 你又唔洗咁擔心既, 我諗大把工人姐姐聽到都扮聽唔到, 應左你都一樣係唔做既. ...

大宅

樓主, 我自己都係有呢個問題, 其實即係有d撞聾, d人講野太快/ 某d音我聲不清楚的.

我做文職, 大部份都係跟email/ 電話既指示做事, 我ok囉. 不過工人就吾知嘞.

男爵府

我明。如果只係輕微的,我唔會介意。但我家下問緊agent個輕度的定義係邊,係upper end定係lower end,個分別幾大的。

雖則他同我再三講過無問題的,個medical report寫明係fit to work的。我自己都要去衡量的。

kingkingmui,唔好介意我問多少少。咁對日常的生活可有影響?出街會唔會聽唔到車聲?因為我個姐姐大部份時間會同我個女出出入入。我只係擔心她會唔會扮聽唔到唔做野..我有時又再唸..如果她的問題唔太大,我亦會所謂,或者她會珍惜份工多一點呢...

原帖由 kingkingmui 於 09-8-5 16:34 發表
樓主, 我自己都係有呢個問題, 其實即係有d撞聾, d人講野太快/ 某d音我聲不清楚的.

我做文職, 大部份都係跟email/ 電話既指示做事, 我ok囉. 不過工人就吾知嘞. ...

禁止訪問

男爵府

收到,明白。

原帖由 貓姐 於 09-8-5 16:50 發表
of course會喇, 一陣佢唔寫, 之後工人因為呢個病/事引至意外發生, 佢一樣要死, 所以如果你問到e生, 呢個工人適唔適合打住家工, 佢認為唔適合就會寫信比你 ...

首頁

尾頁

跳至