跳至

首頁

尾頁

複式洋房

穎穎食咗兩個禮拜飯仔 , 但佢一路食一路吐 , 究竟係咩問題呢 ?? 但平時出街 , 我地會俾大人飯佢食 , 佢好少吐 , 但起屋企煮俾佢食果啲就........... 總之就抹餐C

1 ) 係未唔夠味道 ?? (但我覺得好好味)
2 ) 佢仲未係時侯食飯 ?? (但我試過煮爛啲都係會吐)
3 ) 其實佢起度玩緊 ??

大宅

原帖由 wewamickey 於 09-8-5 15:49 發表
穎穎食咗兩個禮拜飯仔 , 但佢一路食一路吐 , 究竟係咩問題呢 ?? 但平時出街 , 我地會俾大人飯佢食 , 佢好少吐 , 但起屋企煮俾佢食果啲就........... 總之就抹餐C

...

我阿囡都係,我覺得佢吐出來玩.因為佢會用手取起吐出來的飯放入口食. 有時,我覺得佢唔鍾意食或食飽.

別墅

好媽媽勳章

回覆 1# QueenieYan 的文章

係呀, 情況完全一樣呀,
終於見到有bb同亞仔一樣喇!
不過佢一直吐,我就一直繼續比佢食,如果細細"談"佢會食架。

複式洋房

穎穎都會將吐咗出黎果啲攞黎玩架 , 仲fing到周圍都係 , 但佢唔會放返入口 , 只會用隻手攞返個口裡面果啲出黎 ,

有時谷鬼氣 , 收晒啲野唔俾佢食囉 ..

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我囡都係咁呀, 除飯仔外, 粥, abc粉, 烏冬都會吐, 一口都唔食, 足足有個多月, 現在會食少少, 我可以由得佢, 奶奶都係食4oz, 6oz, 有時都會有8oz, 但體重都ok, 水果餅餅飽飽都有食少量.
DoDoDo

大宅

原帖由 ivy230608 於 09-8-5 16:25 發表
係呀, 情況完全一樣呀,
終於見到有bb同亞仔一樣喇!
不過佢一直吐,我就一直繼續比佢食,如果細細"談"佢會食架。

係呀,細細談就會食

大宅

我Tony都唔like食"飯"架, 佢會吐番出來, 或者周圍fing d飯粒, 所以我都係俾爛飯佢, 可能你講得岩, 佢地未ready食"飯", 又或者唔鍾意d質感, 話晒佢地一路都食d軟野丫麻, 所以我唸都係等佢地出多幾隻大牙先俾"飯"啦.

原帖由 wewamickey 於 09-8-5 03:49 PM 發表

...

別墅

Hi mickey~

Ivan 都有時會吐架~但情況算ok~依家仲有改善~~你試下咁樣得唔得:

1)細啖d
2)細碗d~~有時"乙水"佢地食飯~搞到碗飯都凍晒~之後佢就會吐出黎~我就會用個大人碗"裝"定d熱既~再用佢個bb細碗餵~keep住暖~~情況會好d架~~

而ivan呢排好似想自己食~~我捉住佢隻手拎住支"匙巾"~佢又好樂意開口食喎~~但我堅持唔放手比佢自己食~因為佢地一定會攞黎玩多過食~~ 我諗住再過多2個月先教佢自己食~費事做餐c~~

如果佢堅持吐既~ 就比水佢飲~~睇下係咪口渴~如果都係咁既~我就會唔餵佢~~等佢餓多一個中先再食~

其實餵小朋友食野真係要10萬個耐性~~要估佢地想點~~有時都好頭痛~~小小心得~~睇下幫唔幫到你地~!!

原帖由 wewamickey 於 09-8-5 15:49 發表

...

男爵府

每餐用電飯好後,就用個保暖杯全部裝住,逐小逐小"畢"出嚟餵,確保D飯熱辣辣。
佢肯食,但係都係大啖D就嘔,餐餐餵成9個字。

首頁

尾頁

跳至