跳至

首頁

尾頁

別墅

Hi Petro,

無需太擔心. 聽聽治療師專業意見父母可以知道如何做得更好.
我相信你好快話俾我o地聽, 阿仔講o野突發猛進, 仲識駁嘴添.

原帖由 Pertra 於 09-8-11 23:25 發表
JOANHUI,

多謝你的鼓勵!

其實我無打算給他進 International School , 我想他入雙語班,中英学習平均,他8個月起都入 English PG,希望他愛英文,他現在愛讀英文書,我英文讀完一次,下次有機會再用中文讀一遍,不過他學講單字都 ...

複式洋房

JOANHUI,

May I have the info on the speech therapist, please? Thanks!

大宅

其實學講野好個人的, 我家姐個囝3歲先肯講詞語, 可能同佢成長環境有關, 澳洲出世, 屋企講中文, 其他接觸既係英文, 宜家5歲半, 中英文都ok, 有時我地仲笑佢講野口音好似edison.

別墅

雖然話家長不要太擔心,但係作為母親,好難咩都唔做讓他自然發展吧!

什麼方法我都想試,請你告訴我吸管和膠片可以在哪裡買呢?

我BB只在有需要我的幫忙會好主動叫媽媽,其餘都係拉著大人的手去完成,唉

原帖由 JOANHUI 於 09-8-8 00:43 發表
我認同 carton514 所說, 其實 bb 才19個月仍然好細, 不用太擔心.
我支吸筒同膠片在言語治療中心買.
己pm 資料給你.

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!muVS2nCRFRTzOqdWsoPrjg

大宅

carton,
我都想知係邊到買?

原帖由 cecily88 於 09-8-22 03:44 發表
雖然話家長不要太擔心,但係作為母親,好難咩都唔做讓他自然發展吧!

我BB只在有需要我的幫忙會好主動叫媽媽,其餘都係拉著大人的手去完成,唉

...

http://hk.myblog.yahoo.com/sbukiwai

洋房

原帖由 Pertra 於 09-8-7 22:33 發表

joan, 我都想要有關語言治療中心d資料, 你可唔可以e-mail比我呀
[email protected]
麻煩晒~~~

大宅

Joanhui :
可否pm埋比我呀???
thx~

原帖由 JOANHUI 於 09-8-8 00:43 發表
我認同 carton514 所說, 其實 bb 才19個月仍然好細, 不用太擔心.
我支吸筒同膠片在言語治療中心買.
己pm 資料給你.

大宅

原帖由 cecily88 於 09-8-22 03:44 發表

...

自己身處其中當然緊張~ 咁當然唔係話乜都唔做啦~ 不過bb現在19-20個月大.. 仲有時間比佢~

個半月前我阿b本來只識媽媽, mummum... 我比多左佢飲大人的飲管(好普通長o個d), 食下ice-cream... 又再比多左時間同佢玩中文字咭.. 教佢講野... 個半月巳經識講多左大約十幾樣野了... 波波, 包包, 花花, 筆筆, byebye, 魚魚, wowwow狗, 爸爸, 奶奶, 糖, 公公, 車車, 無, 唔好, 唔知, 巴士....

只要佢開心... 佢好肯學... d音可能會唔準, 要估.. 但係你拎住o個樣野教佢.. 佢發到差不多音都讚佢.. 講多2次就會準d... 雖然佢仲係比起好多b慢, 但係只要有進展, 無需太心急... 真係要有耐性... 加油!

別墅

既然有成功的例子,無論如何點都要試吓~
BB唔係同我一齊住,都唔知道每星期都他做1、兩次有沒有成效?

當初你的bb會否主動啜飲? 有一次我攞張紙條示範吹起,好像興趣不太大,可能佢都唔知我做乜啦

原帖由 yyy008 於 09-9-15 15:40 發表

自己身處其中當然緊張~ 咁當然唔係話乜都唔做啦~ 不過bb現在19-20個月大.. 仲有時間比佢~

個半月前我阿b本來只識媽媽, mummum... 我比多左佢飲大人的飲管(好普通長o個d), 食下ice-cream... 又再比多左時間同佢玩 ...

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!muVS2nCRFRTzOqdWsoPrjg

大宅

原帖由 cecily88 於 09-9-15 18:15 發表
既然有成功的例子,無論如何點都要試吓~
BB唔係同我一齊住,都唔知道每星期都他做1、兩次有沒有成效?

當初你的bb會否主動啜飲? 有一次我攞張紙條示範吹起,好像興趣不太大,可能佢都唔知我做乜啦

...

我其實晚晚收工回家對bb都只係得1個鐘.. 基本上weekdays都教唔到的.. 都只係星期六, 日教

我阿b比較為食... 我飲乜食乜佢都要食埋一份.. 所以佢見到我啜.. 佢又搶住囉... 不過我係比大人野佢飲(橙汁, 可樂).. 佢飲過一次後, 一見到我飲野就會扭飲... 因為佢知道我飲既野好味... (哩樣你要自己衡量比唔比佢飲.. 事關飲左一來無益.. 二來佢第時真係一見你飲就勁扭)

我阿b都係唔識吹架.. 又係唔埋我.. 所以我唯有從飲管同埋lam野方面做多d囉...

教中文字咭我都覺得幾有用.. 不防買o個d 廿零蚊盒(大約有廿零三十張咭) 教食物, 動物呀o個d來教佢~

禁止訪問

大宅

原帖由 天賜小公主 於 09-9-18 10:20 發表
我都未開始教認字, 只是教圖及物件. 你地d小朋友真聰明. 但我教來教去, 囡囡都唔識數字, 好似無興趣, 都唔知點解. 請問你地點教呀? Thanks.

哎呀.. 我所指既中文字咭.. 其實都連圖的... 我諗佢都未識認到D中文字的

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都以為佢咁快識得字呀.,...
哈哈
如果圖畫就ok...

原帖由 yyy008 於 09-9-18 16:02 發表

哎呀.. 我所指既中文字咭.. 其實都連圖的... 我諗佢都未識認到D中文字的

首頁

尾頁

跳至